4 декабря 2019 Акимовка 163  0 

Що буде із другою ланкою медицини?


Таке запитання поставили журналісти «СТ» генеральному директору некомерційного комунального підприємства «Якимівська центральна районна лікарня» Валерію Строканю. Журналістів найбільше цікавило як будуть найближчим часом працювати лікувальні відділення ЦРЛ. Адже після публікації у «СТ» інформації про перспективи функціонування окремих відділень, у т.ч. і приймального, наданої головним лікарем і його заступником на останній сесії районної ради, піднялася буря запитань від жителів району. Розмова виявилася цікавою і продуктивною: говорили весь час про медичні послуги і… гроші.

Найперше Валерій Вікторович повідомив, що у процесі медичної реформи в Україні змінюються шляхи державного фінансування медичної галузі.

  • Бюджетна субвенція буде акумулюватися у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) і надходити до лікарень за кожний пролікований випадок, відповідно до затвердженого протоколу лікування з урахуванням застосування необхідного медичного обладнання. Нині районна лікарня, як і всі медзаклади ІІ (спеціалізованої) і ІІІ (високоспеціалізованої) медицини, проходять етап відповідної реорганізації. Райлікарня уже змінила державно-правову форму — на базі ЦРЛ створено некомерційне комунальне підприємство із затвердженням нового Статуту цього підприємства; відбувається необхідна реорганізація кадрового потенціалу з урахуванням майбутніх потреб для організації надання спеціалізованої медичної допомоги жителям не лише Якимівського району, а й усім бажаючим пацієнтам, які за направленням свого сімейного лікаря або самостійно «за народною молвою» оберуть нашу лікарню, — повідомив генеральний директор НКП «Якимівська центральна районна лікарня» Валерій Строкань.
  • Зараз триває перехідний період реформування. Ми перебуваємо на стадії укладання договору про бюджетне фінансування із НСЗУ, підлаштовуємо всю матеріальну базу закладу під умови співпраці із національною службою. Адже із 1 квітня 2020 року державне фінансування наша лікарня буде отримувати не як сьогодні — пропорційно до кількості населення у районі, а лише за кожний конкретний пролікований випадок. На даний момент на рівні держави розроблені вимоги до кожного лікувального відділення і протоколи надання допомоги пацієнтам, і ми уже сьогодні реально розуміємо, що медична база нашого закладу на досить таки пристойному рівні — спеціалісти нашої лікарні мають усі можливості надавати фахову допомогу хворим за пакетом гарантованих послуг. Із квітня для будь-якого медзакладу ІІ і ІІІ ланки головним стане звернення пацієнтів за медичною допомогою, а з боку лікарів — надання кваліфікованої медичної допомоги пацієнтам. І за кожний такий пролікований факт лікарні будуть отримувати державне фінансування. Фінансування послуг, таких як надання допомоги у інфекційному та паліативному відділеннях, які наявні у нашій лікарні, буде 100-відсотково покриватися із НСЗУ, а решта — за фактом повноцінного надання медичної допомоги. Тобто «гроші ходитимуть за пацієнтами». Усі види меддопомоги матимуть відповідний коефіцієнт оплати. І від цього залежатиме фінансова спроможність кожного закладу.

Так на яку медичну допомогу, згідно нових вимог, у райлікарні можуть розраховувати жителі Якимівського району?

  • Сьогодні ми можемо із впевненістю сказати, що всі наші лікарняні відділення надають спеціалізовану допомогу за всіма напрямками, відповідно до нових стандартів. Повноцінно функціонують хірургічне відділення із підрозділами гінекології і урології, терапевтичне із наданням кваліфікованої кардіологічної і дерматологічної допомоги; неврологічне; педіатричне; інфекційне; паліативної допомоги; відділення інтенсивної допомоги (одне із найкращих у області) і пологове відділення. От стосовно останнього існує чимало питань, і вони виникли не зараз на етапі реформування, а набагато раніше. Доля пологового відділення активно обговорювалася ще у минулому році новим депутатським корпусом селищної ради. Було прийнято рішення не закривати пологове, а дофінансовувати із селищного бюджету, хоч кількість прийнятих пологів не відповідала ніяким нормам. Нині ситуація залишилася на тому ж рівні: половина породіль звертається за допомогою до нашого відділення, рівно половина — до Мелітополя. І саме ситуація із пологовим відділенням є яскравим прикладом майбутньої схеми державної медичної субвенції: із 1 квітня наступного року наші мелітопольські колеги додатково отримають фінансування за кожну породіллю із Якимівського району, а наше рівно на стільки недоотримає фінансування на утримання фахівців пологового відділення, — це по-перше. А по-друге, наше пологове відділення потребує значних капіталовкладень на приведення матеріальної бази до необхідних стандартів, а також на збільшення кадрів для цілодобового чергування. Це колосальні капіталовкладення для селищного бюджету. І ось тут постає питання перспективи народжуваності нових жителів району. І ця перспектива нікчемна. 164 породіллі за минулий рік (80 народжували у Якимівці, 84 — у Мелітополі) при нині існуючій нормі 360 пологів на рік у кожному пологовому відділенні. У перспективі на наступний рік, з урахуванням зміни умов державного фінансування, нічого конкретного стосовно пологового сказати не можу. Знаю точно, що питання екстреної допомоги породіллям, у разі потреби, можна буде вирішити за рахунок ургентної пологової  палати у лікарні. Точно так, як ми уже бачимо у перспективі створення ургентного стоматологічного кабінету, — резюмував Валерій Строкань. — Ще хочу додати стосовно медичних округів, їхнє створення добряче збурило населення свого часу і нас, спеціалістів, у тому числі. Тож тепер стає зрозумілим, що вони забезпечуватимуть логістику надання медичної допомоги.

Про завдання медичних округів Валерій Строкань говорив нашим журналістам 18 листопада у своєму кабінеті, а уже 26 листопада Кабінет Міністрів України прийняв рішення про створення медичних округів відповідно до кількості областей в Україні, тобто для загальної координації (логістики) медичної галузі. У народі про таку далекоглядність головного лікаря кажуть «як у воду дивився», а ми робимо висновок, що досвід керівника районної лікарні дає всі підстави вірити у правильність передбачуваної перспективи функціонування спеціалізованої ланки районної медицини на Якимівщині. Тим більше, що, за словами Валерія Строканя, на наступний рік лікарня планує поповнитися фахівцями: кардіологом, дерматологом і ЛОР-спеціалістом.

розмовляла Тетяна БЕЛИМЕНКО


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.