17 августа 2018 Район 93  0 

Перший молитовний сніданок


Цієї середи вперше в історії району відбувся молитовний сніданок за участю керівництва та духовенства району, а також керівників підприємств, організацій, установ, депутатів та громадськості.

Відкриваючи захід, голова райдержадміністрації Олександр Правосуд проінформував, що головна мета заходу — об’єднання зусиль влади, громадськості і церкви у відроджені духовності в нашому суспільстві. Присутні у неформальній обстановці, за чашкою чаю обмінялись думками про ситуацію в районі, взаємодію влади та духовенства у вирішенні конкретних питань щодо відродження духовності та покращення життя людей.

Зокрема О.Правосуд у своєму виступі зауважив, що подібний захід сприяє духовному єднанню й порозумінню органів влади, керівників підприємств, установ різної форми власності, громадськості району та підкреслив важливу роль подібних заходів, які об’єднують суспільство, політиків і владу.

«Національні молитовні сніданки, — сказав очільник району, — традиція багатьох демократичних країн світу. Вже більше 60 років вони проходять у США, давши початок аналогічним зібранням у Європарламенті, Німеччині, Великобританії та багатьох інших країнах світу. Вважається, що подібний захід сприяє духовному єднанню й порозумінню провідних політиків, чиновників, дипломатів і бізнесменів з усього світу.

В Україні подібні заходи проводяться вже не вперше, і важливо, що їхні учасники забувають про політичні розбіжності, конкуренцію. Я вважаю, що це має стати однією із найважливіших цілей, коли ми збираємося на такі заходи. Дані сніданки однозначно сприяють духовному єднанню і порозумінню органів влади, керівників підприємств, установ різних форм власності, нашого духовенства, громадськості. Маю надію, що подібні заходи у нашому районі стануть доброю традицією.

Ми зібралися напередодні визначного для нашої країни свята — Дня Незалежності, ми поговоримо про речі, які нас об’єднують, адже єдність є важливим аспектом у нашій країні, яка бореться за свій суверенітет, яка постає проти обману, зла, агресії та інших негативних факторів».

Своє бачення реалізації обговорених питань висловили голова районної ради Юрій Шило та присутні священики — благочинний Якимівського церковного округу, настоятель Свято-Нікольського храму протоієрей Димитрій Журавель (Кирилівка), настоятель Свято-Казанського храму протоієрей Димитрій Арабаджи (Якимівка), настоятель Свято-Георгіївського храму ієромонах Арсеній Кравчук (В.Тернівка), настоятель Свято-Покровського храму ієромонах Олександр Цибочкін (Радивонівка) та настоятель храму на честь Андрія Первозваного протоієрей Ігор Марченко (Шелюги).

У своїх виступах вони зазначили, що сьогодні, як ніколи, усі повинні виявити єдність, спільну згуртованість, активну громадянську позицію, прагнення жити у єдиній, незалежній і суверенній Україні, жити в своїй країні під мирним небом, і на цьому шляху віра, молитва завжди будуть допомагати приймати вірні рішення і долати труднощі, які б вони не були. У свою чергу священики закликали всіх молитися за Україну, її майбутнє, дітей та її захисників.

Православ’я на Якимівщині – місцевий священнослужитель зачислений до лику святих

Протоієрей Димитрій Журавель підняв на розсуд присутніх керівників району питання щодо реконструкції даху Свято-Георгіївського храму, що у с.В.Тернівка. Адже дана церква є однією з найдавніших, збережених до сьогодні, святинь на території району (найстаріша церква, майже зруйнована, знаходиться також на території Новоданилівської сільської ради у с.Ганнівка). Учасники заходу підтримали цю пропозицію, адже відновлювати храми із віковою історією треба як для нас самих, так і для наступних поколінь.

Більш того, про особливу роль новоданилівських святинь у ролі духовного життя району говорить й інший цікавий факт — власний священномученик, внесений до списку Запорізьких новопрославлених святих, сповідник Митрофан Воздвиженський.

У далеких 30-х роках минулого століття у місцевій, вже знищеній, Нікольській церкві майже 10 років свого життя віддав служінню отець Митрофан Воздвиженський (Новоданилівська церква стала останнім місцем його служіння), а помер він в ув’язненні у 1938 році. 25 серпня 2012 року на засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви прийнято рішення щодо прославлення священика Митрофана Воздвиженського до лику помісно чтимих святих Запорізького краю.

Тож, Новоданилівська земля відома як своїми визначними духовними храмами, так і власними святими.

Соціальні питання: про останню дорогу…

Розглянули присутні й декілька соціальних питань. Зокрема мова йшла про гостру необхідність побудови у райцентрі паліативного відділення для невиліковно хворих людей, які прикуті до ліжка. Священнослужителі разом із волонтерами-ініціаторами та небайдужими до цього людей висловили зацікавленість до створення такого закладу та просило керівників району приділити цьому питанню особливу увагу.

Заодно пастирі людських душ порушили питання санітарного стану на кладовищах у населених пунктах району, адже останнє місце наших рідних та близьких повинно мати охайний вигляд.

На завершення заходу священнослужителі району провели спільну молитву за Україну, мир та злагоду на нашій землі.

Руслан БАЧУРІН

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.