19 января 2018 Район 261  1 

Коляда з козою, щедрувальники юрбою засівали Якимівський край! (ФОТОРЕПОРТАЖ)


«Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров’я…» — наче первісне магічне заклинання, такі знайомі нам усім з дитинства слова. Побажання, в які всі ми свято віримо… Ці пісні є витвором творчого духа українського народу, вони є частиною народної словесності, вони віють на серце кожного з нас чарами рідної стихії і є для душі живлячим бальзамом, який сповнює її могутньою силою, вони збуджують любов до нашої традиції. Тому так важливо зберегти цей неоціненний скарб нашої самобутньої культури для майбутніх поколінь, адже для молоді колядування та щедрування є дуже цінним виховним засобом. Як це приємно — заходити в теплі і затишні оселі, віншувати господарів, бажати їм достатку, гарного врожаю, здоров’я та добробуту. В такі хвилини і у тих, хто бажає, і у тих, кому бажають, очищуються душі та збагачуються добром серця.

Побувавши разом зі своїми учнями багато років тому на Закарпатті під час Святок і взявши участь у великому Різдвяному Вертепі, ми вирішили започаткувати таку гарну традицію і в нашій місцевості. З тих пір кожного Різдвяного вечора ось уже 7 років поспіль ми збираємось своєю веселою Колядою і мандруємо вечірніми святковими вулицями від хати до хати, де в родинному колі біля новорічної ялинки за Різдвяними столом нас чекають господарі. У кожній хаті, за старими традиціями, під обрусом сіно, на обрусі свічка, а на всю хату пахне свіжа паляничка. Наша весела Коляда несе в кожну родину СВЯТИЙ ДОБРИЙ ВЕЧІР. Від щирого серця ми щедруємо, співаємо, танцюємо, розігруємо театралізовані дійства… Ми отримуємо велике задоволення від того, що даруємо господарям радість і частину свого серця. Ми відчуваємо те неймовірне тепло і щирість, з якими нас приймають в кожній родині, і від цього приходить розуміння того, що ми робимо гарну справу. Як це важливо, в наш час, такий важкий і технологічний, не скупитися на добре щире слово, посмішку, побажання.

Для мене як для вчителя дуже важливо бачити очі своїх вихованців в такі хвилини. Вони наповнені радістю і гордістю, добром і щирістю.

Наш Різдвяний Вертеп у складі 10 дійових осіб (Диденко Артем, Мигуля Сергій, Щедра Юлія (11 кл.), Слєпченко Дмитро (10 кл.), Біличенко Поліна, Селіванова Ліза, Король Данило (9кл), Смоляга Вероніка (8 кл.), Губанова Валерія (5 кл.)) щиро дякує за гостинність, щирість слова та щедрість душі тим родинам, які радо приймають нас кожного року, — Ільченко Валентина Федорівна, Кельм Світлана Вікторівна, Сажнєви Катерина Миколаївна та Віктор Іванович, Микало Таїсія Миколаївна, та тим родинам, що приймали нашу Коляду уперше, — Жердьови Юрій Кімович та Ольга Григорівна, Біличенко Олександр Вікторович та Світлана Володимирівна.

Дякуємо за те, що в такий сімейний святковий вечір ВИ знайшли час подивитися нашу виставу, знайшли місце у своїх серцях та домівках для нашої чималенької компанії, а головне, знайшли бажання розділити із нами СВЯТИЙ ДОБРИЙ ВЕЧІР!

ХАЙ ЩАСТИТЬ УСІМ ВАШИМ РОДИНАМ!!!

ХАЙ ШИРИТЬСЯ ДОБРО НА ЗЕМЛІ!!!

ХАЙ ПАНУЄ МИР ТА СПОКІЙ НА РІДНІЙ УКРАЇНІ!!

Ірина ЧУРСА, с.Охрімівка

***

Ось і закінчилися чудові Різдвяні свята, які завжди у наших серцях асоціювалися із чарівною казкою. Але в цьому році казка видалася особливо яскравою. Все наше село було овіяне святковим настроєм, завдяки художньому колективу Новоданилівського СБК під керівництвом братів Обрезан Єгора та Едуарда. Ці молоді хлопці організували чудовий вокальний колектив під назвою «Колорит». І ось дівчата і хлопці цього колективу, не зважаючи на холодну погоду, прекрасними колядками та щедрівками охопили майже всю територію нашої сільської ради (Новоданилівку, Таврію та Велику Тернівку), вітали господарів, бажаючи миру та добробуту в їхніх родинах. Велике спасибі всім учасникам колективу за таке чудове свято. Також хочемо виразити велику подяку голові селищної ради Р.Г.Селищеву за підтримку ще зовсім молодого, але такого творчого колективу. Адже завдяки його підтримці та підтримці місцевих депутатів у БК було придбано костюми для хору, та звукопідсилюючу апаратуру.

Я від імені всього села хочу побажати творчого натхнення колективу «Колорит». Дай Боже миру і злагоди, любові і щирості, добробуту і покою в кожній українській оселі!

З повагою, жителька села О.ЖУКОВА

***

13 січня горьківські чарівниці-щедрівниці були бажані у кожному домі. З року в рік учні, вчителі, працівники СБК радують своїх односельців яскравим і веселим, організованим і оригінальним обрядовим українським дійством меланкування.

Піснями, гумором щедрувальниці піднімали настрій господарям. І Меланка тут була, і цигани були, і ворожки-чаклунки були. Скажете: «А коза була?». Була і коза. Як же без хитрющої кози? «Де коза ходить, там жито родить. Де не буває,там вилягає. Де коза — ногою, там жито копою. Де коза-рогом, там жито стогом». Господарі радо вітали та пригощали дівчат, бо впевнені, що характер новорічного свята впливає на долю всього року. Тож хай 2018 рік буде щасливим і багатим!

Н.ШПАК, с. М.Горького

***

У Кирилівці відсвяткували Старий Новий рік

13 січня мешканці нашої громади зібралися на святкування Старого Нового року на площі у Кирилівці.

Не дивлячись на доволі прохолодну погоду та сильний вітер, бажаючих порозважатися зібралося чимало. Привітати всіх зі святами прийшли селищний голова Іван Малєєв та настоятель Свято-Нікольського храму отець Димитрій. Вони побажали всім здоров’я та гарного настрою.

Глядачів веселили величезні ляльки Білка та Панда, які роздавали солодощі, танцювали та фотографувалися із присутніми. Між виступами кожен бажаючи міг взяти участь у запальних конкурсах, за що отримував подарунки. Концертну програму підготували народний хор «Берегиня» (кер. А.Янєв), театральний колектив «Богема» (кер. В.Кольчієнко), вокальний колектив «Джерело» (кер. А.Ванькевич), вокальний колектив «Талісман», танцювальний колектив «Акварель» (кер. М.Бєлічкова), дует «Обрій» (кер. А.Ванькевич), дует «Яворина» (кер. А.Янєв), П.Шиян, Г.Червона, М.Ванькевич, Н.Куц, В.Саприкін, А.Кириченко, М.Коробка. Ведучі свята: у ролі Меланки — Марія Курдогли, у ролі Василя — Василь Над’ярний.

Слова подяки за допомогу у підготовці та проведені святкового концерту творчий колектив Кирилівського БК№1 виражає Кирилівській селищній раді на чолі з Іваном Малєєвим та КП «Розвиток курортної зони» (директор Олександр Жеребць).

Сайт Кирилівської селищної ради

***

Різдво — наше улюблене свято

У світі існує багато різних свят, але в сільській родині найбільш шанованим є Різдво Христове. Це свято відзначається відразу ж після Нового року і таїть воно у собі багато приємних несподіванок і сюрпризів. У нашій країні в цей час у дорослих і школярів тривають канікули. Всі перебувають у піднесеному, чудовому настрої. Виникає дивне відчуття, ніби реальність поглинає добра дитяча казка.

Хочеться розповісти, як його відзначали учасники художньої самодіяльності Атманайського будинку культури вокальна група «Мрія», дитяча вокальна група «Барвінок» та учасники танцювального колективу «Лілея»

Різдво завжди супроводжувалося цікавими стародавніми народними традиціями й звичаями. Учасники співали колядки, ходили із зіркою, переодягалися в ряджених.

В Атманаї свято почали вулицями села, незважаючи, що на вулиці був сильний мороз, щедрувальники співали щедрівки, обрядові пісні, які починаються словами «Щедрий вечір, добрий вечір, пане господарю», піднімаючи настрій односельцям, деякі з великим задоволенням підспівували гарні щедрівки та колядки.

Нашим заповітним бажанням є мир, добробут та процвітання у нашій країні, а також у родинах. Ми дуже хочемо, щоб всі наші близькі й дорогі люди ніколи не хворіли й були щасливі. Ці приємні моменти, коли рідні люди разом збираються вдома, сидять за столом і посміхаються один одному, зберігаються в пам’яті у вигляді найтепліших спогадів.

Л.ЛАВИШ, директор БК

***

Як святкували Щедрий вечір у Володимирівці

Вже 5 років поспіль працівники СБК та активісти самодіяльності зустрічають Щедрий вечір святковим вертепом. Серед діючих осіб — Василь, Маланка та інші. Показували виставу-гру «Коза і доктор», жартівливу виставу з котом Базиліо і лісою Алісою. В обрядових костюмах переодягнені щедрівники ходили від хати до хати. Висловлювали добрі побажання піснями, щедрівками. Господарі чекали і гостинно відкривали двері. Старі традиції до вподоби людям.

А.АЗАРЕНКОВ, староста Володимирівського округу

***

Таврійці водили весело водили Маланку. На фото Дмитро Козлов із
дружиною, Стельмах Анастасія з чоловіком, сім’ї Семикіних, Пархоменко, Андрущенко та Стойкових.

***

4 роки поспіль зі сходом першої зірки над селом Шевченка лунає гучна знайома пісня «Ой, чи є, чи нема пан господар дома», а це означає, що колектив «Серпантин» вийшов щедрувати та святковий настрій всім дарувати. Колектив у постійному творчому пошуку, тому і святкове дійство кожного року є цікавим та захоплюючим. Наш «Серпантин» ходить щедрувати не з пустими руками, а із подарунками. Кожного року напередодні свята Василя учасники колективу збираються і власноруч виготовляють обереги на щастя та хороший врожай. Усі люди, які гостинно зустрічають наших щедрівників, отримують подібний оберіг. Цього року ми від усієї душі дарували підкову на добробут та здоров’я родини. Адже, родина — це найдорожче, що є у кожного з нас. Тому колектив «Серпантин» вітає усіх із різдвяними святами, бажає миру і щастя всім родинам та нашій Неньці-Україні.


  1. Аноним:

    прекольні слова

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.