23 марта 2018 Район 146  0 

Хто подбає про невиліковних хворих?


Невиліковно хворі люди, яких немилосердна хвороба на невизначений час приковує до ліжка, часто стають просто випробовуванням для їхніх рідних і близьких. Перші, часто втративши надію на одужання, просто чекають судного дня, а другі розриваються між роботою, поточними турботами і необхідністю догляду за немічною близькою людиною. Непоодинокі випадки, коли родичам доводилося наймати доглядальниць, або залишати роботу, щоб доглядати паралізовану особу, але дуже часто, особливо нині, таких хворих рідні змушені закривати у помешканні на весь робочий час. І можна, якщо дозволить власна мораль, засуджувати бездушних родичів, а можна співчувати і хворим, і їхнім родичам, та наше ставлення не вплине на психологічний та матеріальний стан справ таких родин.

У районі уже не один рік серед спеціалістів і владних структур розглядалися варіанти надання спеціалізованої допомоги невиліковно хворим особам і їхнім родинам. Після значних реконструкцій приміщень і реорганізації структури районної лікарні нині спеціалістами напрацьовано практичні рекомендації щодо створення умов для допомоги таким хворим. На останній сесії Якимівської селищної ради громадська активістка Валентина Овсянникова офіційно виступила із зверненням до депутатів селищної ради про створення хоспісу* у селищі. Її ініціативу підтримала громадськість селища і православна парафія нашого селища.

На останнє засідання виконавчого комітету селищної ради головний лікар районної лікарні Валерій Строкань підготував інформацію про можливість створення у лікарні одного посту паліативного відділення. Паліативна допомога хворим — це підхід, який дозволяє покращити якість життя пацієнтів із невиліковними захворюваннями та членів їхніх родин шляхом запобігання та полегшення страждань невиліковно хворої людини (ВООЗ, 2002). Головною метою паліативної допомоги є підтримка якості життя у його фінальній стадії, максимальне полегшення фізичних та моральних страждань пацієнта та його близьких, а також збереження людської гідності пацієнта наприкінці земного життя. Таке відділення на 6 ліжок у нашій лікарні, за словами головлікаря, можна організувати, не виходячи за межі існуючого бюджету. У разі позитивного рішення питання (затвердження на сесії селищної ради) завершити організаційні питання можна буде протягом двох-трьох місяців. Як наголосив Валерій Строкань, затребуваність у наданні такої допомоги у районні значно перевищує стартові можливості медичного закладу. Нині у райлікарні на обліку перебуває 950 онкохворих осіб, і 54 із них потребують паліативної допомоги, 12 пацієнтів перенесли тяжкі форми інсульту, 28 осіб страждають атрофічно-дегенеративними захворюваннями (розсіяний склероз, вовчанка, ДЦП, посттравматичні стани).

Готуючи матеріал, наші журналісти вислухали чимало думок і спеціалістів галузі, і родичів, у яких на руках перебувають такі хворі, і самих хворих, і віруючих людей, і всі вони одностайні у своїх переконаннях: сил не вистачає дивитися на муки обох сторін. Пересічні громадяни, родичі хворих висловлювали свою готовність власної участі і допомоги під час організації необхідних трьох палат для паліативного відділення і створення у них пристойних умов для перебування невиліковно хворих осіб із нашого оточення. «Це дасть можливість психологічно підтримати паліативних хворих та їхніх близьких, забезпечити духовний супровід пацієнтів з урахуванням їхніх релігійних переконань і потреб, створити максимально комфортні, наближені до домашніх умови. Я вважаю, що саме зараз є реальна можливість створити таке відділення на території ОТГ, до речі перше у Запорізькій області. У громаді є лікарня із персоналом, є приміщення та обладнання. Потрібне бажання громади», — навів свої аргументи Валерій Строкань.

Розгляд питання про створення паліативного відділення заплановано на черговій сесії у останній день березня. Слідкуйте за нашими публікаціями і на сайті akimovkast.com та у соціальній мережі Facebook.

*Госпіс (англ. Hospice), або хоспіс — медичний заклад, у якому перебувають важкохворі з прогнозованим летальним наслідком. У закладі працює переважно середній та молодший медичний персонал, доступ до пацієнтів відкритий для родичів та друзів. Основна мета перебування у госпісі — полегшити останні дні життя пацієнтів.

P.S. Серед інших думок, які висловлювали наші респонденти, звучали запитання доцільності створення нової медичної структури, коли існує Давидівське стаціонарне відділення Якимівського територіального центру надання допомоги. Згідно роз’яснень спеціалістів: Давидівське відділення — це гуртожиток для одиноких осіб пенсійного віку, які на побутовому рівні можуть обслуговувати себе самостійно. А паліативна допомога надається невиліковно хворими членами нашого суспільства, не здатним до самообслуговування.

Тетяна БЕЛИМЕНКО


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.