24 мая 2017 Область 126  0 

О, спорт, ти сила!


Сила волі, сила духу, сила здоров’я і величезна сила перемоги. Впевнена, що зі мною зараз погодяться всі до єдиного 118 спортсменів, всі їхні наставники-тренери, батьки, друзі і когорта незнайомих вболівальників, які минулої суботи зібралися у спортивному комплексі «Скіф» на обласний турнір і вільної боротьби серед юнаків та дівчат.

Юнаки і дівчата, які представляли 11 команд із Якимівки і Мелітополя,  Веселого і Кам’янки-Дніпровської, Токмака і Михайлівки, Приазовського і Запоріжжя, були просто дітвора шкільного віку у вагових категоріях від 20 до 60 кілограмів. Найстарший учасник змагань 2004 року народження, а наймолодший – 2010-го. Коли перед заняттями у спортсменів  виявилося із десяток вільних хвилин,  то  вони із неабияким запалом і дитячою безпосередністю «знайомилися» із килимом та один із одним. Мені здалося, що спортсмени до змагань можуть так виснажитися, що на сам турнір сил у них просто не вистачить: всі стрибали, перекидалися через голову, розминали м’язи і демонстрували один одному свою фізичну форму та вміння… Але, як тільки-но пролунав тренерський свисток і головний суддя змагань Георгій Ігоревич Дейнега оголосив шикування колон, всі дітлахи враз перетворилися у команди спортсменів і команди конкурентів. Тільки одиницям випала честь нести табличку із написом рідного містечка, а решта рівнялася на керуючого парадом.

Із відкриттям спортивного свята всіх учасників обласних змагань із вільної боротьби серед юнаків та дівчат, присвячених пам’яті загиблих у зоні АТО воїнів Якимівського району, наставників та вболівальників привітав заступник голови райдержадміністрації В.П.Севоднєв, Якимівський селищний голова М.І.Захаров, начальник відділу освіти, молоді та спорту І.В.Водоп’янова та настоятель Свято-Казанського храму протоієрей Димитрій. На офіційній частині свята була присутня частина тих небайдужих людей, за фінансової підтримки яких ще на етапі підготовки спортивної події у Якимівці вирішувалися організаційні питання: В.В.Овсянникова, О.В.Чкан, В.Г.Новіков, Д.І.Станчев, С.А.Новіков, Є.О.Колесніков, О.В.Шахмаєв, В.Я.Ганов, Ю.В.Гончаров.

І знову свисток головного судді дав старт змаганням у особистий залік учасників і команд. Компетентна суддівська команда змагань ретельно слідкувала за вправністю юних спортсменів і за безпекою прийомів. І хоч вільна боротьба — це больовий вид спорту, та, як сказав один мій знайомий тренер: «Учасники змагань достеменно знають, що спортсмену НЕ БОЛЯЧЕ, спортсмен задоволений, що прийом ВДАВСЯ». І вони вдавалися всім переможцям у кожній ваговій категорії і у кожному раунді змагань. Переможені учасники трохи по-дитячому проявляли емоції від поразки, але підтримка друзів із команди і підбадьорливо-заспокійливі слова тренерів робили свою справу: у новому спарингу у більшості учасників відкривали нові сили і волю до перемоги.

А як дружно підтримували один-одного учасники, викрикували поради колегам і спортсмени із команди, і навіть батьки-вболівальники, а після бою — гуртові рукостискання і привітання. Діти так допомагали один-одному під час перерв між раундами, що судді були змушені робити попередження про те, що тільки один учасник має право допомагати тренеру-секунданту налаштовувати спортсмена на бій.

Командний дух і спортивний запал всіх та індивідуальні натреновані навички і вміння допомогли не одному десятку учасників здобути перемогу і із чистим сумлінням стояти на вибореній сходинці п’єдесталу під час нагородження і отримання призів від організаторів спортивного свята у Якимівці. За результатами змагань чимало медалей і кубків роз’їхалося по області. Якимівську команду тренерів Георгія Ігоревича та Наталі Іванівни Дейнег і Сергія Вікторовича Селевича на обласних змаганнях представляли 22 спортсмени спортивного клубу «Скіф» і 12 із них із почуттям гордості піднімалися на п’єдестал переможцями і призерами змагань.

Чемпіонами стали одразу дві дівчини —  Шоренко Ліза (у ваговій категорії до 34 кг) і Бабакова Ліна (до 37 кг), серед хлопців — Селевич Андрій (до 29 кг). Він отримав відзнаку «За волю до перемоги» від настоятеля Свято-Казанського храму Димитрія.

Друга сходинка підкорилася із дівчат тільки Станчевій Лєрі (до 22 кг), серед хлопців — Кочегарову Святославу (до 20 кг), Корнілову Дімі (до 32 кг), Щасливому Іллі (до 38 кг).

Бронзовими призерами стали: представниця слабкої статі Ісаєва Ліза (до 29 кг) та хлопці Ладний Влад (до 30 кг), Галушков Влад (до 38 кг), Єремєєв Олександр (до 42 кг) та  Станчев Костя (у ваговій категорії до 44 кг).

Так приємно було вітати дітей із перемогою, що аж дух перехоплювало у оточуючих. А вони такі серйозні і зосереджені піднімалися на свої заслужені сходинки, що навіть не дозволяли собі посміхнутися у фотооб’єктив.

За результатами змагань у командному заліку перемога дісталася спортивному клубу «Чемпіон» із м.Токмак, друге місце — у наших скіфівців, а на третьому — команда спортсменів із Кам’янки-Дніпровської.

Організатори подбали, щоб у ході змагань всі учасники і їхні вболівальники мали змогу поласувати не тільки смаколиками роздрібної торгівлі, а й смачними обідами від кафе «Встреча» (В.В.Овсянникової). У перерві турніру відбувся концерт  дитячого вокального ансамблю «Сузір’я» та учасників вокального талант-шоу «Кращий голос Якимівки. Діти» Діани Демидової та Дмитра Зануди. Традиційне соло на саксофоні виконав В.О.Чугреєв.

О, спорт, ти сила! Ти справжнє об’єднуюче свято для всіх!

І я там була, і вболівала до хрипоти у горлі, і навіть стала активною розминальницею маленьких спортсменок із великою силою духу. Адже вони плакали не від болю, а від тимчасових поразок… і знову йшли на килим за перемогою!

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.