28 августа 2017 Район 211  0 

«Від села до села — наша Україна» (ФОТОРЕПОРТАЖ + ВІДЕО)


Головні свята державотворення нашої країни – День Прапора і День Незалежності України жителі і гості Якимівщини цьогоріч відзначили дружно у піднесено-патріотичному настрої. На всіх територіях району напередодні державних свят відбувалися знакові події, що стосуються укріплення соціально-культурної інфраструктури населених пунктів. На урочистих зібраннях кращим представникам територіальних спільнот із різних галузей були вручені грамоти, подяки і матеріальні заохочення. Спільними подарунками для односельців стали святкові концерти, підготовлені місцевими та запрошеними віртуозами сцени.

У гарному настрої і святковому вбранні, серед якого по-особливому протягом обох днів виокремлювалися вишивані сорочки і плаття, стрічки і пояси, браслети і сумочки, наші земляки заходили на гостини один до одного і на святкові заходи. Синь-жовта символіка у ці дні заполонила всю Якимівщину.

24 серпня більше двох сотень мешканців району стали учасниками патріотичної велоестафети «Від села до села — наша Україна!», оголошеної районною газетою «Слово трудівника». Всі учасники велоестафети отримали іменний презент від голови райдержадміністрації Олександра Правосуда.

О 6.30 ранку шестеро якимівців і один мешканець Мелітополя – усі сповідувачі здорового способу життя вийшли на дистанцію у сотню кілометрів просторами нашого району. Голова райдержадміністрації Олександр Правосуд і селищний голова Микола Захаров привітали учасників із державним святом і дали старт патріотичній велоестафеті «Від села до села — наша Україна!».

У супроводі екіпажу інспекторів дорожнього руху національної поліції і медичної сестри, при повному екіпіруванні, з випередженням графіку на 25 хвилин велосипедисти на одному подиху пройшли перший етап дистанції і, передали  естафету представникам Великої Тернівки.

Цілими родинами сімейними і шкільними, на чолі із депутататом районної ради Анатолієм Пилупчуком, сільським головою Романом Селищевим та директором місцевої школи Людмилою Ніколовою великотернівці швидко виконали умови естафети: фотозвіт у Фейсбук, і разом із командою із Якимівки проїхалися центральною вулицею села. Дружною компанію із державною символікою велосипедисти проїхалися через усе село. Люди виходили із дворів і радісно вітали учасників велопробігу.

До Єлизаветівки естафету повезли троє працівників сільської ради. Тут до колони приєднався лише один активіст – решта допомагаючи собі костурами та костилями поковиляли додому. Тих, хто не зміг підійти до вказівника із назвою, журналісти привітали на околиці села і передали вітання від Олександра Правосуда.

Ганнівці, окрім того, що самі із патріотично-піднесеним настроєм зустріли якимівців, так ще й електроопори прикрасили жовто-кольоровими кульками та стрічками. Хвилинний перепочинок закінчився швидко. Частина якимівців, яка запланувала свою дистанцію, і великотернівці повернулися додому,  а троє якимівців і працівниці сільради Олена з Ельвірою вирушили до сусідньої ради.

Біля оновленого знаку «В’язівка» нас зустрічав Чорноземненський  сільський голова Андрій Ягнич і четверо підлітків: велосипедисти Сергій, Олександр, Влад та прапороносець Едгар. Троє юних велосипедистів провели наш спільний екіпаж усіма чотирма селами сільради. Петрівці зустріли нас біля пам’ятника загиблим односельцям. У Чорноземному учасники велоестафети разом із учасникамимітингу-реквієму схилили низько голови у скорботній хвилині мовчання під час відкриття меморіальної дошки учаснику бойових дій у зоні АТО Ігорю Ілюшко, який загинув під час виконання бойового завдання у березні поточного року.

У цьому селі ми пообідали найсмачнішим у світі борщем від пані Марини, і взявши у компанію малого козарлюгу Вовчика, на дитячому велосипеді, вирушили до с. Шевченко. Тут практично вся шкільна дітвора, примостившись на лавицях біля воріт на крайній вулиці, вітала вело-автомобільний ескорт із району.

Представники М.Горьківської громади на чолі із сільським головою Владиславом Шпаком зібралися біля поклонного хреста на центральній садибі ради. Танцюристи і співаки, їхні старші родичі, одягнувши вбрання у національних кольорах, зустріли естафетівців акапельним виконанням Державного гімну України.

Переможненці віком від чотирьох до сімдесяти років, осідлавши двоколісних, всі як один у синіх і жовтогарячих накидках разом із директором Переможненської школи  Юлею Приймою та секретарем сільської ради Світланою Бондаренко виїхали на зустріч, як годиться, до вказівника. Розгорнувши величезне полотнище прапора сфотографувалися разом. Далі заїхали на шкільне подвір’я для зупинки — тут до нас приєднався сільський голова Анатолій Воробйов, а потім через вулицю Шкільну урочисто тримаючи у руках державні прапорці, а у серці всезростаючу любов до рідного краю і всієї України, об’їхали більшу частину села.

До Гвардійського велосипедисти розганяли своїх коней аж до 30-ти і більше кілометрів на годину, то ж час переїздів скоротили на половину. У цьому селі «обжитих» всього вісім дворів – зустрічати велоестафету на зупинці у центрі села прийшло троє господинь: Світлана, Ольга і Ніна Семенівна. Сорм’язливо посміхаючись і ніяковіючи наші нові знайомі із задоволенням прийняли презенти на згадку про подію і подякували за те, що і їхнім селом «проїхалося свято,  а вчора ми автомобілем їздили на 14-тий (перша назва хутора із поселенцями, прим. автора ) на відкриття клубу. Гарно так було і концерт послухали, і із знайомими погомоніли. А тепер ось і День незалежності тепер святкуємо».

Через чотири кілометри духмяними та фірмовими таврійськими пирогами із сиром і фруктами зустрічала учасників естафети невелика група таврійців на чолі із сільським головою Тетяною Зологіною. Перекус, фотофіксація події  і вже Тетяна Володимирівна, вся вбрана у державний двокольор, очолила переїзд по селу.

Новоданилівського голову не злякав наш передчасний приїзд. Швидко зорієнтувавшись, зібрав школярів біля пам’ятника Тарасу Шевченку.  Діти із символічними магнітиками розійшлися по домівках, а заступник голови сільради Олена Іщенко та землевпорядник Ельвіра Мустафаєва знову вирішили взяти участь у акції, приєднавшись до лідерів естафети Євгена Матвєєнка і Миколи Руснака із Якимівки та мелітопольця Юрія Пелівана.

Через сорок хвилин п’ятьох учасників патріотичної велоестафети біля головного флагштоку району зустрів голова райдержадміістрації Олександр Правосуд разом із селищним головою Миколою Захаровим.

Захоплення вчинком і гордість за всіх двохсот учасників акції світилися на обличчях владців і всіх нас — учасників стокілометрової естафети  патріотизму. Чотириста дев’ять кілометрів накрутили хлопці на трьох: пан Микола вперше проїхав 109 км, а Євген і Юрій з урахуванням шляху до Мелітополя по 150 кілометрів.

Нам, журналістам, сумніви нe давали спати пару ночeй, алe така підтримка однодумців сeрeд зeмляків того варта. “СТ” щиро дякує всім, хто нe залишив бeз уваги нашу пропозицію, відгукнувся і приєднався до акціі нашого колeктиву. Дякуємо годувальницям і спонсорам велоестафети Валeнтині Овсянниковій, Олeксандру Маругіну і Олeксандру Правосуду.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора і Р.Бачуріна, відео — Л.Шклярук


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.