12 ноября 2018 Область 58  0 

Уперше на території області тварин вакцинують від сказу повітряним шляхом


У п’ятницю мешканців району сколихнула звістка про те, що над селами кружляє літак і у повітрі стоїть запах хімії. Ми звернулися за роз’ясненнями до районного відділення Держпродспоживслужби.

На сайті ЗОДА розміщена інформація про складну епізоотичну ситуацію стосовно сказу по країні. За І півріччя 2018 року у 682 неблагополучних пунктах виявлено 795 випадків сказу тварин, що відповідно на 175 пунктів і 197 випадків більше, ніж у І півріччі 2017 року. Запорізька область входить до числа тих, де сказ має велике розповсюдження на всій території регіону. В області за вісім місяців 2018 року було зареєстровано 63 випадки сказу тварин у 46 неблагополучних пунктах. Ситуація напружена і потребує комплексного здійснення антирабічних заходів усіма причетними службами. Враховуючи таку ситуацію, Держпродспоживслужба проводить масштабну антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин на території України із застосуванням авіатранспорту, який є найбільш економічно вигідним із всіх систем розподілу.

На території Запорізької області розпочалася робота з проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, зокрема лисиць. З аеродрому у Веселівському районі піднялися в небо три літаки з установленим пристроєм – GPS-системою для розповсюдження препаратів у твердій дозованій формі «Автовак». Для повітряного розподілу була використана вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин «Орісвак».

За ходом робіт спостерігали начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області Віктор Шершнєв та директор фірми-виробника ТОВ «Укрветпромпостач» Ярослав Шарай.

Як повідомили у Держпродспоживслужбі, відповідно до плану протиепізоотичних заходів у Запорізькій області на 2018 рік, для проведення кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин буде використано 864 тисячі доз вакцини. При цьому пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин здійснюється із розрахунку 20 приманок на один кв.км. Загальна площа області складає 21700 кв.км. Більше половини цих земель (12127,97 кв.км) підпадає під заборону польотів над їх територією — так звана зона NOTAM. Тож розкладка принад з вакциною на цій території буде здійснюватись наземним методом спеціалістами Держпродспоживслужби, мисливського і лісового господарства та інших причетних служб. Інша ж частина Запорізької області (9572,033 кв.км) сьогодні була імунізована повітряним шляхом. Повітряний розподіл вакцин охопив території Василівського, Веселівського, Великобілозерського, Вільнянського, Запорізького, Кам’янсько-Дніпровського, Мелітопольського, Михайлівського, Оріхівського, Приазовського, Токмацького та Якимівського районів.

Сайт ЗОДА

******************************************************

Вакцинація тварин від сказу повітряним шляхом в Запорізькій області

 З 06.11.2018 року на території області розпочалась робота з проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних  тварин  трьома літаками з установленим пристроєм GPS – системи для розповсюдження препаратів в твердій дозованій формі «Автовак», які базуються на аеродромі Веселівського району. Для повітряного розподілу принад з вакциною використана вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин «Орісвак».
Станом на 08.11.2018 року вакцину вже розповсюдили на території Василівського, Веселівського, Великобілозерського, Вільнянського, Запорізького, Кам’янсько-Дніпровського, Мелітопольського, Михайлівського, Оріхівського, Приазовського, Токмацького і Якимівського районів.
Приманка безпечна для людей і тварин, вона має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку з запахом м’ясо-кісткового борошна. Усередині приманки знаходиться желеподібна капсула з вакциною проти сказу. Споживання вакцини хижими та домашними м’ясоїдними забезпечує створення імунітету проти сказу у тварин.
Фахівці Держпродспоживслужби просять жителів району при виявленні приманок не брати їх руками і не переносити їх з місць розкладки.

За останні 5 років на території Якимівського району оголошено 29 неблагополучних пунктів зі сказу тварин різних видів: 9 випадків лисиці, 7 – собаки, 5 – коти, 7 – велика рогата худоба, 1 – єнотоподібна собака. З них з початку 2018 року оголошено неблагополуччя на п’яти об’єктах: 2 зі сказу котів (с. Зірка та район плодопитомника смт Якимівка), 2 зі сказу лисиць (мисливськи угіддя Якимівської селищної ради), 1 зі сказу великої рогатої худоби (район залізничного вокзалу).

В 2017 році щеплено проти сказу 9939 собак та 8468 котів, з 9 місяців поточного року 6620 собак, 4575 котів.

 Вакцинування проти сказу тварин дикої фауни (лисиці, вовки, єнотоподібні собаки) вручну шприцем нереально. Враховуючи світовий досвід та позитивні результати пероральної імунізації у країнах Європейського Союзу, в Україні з 2006 року постійно проводяться широкомасштабні кампанії з імунізації хижаків на прикордонних територіях, де вдалося суттєво зменшити кількість випадків сказу. Розповсюдження вакцини за допомогою авіації найбільш економічний із всіх систем розподілу вакцини.

Отже складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних.

О.М.Виставкіна, головний спеціаліст Якимівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області

 

 

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.