18 июня 2018 Район 147  0 

Спроба «гарячої місцевої сенсації» провалилася у «безодню помилок»


Кожного разу, коли до редакції надходять листи, редакційники радіють з того, що не переривається зв’язок із читачем районки. Пишуть, значить, наша робота і друковане слово потрібне людям.

Підтвердженням тому — активність мешканців мікрорайонів на сільгосптехніці і опитній стосовно дорожніх знаків і зупинок для громадського транспорту (див. «СТ» №21 ві 26.05.2018р), лист батьків «Не фестиваль пешком» (№22 ві 2.06.2018р.), матеріал радивонівського старости у рамках обговорення Генерального плану (№23 від 9.06.2018р.) та багато інших.

Так було і цього разу, коли до редакції поштою надійшов лист скаргового змісту із проханням про допомогу із с.Вовчанське підписаний іменами двох знаних у селі осіб первинної ветеранської організації.

Журналісти одразу почали працювати із фактами викладеними у листі: направили запити до підприємства, про яке згадувалося у листі, попросили коментар у спеціалістів АПР і голови районної ради, а також запланували зустріч із авторським колективом дописувачів. ….І яким же гнівним було наше професійне, та й людське, розчарування і обурення, коли у ході роботи над матеріалом (нині модньо говорити «журналістське розслідування»), виявилося, що лист – фактично анонімний, а його автор намагався скористатися іменами голови та секретаря первинної організації.

Перше, що наштовхнуло нас на сумніви — горе-автор вказав не повне прізвище місцевого активіста, а його сільське прізвисько (кличку – рос.). Однак, журналісти поїхали у Вовчанське на зустріч із згадуваними у листі особами і керівником сільгосппідприємства. Останній – наполягав на тому, що лист – є ніщо інше, як анонімка і не вартий, навіть, розмов про нього. Проте детально поінформував журналістів, у присутності пайщиків, про виробничі відносини із орендодавцями із Вовчанського: орендна плата виплачується вчасно і у повному обсязі з урахуванням індексу інфляції згідно офіційно перезаключених і зареєстрованих  договорів оренди. Орендарі самостійно вибирають форму розрахунків за паї: натуральну чи готівкову. А як стало відомо із компетентних структур – це підприємство одним із перших перейшло на виплату орендної плати на рівні 3% і всього податкового сільськогосподарського навантаження у повному обсязі. Псевдо автори, поважні особи сільського середовища, підтвердили слова керівника підприємства і обоє запевнили, що ніяких листів на адресу редакції не направляли і власноруч зробили письмові коментарі до листа, у якому згадувалися їхні імена. Навіть не спеціалісту із кримінології стало очевидним, що ніхто із них того листа дійсно не писав.

Для чого і з якою метою, людина намагалася навести наклеп на успішно діюче підприємство, яке до цього випадку на шпальтах районки практично завжди друкувалося у передовицях із інформацією про виробничі досягнення?  У надії на те, що журналістська братія схопиться за модний тренд «гарячої місцевої сенсації» і надрукує без перевірки фактів? Спеціалісти сільгоспники озвучували власну – професійну  версію про «роздмухування ворожнечі у середовищі орендодавців на перспективу перерозподілу земель підприємства – рейдерського захоплення»…

Версій і нині існує чимало, і можна їх перелік продовжувати, але висновки із ситуації треба зробити всім партнерам по бізнесу: сільгосптоваровиробникам із пайщиками, і  газеті із читачами, і горе-дописувачам.

А анонімному автору по-дружньому радимо вчити правопис, бо стільки помилок не робить навіть найвідсталіший учень другого класу.

Тетяна БЕЛИМЕНКО


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.