1 июня 2017 Акимовка 91  0 

«Як у нас на Україні є сади квітучі»…


Такі слова із пісні прийшли на  думку після візиту до фермерського господарства «Сонячні сади» нашої Якимівщини. Засновниками господарства є двоє шкільних друзів — Дмитро Станчев та Сергій Макаров. Продовженням їх шкільної дружби став спільний торговельний бізнес, заснований у 2002 році. Спілкуючись із нашими журналістами, вони розповіли, із чого все починалося.

За їх сліовами, вони і гадки не мали, що у майбутньому займатимуться однією справою, адже освіта у кожного із них різна і не співпадає із нинішнім родом діяльності. Сергій — математик, а Дмитро — знавець банківської справи. Нарізно здобували освіту, а потім повернулися до райцентру. Спочатку кожен займався своєю справою, один будівництвом, другий торгівлею. Згодом вирішили об’єднати свої зусилля і робити одне діло удвох. І, як бачимо, все у них вийшло.

Початком їх бізнесу стало спільне будівництво холодильного сховища, у якому зберігалися яблука, а потім їх збували до мережі супермаркетів у Запоріжжя. З роками об’єми камери збільшувалися. Закупівлю товару робили не тільки поблизу, а і у сусідніх регіонах. Так і натрапили на невеличкий яблуневий сад у Криму (5 га), власник якого продавав його із врожаєм. Працювали із ним шість сезонів, згодом  вимушені були його продати, бо він знаходився територіально далеко. Але ідея займатися садівництвом  їм сподобалося, і вони почали шукати шляхи її розвитку у нашому районі.

Як раз у цей час, у 2011 році, діяла державна програма розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників, ягідників та нагляд за ними (компенсація витрат на закладення садів). Знайшли землю на території Новоданилівської сільради і завдяки державній підтримці посадили яблуневий сад. Прагнення успіху та велика кількість експериментів, поставлених силами господарства, дозволили вдосконалити й адаптувати до умов своєї кліматичної зони сучасну європейську технологію вирощування яблук. Після багатьох років важкої кропіткої праці на 2017 рік у володінні фермерського господарства є понад 60 га землі, на яких вони вирощують не тільки яблуневі сади, а ще зернові культури. У цьому році вирішили розширяти асортимент, тому посадили понад 10 га черешні. У майбутньому планують висадити ще сади черешні і персика.

Скільки вкладено сил та терпіння у спільне «дітище» молодих завзятих хлопців, можна визначити за результатом їхньої праці. У 2016 році ФГ «Сонячні сади» зібрало понад 600 т яблук. Вони вирощують такі сорти яблук як Ренет Симиренка, Айдоред, Фуджі, Голден, Флоріна, Ерлі Женева, черешні — Мелітопольська чорна, Мелітопольська великоплідна, Анонс. На початку своєї діяльності хлопці наймали садівничу техніку, та за роки діяльності вже придбали свою власну. Чотири трактори, чотири трактори із комплектами оприскувачів, два трактори-навантажувачі, метеостанція плюс спеціалізована і навісна техніка. Семеро осіб забезпечені офіційними робочими місцями у їх фермерському господарстві.

За результатами наполегливої праці, у 2017 році ФГ «Сонячні сади» отримало нагороду від проекту «Аграрна Еліта України-2017» у номінації «Іноваційність» і  увійшло до сотні кращих агропідприємств України, що протягом 2016 року продемонстрували високий технологічний рівень виробництва. Неодноразово про їхню працю і успіх згадували на шпальтах журналів «Садівництво по-українські», «The Ukrainian Farmer» і нашої районної газети «СТ».

Звісно, за ці роки на їхньому шляху виникали труднощі і були, як то кажуть, «прольоти», але хто хоче — той шукає тисячу можливостей, а хто не хоче — тисячу причин!  Молодці, хлопці, так тримати!

Ірина МАРЧЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.