23 марта 2018 Акимовка, Район 232  0 

Пологове відділення. Що буде?


Доброго дня, шановна районочко!

Ось знову пишу листа до тебе, і цього разу привід сумний. Дізналася я, що у нас планують закрити пологове відділення. Від цієї новини аж волосся дибки стає! Кому це спало на думку? Як взагалі таке можна зробити? А куди ж діватися нам, породіллям? Звертаюся до майбутніх матусь і до тих, хто вже став ними, шановні, дорогі мої, невже ми дозволимо таке неподобство!?

Кому, чим завадило це відділення? Шановна громадо, місцева влада! Я у нашому пологовому народила чотирьох діток і жодного разу не пошкодувала про те, що залишилася у Якимівці. Тут прекрасні умови, увага медперсоналу, кваліфікована допомога лікарів, прекрасне обладнання. Так вважають і багато інших моїх знайомих.

Чому ми, жителі прекрасного, мальовничого, з багатовіковою історією районного центру, які прожили тут не один рік, маємо залишати на поталу це, так би мовити, нововведення, примху якихось дядьків та тіточок зверху? Чому ми повинні їхати до сусіднього району народжувати своїх первістків і й не первістків? Ситуації бувають різні — можуть бути складні погодні умови, швидкі пологи, та й не у кожної породіллі є можливість швидко знайти, чим добратися до Мелітополя. Адже швидка не повезе у саме місто, особливо з віддалених сіл.

Тому я закликаю усіх жінок, матерів, їхніх чоловіків, усіх небайдужих підтримати мене і відстояти наше пологове відділення! Давайте і надалі будемо народжувати своїх зірочок у нашій рідній Якимівці!

Звертаюся також до нашої громади, до селищного голови, до голови райдержадміністрації, до депутатів: «Допоможіть! Підтримайте нас! Не давайте зав’янути цим паросткам!». Бо саме зараз наше пологове відділення почало виходити на високий рівень обслуговування.

За дорученням мешканців Якимівки, багатодітна мама Жанна Руснак.

Під цим листом підписалося 16 осіб.

*** 

Ситуацію із чутками, чи не чутками, про закриття пологового відділення районної лікарні «СТ» прокоментував головний лікар ЦРЛ Валерій Строкань. Тим більше, що на березневому засіданні виконавчого комітету селищної ради обговорювався рекомендаційний лист обласного Департаменту охорони здоров’я стосовно делегування функцій надання допомоги породіллям нашого району Мелітопольському пологовому будинку. Основним аргументом на користь сусідніх фахівців став вищий рівень оснащеності спеціалізованим обладнанням їхнього відділення. Тож пропонується заключити угоду між закладами охорони здоров’я про надання допомоги породіллям із Якимівського району із відповідною оплатою із місцевих бюджетів територіальних громад Якимівщини.

Як пояснив головлікар, кваліфікаційний рівень спеціалістів нашого районного відділення відповідає усім стандартам. Однак, за тими ж стандартами, для підтримання кваліфікації районним акушерам-гінекологам необхідно надавати допомогу породіллям не менше 400 разів на рік. За фактом, протягом останніх трьох років навантаження у тричі менше: 120 — у 2015, 118 — у 2016, і 139 — у минулому році. Та ще й відсутність спеціалізованого обладнання для немовлят і дитячого підрозділу у реанімаційному відділенні лікарні знижують у екстрених випадках якість надання допомоги при складних пологах і ставок лікарів-неонатологів. Ціна питання для доукомплектування Якимівського відділення — у межах 1,5 мільйона гривень на обладнання, збільшення на 700 тисяч гривень фонду заробітної плати відділення і мінімум 1,5-2 роки для навчання дитячого реаніматолога (це фінансове навантаження розподіляється між трьома суб’єктами органів місцевого самоврядування району (ОМС). Прим.ред.).

Практика направлення місцевих породіль до Мелітополя під час проведення щорічних планових «помивок» районного пологового із передачею частини медичної субвенції сусідам і «породила» вищезгадані рекомендації, які практично можуть призвести до закриття районного пологового відділення. На запитання про долю спеціалістів відділення Валерій Строкань відповів: «У разі прийняття депутатами відповідного рішення, людей скорочувати не будемо — забезпечимо роботою із меншим навантаженням…».

Остаточне рішення — за депутатами усіх трьох ОМС району. Виконком Якимівської селищної ради практично одноголосно (один утримався) переклав прийняття остаточного рішення на депутатів. У порядку денному сесії, призначеної на 30 березня, питання по пологовому відсутнє.

Читайте районку, ми тримаємо руку на пульсі подій.

Тетяна БЕЛИМЕНКО


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.