11 декабря 2017 Район 230  0 

Що переможе: власні амбіції чи обіцянки працювати для людей Якимівщини? або оголосила перерву і… почала «працювати»


Інавгурація

5 грудня на першій сесії Якимівської селищної ради після оголошення результатів виборів відбулося офіційне набуття законних повноважень 25 депутатів Якимівської селищної ради Якимівської ОТГ та інавгурація першого селищного голови цієї громади Валентини Громихіної.

Валентина Миколаївна у присутності керівників району, сільських, селищних рад, які у цей момент стали виконуючими обов’язки старост (до перших виборів старост восени 2020 року), депутатів різних скликань, громадськості та ЗМІ зачитала, підписала і передала голові територіальної виборчої комісії Присягу селищного голови.

Після офіційних привітань Якимівський селищний голова Валентина Громихіна продовжила засідання першої сесії ради сьомого скликання у сесійній залі районної ради, де із 2010 року (каденції М.Чишка. прим. ред.) відбувалися усі сесії Якимівської селищної ради. Голова подякувала виборцям за довіру, попередила депутатів про часті майбутні зібрання (бо «роботи у нас багато!»), представила гостей сесії та надала їм слово. Першою до зібрання звернулася депутат обласної ради Людмила Любім, яка запропонувала свою допомогу у вирішенні питань функціонування об’єднаної громади, бо має дворічний досвід безпосередньої громадської роботи у Широківській ОТГ Запорізького району, де вона проживає і переймається її розвитком.

Голова Якимівської районної ради Юрій Шило привітав новообраний склад місцевого самоврядування об’єднаної громади, подякував за роботу головам сільських, селищних рад і депутатам, а також працівникам усіх сільських та селищної ради, що обʼєдналися.

Про напрямки спільної роботи усіх гілок влади для створення сильних, самодостатніх унікальних об’єднаних громад району (Кирилівської — із потужним курортним потенціалом, і Якимівської — за людським і територіальним складом однієї із найбільших в Україні) сказав на сесії голова Якимівської райдержадміністрації Олександр Правосуд.

На старті

Офіційно-урочиста частина першої сесії зайняла трохи більше години робочого часу. Селищний голова Валентина Громихіна оголосила про початок роботи сесії, було обрано лічильну комісію у складі, запропонованому депутатом Олександром Чканом. У ході сесії депутат Олександр Маругін оголосив інформацію про рішення більшості депутатського корпусу селищної ради про створення депутатської групи «За розвиток Якимівської громади» і передав протокол селищному голові.

Наступним кроком сесії мав би стати перехід до голосування за порядок денний роботи пленарного засідання. Селищний голова одразу запропонувала проголосувати за порядок денний, який депутати мали на руках. Однак депутат Маругін запропонував внести зміни до порядку денного і передав голові новий варіант, напрацьований депутатською групою.

За класикою жанру, а точніше за чинним законодавством про місцеве самоврядування, головуючий мав би ознайомити депутатів із обома пропозиціями (варіантами) і депутати голосуванням визначили би порядок роботи сесії. У нашому випадку голова Громихіна без коментарів самостійно і швидко ознайомилася із запропонованими змінами і поставила на голосування перший варіант порядку денного. За нього проголосувало 11 депутатів і голова. «За» — 12 голосів із 26-ти можливих — рішення не прийняте. До голосування за іншу пропозицію не дійшло: селищний голова Валентина Громихіна оголосила перерву зі словами: «Через 10 хвилин чекаю всіх депутатів і голів у себе»… і знову залишила сесійну залу!

Така тактика роботи селищного голови Валентини Громихіної спостерігається не вперше. Ще на етапі підготовки першої сесії Якимівської селищної ради після пропозицій, на які у неї інший погляд, вона залишала залу засідань. Тактика уже вимальовується, яка ж стратегія (хочеться написати «розвитку», але…) чекає всю громаду.

І тут почалося!

Одна частина депутатів, у тому числі і обласний, переїхали у приміщення Якимівської селищної ради. Пізніше журналістам голова скаже: «Я — голова селищної ради, і працюю на своєму робочому місці! Правильно?». На запитання: «На скільки оголошена перерва?» — відповідь: «Коли всі прийдуть!».

Однак, журналістам стало відомо, що у результаті телефонних розмов дійшли згоди зустрітися о 12 годині дня. У всіх було часу більше години.

У визначений час у сесійній залі районної адмінбудівлі (офіційно визначеному місці проведення першої сесії) зібралася більша частина депутатів, сільські голови і секретарі деяких рад із трудовими книжками на руках (у день інавгурації нового голови автоматично припиняються повноваження секретарів сільських рад, у яких відбулися вибори). Селищний голова Валентина Громихіна, яка у цей день вступила у повноваження, і частина депутатів у сесійній залі були відсутні.

У  залі шлюбних церемоній

Журналісти районки поспішили у приміщення селищної ради. Там, на другому поверсі у залі урочистого проведення шлюбних церемоній РАЦСу селищний голова Валентина Громихіна разом із 10-ма депутатами проводила, як нам пояснили, робочу групу із обговорення питань порядку денного (який на сесії зранку не набрав необхідної кількості голосів, щоб стати порядком денним пленарного засідання повноцінної сесії. Прим. ред.). Отже, запрацювала чергова робоча група. Після виборів — це вже, напевно, четверта! Про роботу третьої широкої робочої групи «СТ» писало 2.12.1017 року у матеріалі «Другий раунд підготовки установчої сесії об’єднаної громади». На попередні робочі групи пресу не запрошували. Забігаючи наперед, скажемо, що після 5 грудня була ще й пара погоджувальних груп різного складу, і на двох із них наші журналісти мали змогу бути, а от коли переговорники  переміщалися у кабінет селищного голови, журналістів не допускали.

Так от, робоча група, яку проводила голова Валентина Громихіна, після обговорення одноголосно проголосувала «рекомендувати сесії (у повному складі. прим. ред.) розгляд питань згідно проектів рішень», роздрукованих і погоджених на попередній робочій групі (тільки тепер за ці ж проекти рішень проголосував інший склад депутатів)! Члени робочої групи у РАЦСі найдовше обговорювали структуру об’єднаної селищної ради. Це питання доповідала присутнім головний бухгалтер селищної ради Лариса Єманова. Вона як могла намагалася аргументувати необхідність структури саме у вигляді, який напрацювала одна із робочих груп разом із спеціалістами районної ради і фінансового управління райдержадміністрації. Проект рішення передбачав структуру управління у кількості 117 одиниць на цілу майже 25-тисячну громаду. Однак у ході обговорення звучали пропозиції «заступників взагалі зовсім не треба планувати. Вони — це трутні… Краще набрати професійних начальників відділів, які будуть якісно працювати» — наголошував депутат Алік Шуляков із Малої Тернівки. Депутат Юрій Роговий із Якимівки запропонував зменшити до двох кількість одиниць відділу «Інвестицій», але збільшити на одиницю архівний відділ ради. Прислухалися депутати до інформації щодо необхідності посилення відділу бухгалтерії. У результаті протоколом зафіксували і проголосували «рекомендувати сесії затвердити структуру ради у кількості 115 одиниць».

У ході обговорень у РАЦСі на запитання журналістів, коли закінчиться перерва у сесії, голова Валентина Громихіна повідомила: «Коли всі прийдуть. Я всіх по телефону запросила!». Протягом засідання головуюча декілька разів обмінювалася телефонними дзвінками, і з доволі голосних перемовин із звертаннями за ім’ям та по батькові було зрозуміло, що телефонували колеги-депутати із сесійної зали. У результаті — у роботі робочої групи під час перерви оголосили … ПЕРЕРВУ. Це було вже близько 14-ої години по обіді.

У сесійній залі

У сесійній залі районної адмінбудівлі п’ятнадцятеро депутатів, які зранку вступили у свої повноваження, і дев’ятеро сільських голів, які після присяги новообраного голови автоматично стали виконуючими обов’язки старост у старостинських округах, чекали продовження першої сесії об’єднаної громади.

О 14-ій годині у зв’язку із відсутністю у сесійній залі селищного голови Валентини Громихіної (за запевняннями достовірних джерел, телефоном її разом із депутатами запрошували до сесійної зали) ініціативна група «За розвиток Якимівської громади» запропонувала провести процедуру таємного голосування для обрання секретаря селищної ради, що і було зроблено. Під протокол і відеофіксацію всієї процедури чотирнадцятьма голосами «за» і одним, таким, що не брав участі у голосуванні у зв’язку із можливим конфліктом інтересів, депутатська більшість обрала секретарем селищної ради депутата Максима Забару. Він, згідно процедури, поставив на голосування порядок денний сесії, який зранку селищний голова навіть не зачитала, оголосивши перерву. Після затвердження порядку денного депутати розглянули ще декілька питань, що стосувалися процесу реорганізації сільських рад, що увійшли до Якимівської селищної ради Якимівської селищної об’єднаної територіальної громади, нарізали старостинські округи у межах територій сільських рад, затвердили повноваження і положення про старост Якимівської ОТГ, затвердили структуру селищної ради, з урахуваннями доводів бухгалтера селищної ради Лариси Єманової перед початком сесії про збільшення на 3 одиниці бухгалтерського підрозділу об’єднаної громади. У своїй роботі депутати у сесійній залі за основу брали проекти рішень, напрацьовані до дня сесії всіма попередніми (збилася з ліку) робочими групами з підготовки, розміщеними на сайті селищної ради і виданими депутатам на руки перед початком пленарного засідання. Окремо почали роботу над проектом нового регламенту, взяли його за основу і вирішили перенести на розгляд на наступне пленарне засідання сесії.

Питання порядку денного, подання пропозицій до яких першочергово належить до повноважень селищного голови, депутати розглядати не стали і завершили цю частину пленарного засідання сесії.

У сухому остатку

Після документального оформлення протоколів таємного і поіменного голосування стосовно прийнятих рішень, депутатська більшість близько 17-ої години вечора делегувала частину депутатів у селищну раду. У кабінеті голови, без допуску журналістів, нова(!) погоджувальна група намагалася узгодити результати діяльності народних обранців. Перемовини продовжувалися майже дві години, часто навіть чоловіки зривалися на крик. У кабінеті було «спекотно»: уже традиційно (дія повторена більше двох разів) голова Валентина Громихіна двічі залишала кабінет селищного голови,  а потім поверталася і продовжувалися переговори, які ні до чого не привели. На запитання журналістів відповідь одна: «Я оголосила перерву у сесії. 7 грудня збереться робоча група і будемо працювати. Сесію збирати ще не будемо. Триває перерва!»

Отож маємо: голова працювала із меншістю окремо від більшості, яка працювала без селищного голови. Перша група не має достатньої кількості голосів для прийняття ні «малєйших» рішень, рішення більшості не мають юридичної сили без підпису селищного голови. Можливий варіант підписання головою документів, які необхідні для легалізації старост і округів, структури, бо це питання звільнення живих людей, які не один десяток років пропрацювали у органах місцевого самоврядування, це і питання формування спільного бюджету і т.ін. Тим більше, що 7 грудня знову було засідання чергової робочої групи за класикою літературного жанру «байки». І депутати із меншості висловлювали пропозиції про можливість пакетного прийняття проголосованих питань, бо вони мали змогу уже ознайомитися із записом роботи колег із більшості, але… вирішальним стало слово голови Валентини Громихіної: «Принесіть мені ті протоколи із підписами, а я на них накладу вето, а тоді суд…!»

Глухонімі поговорили із сліпими і розійшлися. А як же принципи демократичного суспільства, коли виборці більшістю своїх голосів приводять до влади народом обраного керівника і він має сам працювати на благо того ж народу і скеровувати роботу депутатів.

У нашому випадку на виборах 29 жовтня п.р. аж 326 голосів виборців стали вирішальними, і решта тих, хто голосував на виборах (більше 4,5 тисяч громадян), і ті, хто проігнорував виборчий процес, прийняли вибір більшості. Чому ж законно обраний голова відмовляється сприймати і приймати пропозиції і рішення більшості депутатів, обраних тим самим народом?

Відповідь лежить на поверхні, а точніше у заголовку!

P.S. На всіх засіданнях у вільному доступі, починаючи з 5 грудня, була присутня Т.Белименко. Висвітлення діяльності органів влади і місцевого самоврядування входить до моїх професійних функціональних обов’язків — у тому числі і за це мені нараховують заробітну плату. А от за які результати «роботи» будуть отримувати заробітну плату посадові особи Якимівської селищної ради і депутати на своїх робочих місцях, якщо продуктивність їхньої роботи нульова.

А заголовок матеріалу таки перечитайте.

Коментар спеціаліста: аналізуючи ситуацію, яка склалася на першій сесії Якимівської селищної ради можу компетентно заявити, що новообраний голова Валентина Громихіна безпідставно перервала голосування за порядок денний  першої сесії, оголосивши  невмотивовану перерву на не визначений час. Тим самим порушила ст.43 розділу VІІ «Про порядок голосування пропозицій» Регламенту Якимівської селищної ради 7-ого скликання від 26.11.2015 року. (керівник апарату Якимівської районної ради Анатолій Пилипчук)

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото Руслана Бачуріна


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.