23 июня 2017 Район 82  0 

Оформлюємо закордонний паспорт


У зв`язку із тим, що з 11 червня 2017 року запрацював безвізовий режим для українців (у країни ЄС), наш журналіст звернувся до завідувача Якимівського районного сектору управління державної міграційної служби України у Запорізькій області Паничевої Зої В’ячеславівни, для того щоб вона дала відповіді на питання, котрі найчастіше виникають при оформленні закордонних документів.

Куди звертатися? Які документи потрібно надати для того, що отримати біометричний закордонний паспорт? Строк отримання?

  • Його може отримати кожен громадянин України у підрозділах державної міграційної служби (ДМС), не залежно від місця реєстрації, — сказала наша співрозмовниця. — Нині у Запорізькій області адміністративні послуги населенню надають 29 територіальних підрозділів. Для оформлення документа на виїзд за кордон, громадянину необхідно із внутрішнім паспортом та ідентифікаційним кодом звернутися до найближчого підрозділу ДМС. Строк дії — 10 років.

Згідно чинного законодавства, за виготовлення документу стягується адміністративний збір у розмірі 253 грн., вартість бланку — 304,32 грн. (термін виготовлення — 20 робочих днів). Терміновий паспорт: адміністративний збір складає 506 грн., вартість бланку — 304,32 грн. (строк виготовлення — 3-7 робочих днів). Виготовлення відбувається у Києві.

У якому віці дитина може отримати біометричний закордонний паспорт?

  • Нині таким документом дитина може володіти із народження (зміна документу відбувається кожні 4 роки, доки дитина не досягне 16 років, потім з 16 років він має змінюватися кожні 10 років). Сума адміністративного збору така, як і для дорослих осіб.

Якщо людина вже має закордонний паспорт старого зразка, йому потрібна віза?

  • Так, володарю закордонного паспорта старого зразка для виїзду у ЄС все одно потрібно відкривати візу, при тому що діє закон про безвізовий режим, — говорила Зоя Паничева. — Але, якщо людина не хоче гаяти свій час, нерви та зайву копійку на відкриття візи, вона може зробити собі паспорт нового зразка і надалі користуватися двома діючими паспортами. Здавати старий паспорт не потрібно.

Які документи потрібні для оформлення паспорту для виїзду за кордон особам, які мають посвідку на проживання в Україні?

  • Особи, які мають посвідку на проживання, користуватися безвізовим режимом для України не зможуть. Закордонні паспорти вони зможуть отримати тільки у тій країні, громадянами якої вони є.

Які документи вважаються внутрішньодержавними?

— Це паспорти нового зразка, а саме ID-картки у формі пластикової картки або старі паперові паспорти. У нашому районі новий документ почали оформлювати із березня цього року. У першу чергу почали приймати документи дітей, яким виповнилося 14 років. Особам, які не досягли 18-річного віку, паспорт видається на 4 роки, а особам, які досягли 18-річного віку, — на кожні 10 років. Для оформлення документації необхідно при собі мати: свідоцтво про народження, ідентифікаційний код, паспорт батьків та довідку про реєстрацію місця проживання. Зі слів Зої В’ячеславівни, паспорт оформлюється протягом 20 робочих днів, після чого на руки заявник отримує сучасний пластиковий паспорт із електронним чіпом. Перший раз документ видадуть безкоштовно, потім при зміні або втраті документа стягується адміністративний збір у сумі 279 грн.

— Вважається, що цей документ набагато надійніший і підробити його буде не можливо. І це дійсно так, у нього велика ступінь захисту, на відміну від старого документа. Паперові паспорти старого зразка вже не видаються та не друкуються на поліграфкомбінаті, але залишаються дійсними та безстроковими. Головне — слідкувати, щоб вчасно була вклеєна фотографія (у 25, 45 років).

Громадянин за необхідності може отримати сучасний документ (паспорт) замість старого, звернувшись у міграційну службу, якщо старий паспорт: зіпсований, загублений, вкрадений  або потребує зміни прізвища чи імені.

Нині  паспорт у вигляді ID-картки та закордонні біометричні паспорти у нашому районі видаються тільки у Якимівському районному секторі Управління державної міграційної служби України. У майбутньому документи такого зразка будуть видаватися і у центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), коли там буде встановлена автоматизована робоча станція для оформлення закордонних паспортів та ID-карток.

Графік роботи ДМС:  Вт — Пт з 8.00 – 17.00, Сб 8.00 – 15.45, 12.00 – 13.00 – обідня перерва.

Ірина МАРЧЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.