2 октября 2019 Акимовка 99  0 

«За» і «Проти» вітрогенераторів на Якимівщині


Наприкінці сесії Якимівської селищної ради депутати 50 хвилин дискутували  із представником товариства «ЕНБІТІ Україна», яке має намір побудувати у нашому районі вітрову електростанцію. Присутність представника майбутнього забудовника на сесії, за словами в.о.голови Забари, викликана письмовим зверненням депутата О.Чкана щодо законності, доцільності, екологічної безпеки розміщення на території ОТГ вітряків для вироблення електроенергії із відновлюваних джерел. Дискусія відбулася у форматі відкритого діалогу  між депутатами ради і менеджером із соціальних питань ТОВ-забудовника Аллою Лангман.

Спочатку депутат Чкан навіть мав намір покинути сесійну залу, але, залишившись, саме він найбільше висловлював сумнівів стосовно економічної доцільності і екологічної безпеки та негативного впливу на фауну регіону: «Коли припинимо знищувати територію і життя на ній? Бо сусіди (жителі Приазовського району. Прим.редакції) мало що отримали від обіцянок про відновлення інфраструктури населених пунктів у районі зведення ВЕС».

Також Олександр Чкан запитав у менеджерки про негативний вплив вітряків на живі організми навколо станції. Це питання цікавило і депутатів Шулякова та Гончарова. Юрій Вікторович уточнив у доповідачки, чи відрізняються вимоги вітчизняного екологічного законодавства від європейського?  На всі запитання депутатів менеджерка мала відповіді. Окремо пані Алла поінформувала присутніх про п’ятирічні зобов’язання соціального супроводу територій обох ОТГ з боку компанії-забудовника. Під час обговорення звучали пропозиції сформувати пакет пропозицій і клопотань, які б стосувалися покращення інфраструктури тих територій, де безпосередньо будуть встановлюватися вітряки. Депутат Чекір висловив пропозицію стосовно організації ознайомчої поїздки до Приазовського чи Приморського районів, де саме зараз активно іде будівництво вітряків.

Коли номер готувався до друку, стало відомо, що компанія-забудовник розмістила для ознайомлення всіх бажаючих документи про оцінку впливу на довкілля та іншу додаткову інформацію і карту розміщення ВЕС. Матеріали знаходяться у відділі архітектури Якимівської РДА (вул. Ігоря Щербини, 6, перший поверх).

Наступні громадські слухання оголошені на 24 жовтня о 11:00 у приміщенні Якимівської РДА.

Тетяна Белименко

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.