11 декабря 2019 Акимовка 147  0 

Я маю електронну реєстрацію на прийом до сімейного лікаря


У минулому номері газети була розміщена інструкція Якимівського центру ПМСД стосовно електронного запису на прийом до сімейного лікаря. І так сталося, що майже одразу після публікації у мене виникла потреба отримати медичні послуги, тому я пройшла весь шлях первинної електронної реєстрації.

Як годиться, була впевнена, що коли я маю на руках декларацію із сімейним лікарем, то у мене не виникне ніяких проблем із електронною реєстрацією (все ж таки ХХІ століття, та й я законослухняна громадянка — декларація підписана вчасно!). Так от, я вирішила одразу зайти на сайт https://mymedcabinet.com.ua/, проігнорувавши інформацію із інструкції про те, що перший раз перед електронним записом треба звернутися до реєстратури Центру (колишня дитяча). Довелося скористатись довідковим телефоном 9-13-68.  Телефонувала на міський телефон із мобільного, а це не дуже  зручно (про це мені у день прийому говорили багато з тих, хто разом зі мною прийшов на прийом). Забігаючи наперед скажу, що і обидві реєстраторки, і лікарі в один голос стверджували, що практично всі відвідувачі скаржаться їм на те, що для такої  необхідної справи і досі не придбано службовий мобільний телефон! Але іду далі. У телефонній розмові мені роз’яснили, що необхідно підійти до реєстратури із паспортом (для правильного введення даних у електронний реєстр). Доки я все виясняла у реєстратурі, у електронному кабінеті закінчилися талони прийому до мого сімейного лікаря. До речі, у електронний кабінет мені вдалося зайти із першого разу і пройти усі кроки за інструкцією із газети, але завершити реєстрацію на обраний мною час не судилося — НЕ ЗНАЙДЕНО ПАЦІЄНТА. Тож попрямувала я до реєстратури із паспортом. Там, після очікування у невеликій черзі, мене швиденько зареєструвала медсестра і запропонувала на вибір час прийому до мого лікаря… уже на завтра.

Наступного дня я прийшла завчасно, бо ж треба талончик і амбулаторну картку взяти до прийому. Цього дня черга була уже чимала і я, відчуваючи, що можу запізнитися на вказаний час, попросила картку поза чергою. І от я уже під кабінетом сімейного лікаря. У цій черзі двоє: одна тільки спитати, у іншої талон переді мною. Розговорилися, доки «тількиспиталка» — жіночка поважних літ — зайшла.

Пані Катерина мені розповіла свою історію, майже таку як і моя. Вчора вона, нічого не підозрюючи, прийшла на повторний прийом до лікаря, а тут уже талонна система. Вона до реєстратури, а талонів уже нема. Їй запропонували зареєструватися у електронній системі перший раз і записали (зареєстрували у електронну чергу на обраний нею час). Наступного дня вона так прокоментувала ситуацію із нововведенням: « Мені то що, я тут недалеко живу, тож, маючи час, і сьогодні прийшла, а от як людям із села, або якщо болить, а талони закінчаться?».

Тут уже до нас приєдналася ще одна співрозмовниця. Назвалася Оленою із Таврійського: «Нам із чоловіком сьогодні теж довелося терміново їхати до сімейного лікаря. Ми декларації підписали ще як тільки почався процес декларування. Свого лікаря, Наталю Василівну, знаємо давно і довіряємо їй наше здоров’я. Так от нам сьогодні повезло. Ми приїхали і одразу на другий поверх під кабінет лікаря, а нам повідомляють, що прийом лише по талонах. Ми до реєстратури, слава Богові, на сьогодні талони до нашого лікаря були. Чоловіка зареєстрували, і він оце зараз у лікаря. Але скажу вам, що то дуже не зручно. У нас комп’ютера немає, телефони хоч і мобільні, проте простенькі, тож самостійно зареєструватися не зможемо. От якби ми могли завчасно приходити до нашої амбулаторії і щоб наші фельдшерки могли нас реєструвати на необхідний час прямо із села. Бо я особисто недавно мала неприємний  досвід спілкування із реєстратурою — хотіла телефоном довідатися результати розширених аналізів (вони довго не приходили, кожного разу не наїздишся із села, а треба на підставі результатів підбирати дозу приписаних препаратів). Так от мені не одразу вдалося досягти мети. Пару разів клали слухавку. Я розумію, що, ймовірно, вона була зайнята, але їхати у райцентр дорогувато. Тому я думаю, що наші сільські сестрички швидше нам забронюють талончик. І оце як уявлю, що було б, якби на сьогодні не було талонів до лікаря».

У цей час від лікарки вийшов її чоловік і вони поспішили взяти талон на повторний прийом через тиждень. Але на них чекало розчарування: того дня, 27 листопада, об 11-ій годині до реєстратури не передали графік прийому сімейних лікарів на грудень місяць! Це за 2 робочих дні до нового місяця! А як же запис на необхідні повторні прийоми через три дні? Гадаю, відповідальним особам слід це врахувати під час втілення у життя нововведення.

Того дня таврійцям і моїй матусі, якій необхідний був виклик на дім, дівчата у реєстратурі допомогли — взяли, як то кажуть, «на олівець» і як тільки отримали графік прийому на наступний місяць — зареєстрували (принаймні, у п’ятницю на телефон прийшло повідомлення).

А я зайшла практично у свій час на прийом до свого сімейного лікаря, отримала необхідні рекомендації і стала пацієнткою Юлії Вікторівни із фізіотерапевтичного кабінету.

Як бачимо, мало-помалу нововведення приживається у районній первинці. Нелегко медичному персоналу: медсестри у реєстратурі змушені вислуховувати незадоволення пацієнтів і у віконце, і у слухавку паралельно. Лікарям доводиться викручуватися і приймати у перервах екстрених безталонників, яким болить, і на завтра відкладати прийом, можливо, й не бажано. Я так розумію, що нам, пацієнтам, треба стримувати емоції на початковій стадії електронного запису на прийом до сімейного лікаря, і з розумінням ставитися до ситуації. А медичним спеціалістам слід вирішити питання доставки медкартки до кабінету лікаря до початку прийому, бо ж втрачається вся суть попереднього запису, якщо, маючи повідомлення про електронну реєстрацію, все рівно слід стояти у черзі за карткою. І найголовніше — як бути, коли людина захворіла, а талони  на прийом уже закінчилися?

Сподіваємося, що на ці питання і інші, які будуть надходити до редакції, відповідь нададуть  фахівці через газету.

Виконала інструкцію електронного запису на прийом до сімейного лікаря Тетяна Белименко


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.