12 января 2018 Район 194  0 

Січневий аванс бюджетникам нараховується. Чи встигнуть вчасно виплатити?


Ближче до кінця другого робочого тижня на телефон редакції почали надходити запитання від читачів нашої газети, які працюють у бюджетній сфері. Усі респонденти просили через газету дати роз’яснення стосовно вчасності виплати січневого авансу освітянам району. Масла у вогонь людських хвилювань підливають чутки про якимівську специфіку поділу повноважень і спеціалістів між новоутвореними в кінці року ОТГ і районом.

За інформацію фінуправління Якимівської РДА, освітня субвенція вчасно надійшла у район. Після утворення об’єднаних громад їхнє фінансування відбувається за прямими договорами із Кабміном за державною формулою із розрахунку на одного учня. Ще у кінці минулого року освітня субвенція із державного бюджету була розписана на Кирилівську, Якимівську селищні ради (три і чотирнадцять загальноосвітніх шкіл відповідно) та Якимівську РДА (фінансування Новоданилівської і Великотернівської шкіл). Рішенням Якимівської районної ради державна освітня субвенція у повному обсязі направлена на виплату зарплати вчителям цих шкіл. Фінансування оплати праці технічних працівників галузі енергоносіїв передбачено у районному бюджеті. Окремо начальник фінуправління Олексій Драчук наголосив на тому, що за рахунок державного та районного бюджетів будуть фінансуватися 4 сільські бібліотеки на території Новоданилівської сільради та Центр первинної медико-санітарної допомоги, у тому числі вся сільська медицина. Якимівська ЦРЛ повністю переведена на баланс Якимівської селищної ради. У зв’язку із тим, що цей комунальний заклад забезпечує кваліфіковану медичну допомогу всім мешканцям району, то й фінансування на даному етапі відбуватиметься із трьох джерел: медична субвенція Якимівської селищної ради та частини від Кирилівської і районної рад. Ця робота, за його твердженням, проведена вчасно.

Як бачимо, зараз у педагогічній галузі найбільше навантаження мають працівники відділу освіти, який нині у авральному режимі проходить процес поділу на відділ освіти Якимівської РДА і відділ освіти Якимівської селищної ради, а до того ж ще й передає частину своїх повноважень до Кирилівської ОТГ. Запитання читачів «СТ» ми переадресували начальнику відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Інні Водоп’яновій. Вона разом із головним бухгалтером відділу Тетяною Токаревою і т.в.о. головбуха відділу освіти Якимівської селищної ради Ольгою Москальовою повідомили, що нині десятеро спеціалістів (4 і 6 відповідно від кожного підрозділу) займаються нарахуванням січневого авансу працівникам загальноосвітніх шкіл ОТГ і шістьох сільських дитячих садків. Бухгалтерії райцентрівських ДНЗ самостійно працюють у робочому режимі, хоча із нового року перепідпорядковані новоутвореному відділу освіти, молоді та спорту селищної ради.

За інформацією спеціалістів, на утримання освітньої галузі Якимівської ОТГ із державного бюджету надійшло майже 42,5 мільйона гривень і 6,7 мільйона гривень виділено із бюджету селищної ради. Районна рада скерувала на утримання двох шкіл 5,5 мільйонів гривень державної субвенції і 631,5 тисячі гривень доходів районного бюджету.

На запитання про вчасність отримання авансу головбухи відповіли, що весь штат бухгалтерій нині займається нарахуванням авансів освітянам і паралельно працює над відкриттям поточних рахунків у держказначействі за новою класифікацією видатків та кредитування місцевих бюджетів. Наші співрозмовниці запевнили нас, що вони разом із колегами докладуть максимум зусиль для виконання завдань, і саме цим нині займаються одночасно у досить напруженому темпі. Вони б хотіли, щоб у держказначействі нові рахунки відділів освіти були відкриті першочергово, але ж розуміють, що зараз всі установи, заклади і підприємства, які ведуть розрахунки через ДКУ, направили свої пакети документів у казначейство.

За інформацією Кирилівської селищної ради, педагогічні працівники їхньої об’єднаної громади мають отримати авансові виплати у середині наступного тижня. До однакових питань із відкриттям рахунків у них добавилися ще не завершений процес передачі закладів освіти на баланс Кирилівської селищної ради.

Довідково: Про зміни у державній класифікації: із 1 січня 2018 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України №793 «Про затвердження складових програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів», яким затверджено: структуру кодування програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів; типову відомчу класифікацію видатків та кредитування місцевих бюджетів; типову програмну класифікацію видатків та кредитування місцевих бюджетів/Тимчасову класифікацію видатків та кредитування для бюджетів місцевого самоврядування, які не застосовують програмно-цільового методу.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.