24 мая 2017 Район 123  0 

Розвитку агропромислової галузі Якимівщини бути!


Як уже повідомлялося, заступник голови облдержадміністрації Олександр Бабанін разом із директором Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадимом Фіоктистовим та його заступником Андрієм Поляковим із робочим візитом відвідали Якимівський район. Програма перебування посадовців передбачала розгляд на місці двох питань, що стосуються розвитку агропромислового сектору Якимівщини у сучасних умовах, та недопущення поширення африканської чуми свиней по району, джерело інфекції якої нещодавно виявлено у селі Нове Мелітопольського району.

Сільгосптехніка вітчизняного виробництва стає доступнішою аграріям

Під час наради заступника губернатора із керівниками району голова районного об’єднання сільськогосподарських товаровиробників Віктор Ганов підняв питання прийняття обласної програми відшкодування частини вартості вітчизняної сільськогосподарської техніки, яка діє у Дніпропетровській області. Ситуацію прокоментував директор департаменту В.Фіоктистов: «У зв’язку із зменшенням обсягів діяльності державного підприємства «Агролізинг», нині на завершальному етапі затвердження перебуває законопроект про державну програму відшкодування 20 відсотків вартості сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва. Тому будь-які регіональні програми цього напрямку припиняють свою діяльність. Як тільки програма буде введена у дію, обласний Департамент через управління агропромислового розвитку РДА поінформує аграріїв і організує консультативну допомогу зацікавленим сільгосптоваровиробникам».

АЧС не повинна вплинути на курортний сезон на Азовському узбережжі

До такого висновку прийшли посадовці після наради заступника губернатора Олександра Бабаніна у кабінеті голови районної ради Юрія Шила. Таку ж особисту позицію, за словами Олександра Бабаніна, практично щоденно на оперативних нарадах у облдержадміністрації висловлює голова обласної державної адміністрації Костянтин Бриль. Губернатор області взяв це питання під особистий контроль. Про прийняті заходи щодо локалізації джерела і недопущення поширення африканської чуми свиней у Якимівському районі детально доповів в.о.начальника держпродспоживслужби у Якимівському районі Микола Громихін.

Обсягами відновленого зрошення аграрії Якимівщини здивували заступника губернатора і агродепартамент області.

Із практичною роботою агробізнесу району заступник голови облдержадміністрації Олександр Бабанін і перші особи Департаменту агропромислового розвитку разом із головою районної ради Юрієм Шилом, першим заступником голови райдержадміністрації Володимиром Горбанем та начальником управління АПР райдержадміністрації Тетяною Бірюковою ознайомилися під час особистих зустрічей на виробничих площах зернових і технічних культур у ТОВ «Україна» (керуючий Віктор Макарик) і ТОВ «Оріяна-Агро» (директор із виробництва Олег Щербаков). Керівники обох підприємств разом із сільськими головами Андрієм Азаренковим та Сергієм Манаєвим розповіли про будні у зоні ризикованого сільськогосподарського виробництва на півдні України. І Віктор Якович, і Олег Олександрович акцентували увагу посадовців на значних виробничих витратах на технологічний процес зрошення у кожному центнері вирощеної продукції. Високі показники врожайності кукурудзи (до 125 ц/га) та сої (до 45 ц/га) на зрошуваних землях підштовхують обидва підприємства на відновлення зрошуваних площ. У минулому році, згідно довідки управління АПР, «Україна» і «Оріяна-Агро» власним коштом відновили і реконструювали мережу зрошення на 400 гектарах. Тепер перед господарствами основними постали питання вартості зрошення (ціни електроенергії — її основної складової) і збереження обладнання систем зрошення.

Темпи відновлення поливних площ у районі вразили обласних посадовців. Та не менш приголомшливою стала інформація аграріїв про те, що більше 70% працівників обох підприємств задіяні не у виробничому сільгосппроцесі, а працюють на охороні об’єктів зрошення!

Під час зустрічі із заступником губернатора аграрії піднімали ряд важливих для галузі питань: організація груп підготовки кваліфікованих операторів зрошувальних машин на базі Якимівського ліцею або через районний центр зайнятості; безкарне із боку правоохоронних органів розкрадання труб меліоративної мережі району; перешкоди власників-одноосібників у питанні розширення зрошення; незаконна вимога працівників служби держгеокадастру щодо обов’язкової наявності документів про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки під час проведення операцій із земельними ділянками за спадковими справами (ціна питання у межах 1700 грн. за кожну ділянку); процес узаконення мережі зрошення на богарних землях, де ніколи не існувало зрошення;  вирішення на державному рівні питання збільшення податкового навантаження для одноосібників до рівня офіційно зареєстрованих сільгосптоваровиробників і питання передачі права розпорядження землями за межами населених пунктів до повноважень органів місцевого самоврядування; відновлення діяльності у районі лабораторії із визначення посівних якостей насіння. Також увагу обласних посадовців було звернуто на бездіяльність обласного держгеокакдастру у питаннях проведення аукціонів із землями Якимівського району, які знаходяться за межами населених пунктів.

Диво-сад від «Агролюксу»

Засновник ТОВ «Агролюкс» Микола Ківа разом із керівником підприємства Олександром Куніциним та Розівським сільським головою Таїсією Кофановою  спочатку продемонстрували делегації  виробничі площі  фруктосховищ, які  підприємство звело із нуля господарчим способом. Далі очільники підприємства показали сади і виноградники інтенсивного способу вирощування. Обласні посадовці із захопленням оглянули молоді насадження і основні виробничі площі. Цікавилися прогнозами на урожай фруктів і винограду та питаннями організації реалізації вирощеного. За словами Миколи Миколайовича, основна маса продукції підприємства скуповується гуртовими партіями для реалізації у Києві. Мілкогуртова реалізація проводиться на регіональному рівні. Адже не секрет — ТОВ «Агролюкс» знаний і очікуваний учасник всіх районних ярмарків і Покровського у Запоріжжі.

Сільський голова Таїсія Кофанова під час наради із заступником губернатора Олександром Бабаніним підняла питання, і її підтримали всі присутні, стосовно вирішення на законодавчому рівні питання успадкування земель фермерських господарств після смерті голови таких господарств. Як приклад вона продемонструвала зарослу бур’янами не один рік 49-гектарну земельну ділянку одного колишнього фермерського господарства.

  • Коли так світяться очі солідних сільгосптоваровиробників, коли аграрії самотужки розширюють зрошення і втілюють сучасні технології виробництва, аграрна галузь Якимівщини у надійних руках професіоналів і має гарні перспективи розвитку, — підбиваючи підсумки виїзної наради, сказав Олександр Бабанін.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.