2 ноября 2018 Район 153  0 

«До чого тут закон?»


У четвер відбулася чергова сесія районної ради під головуванням голови райради Юрія Шила. Після розгляду першого питання, головуючий надав «мікрофона» депутатам, які вважають себе опозицією до діючої влади. Як виявилося, вони прихопили із собою не тільки папірці для виступів (буває, що не всі можуть правильно висловлювати власні думки,  а коли вони писані під диктовку — то й поготів), а й власного відео-оператора для запису себе дорогих.

«Як депутат буду стояти на захисті справедливості та демократії», — по записочці віщав народний обранець, позуючи на прихоплену із селищної ради відеокамеру. Ці слова (частіше за все невпопад) виголошувала особа, яка протягом півроку очолювала цілий відділ освіти із 14-ти шкіл і паралельно була депутатом райради, але так і не второпала основ діяльності місцевого самоврядування на принципах озвучуваного ним ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА І ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ. До кожного питання із порядку денного у депутата, який свідомо не прийшов попрацювати у депутатських комісіях 24 жовтня, були уточнюючі запитання. Без попередньої підготовки зрозуміти суть викладеного у роздрукованих матеріалах сесії йому виявилося не під силу. Найкраще, що у нього виходило, — це робити вигляд, нібито він відстоює інтереси навчальних закладів.

А як же! Ще й як «відстоює»! Спочатку, перебуваючи на посаді начальника відділу освіти, забрав у всіх вчителів 15% надбавки за престижність праці, для того щоб понакуповувати для апаратчиків від освіти оргтехніки на добрих півмільйона. А у листопаді згадав про необхідність допомоги школам селищної ради. До речі, як стало відомо у ході цієї сесії, після призначення компетентного очільника освітян ОТГ, співпраця із РДА почала оформлюватися грамотно та відповідно до чинного законодавства. І нарешті (за правильно оформленим письмовим поданням відділу освіти селищної ради) райдержадміністрація готує матеріали на розгляд чергової сесії районної ради про виділення близько 1 мільйона гривень для потреб навчальних закладів Якимівської ОТГ. А до цього невігласи при владі, які за роки свого депутатства не зуміли засвоїти азів законодавства про міжбюджетну співпрацю органів місцевого самоврядування, лише писали звернення і запити до голови райради і чекали манни небесної.

Але скоро ж вибори, тому їм вже час змінювати тактику. От і взялися вони кричати на відео: «Ми за народ, ми за демократію. Не дамо їм витрачати бюджетні кошти». Та народ не проведеш. «Держи вора!» — завжди найголосніше кричать відповідні персонажі.

«Треба вчити законодавчу базу», — наголошував головуючий. Але це не про тих депутатів, які, знаходячись в опозиції, поставили собі за мету робити все, аби було гірше у всіх сферах життєдіяльності району. Вони вже не цураються відкрито говорити «Да при чём тут закон! Мы против! За фінансування організаційної роботи підрозділів РДА ми голосувати не будемо! Виділяйте нам окремо соціальні питання — ми їх без проблем приймемо». Проте за оголошення перерви для підготовки проектів відповідних соціальних рішень зі змінами (як самі ж опозиціонери і просили) не проголосували. На тих комісіях, які працювали перед сесією, пропозицій про внесення змін не було,  рекомендували питання до розгляду на сесії районної ради. А на самій сесії влаштували спектакль одного актора під відеозапис (після виступу «оратора із папірцем» оператор із відеокамерою хутко зник. Прим.ред.).

На жаль, все, на що спромігся голова райради Юрій Шило, — це перенести голосування за «Звіт про виконання районного бюджету за 9 місяців і внесення змін до райбюджету» на кінець сесії. Головуючий і частина депутатів намагалися знайти компроміс, адже для безперебійного виконання районними управліннями і структурами РДА функцій держави на сесії треба було затвердити розподіл мільйонної субвенції із державного бюджету на соціальні виплати (зимові субсидії, виплати малозабезпеченим сім’ям, соціальні виплати замість пенсій і т.ін.). Так прописано у законі, але замість цього частина районних депутатів відкрито заявила: «ДО ЧОГО ТУТ ЗАКОН?!» Правда, саме ця частина депутатів забула, що вони ж, нібито, «ЗА» ДЕМОКРАТІЮ.

У підсумку — в черговий раз головуючий недорахувався 1 голосу для прийняття рішення. Асигнування апарату і управлінням  райдержадміністрації на виконання державних функцій не затвердили і соціальну субвенцію залишили не розподіленою. На такий випадок (у разі саботажу народних обранців) законодавець завчасно передбачив правове врегулювання ситуацій, наділивши голів державних адміністрацій відповідними повноваженнями. Не повинні найуразливіші верстви населення залишитися без державної допомоги, доки частина районних депутатів ГРАЄТЬСЯ У ПОЛІТИКУ перед черговими виборами.

Проте, вони вже майже загралися: на одному засіданні кричать — ми за народ, і тут же — їм закони не указ. Одним словом, депутати-популісти — правові нігілісти.

Тетяна БЕЛИМЕНКО


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.