12 апреля 2017 Акимовка 112  0 

Державна програма «Доступні ліки»


Із 1 квітня 2017 року в Україні стартувала програма «Доступні ліки», яка дозволить громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або із невеликою доплатою. Програма діє на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. До міністерського реєстру внесено 157 препаратів за міжнародною непатентованою назвою та торговельними марками. Згідно урядової програми, щоб отримати дані препарати, потрібно звернутись до лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки.

Крім того, МОЗ оприлюднив оптово-відпускну й роздрібну ціну кожного препарату, а також розмір відшкодування добової дози і розмір відшкодування упаковки препарату. Визначена урядом і сума доплати у тих випадках, коли вона необхідна.

У переліку медичних препаратів — фармацевтичні виробники України, Словенії, Німеччини, Угорщини, Індії, Туреччини, Ізраїлю, Греції, Франції, Мальти, Польщі, Іспанії, Ірландії, Фінляндії. Із повним реєстром лікарських засобів, що беруть участь у програмі «Доступні ліки», можна ознайомитися на сайті: http://www.moz.gov.ua/docfiles/dn_20170403_360_dod.pdf

За повідомленням Департаменту охорони здоров’я Запорізької ОДА, у Якимівському районі у програмі буде задіяна всього одна центральна аптека.

Наші кореспонденти зв’язалися із головним лікарем районного Центру первинної медико-санітарної допомоги В.П.Борисенко, яка повідомила, що лікарі поліклініки готові до реалізації державної програми «Доступні ліки».

  • Однак, станом на ранок 10 квітня через відсутність відповідного наказу від Департаменту ОДА та цільового фінансування програми і, як не прикро, відсутність бланків рецептів нашим закладом ще не оформлено жодного рецепту за даною програмою, — сказала Валентина Петрівна. — Сподіваємося, що найближчим часом всі підготовчі питання будуть вирішені і ми зможемо задовольнити потреби наших земляків. Хворих, на яких поширюється дія програми «Доступні ліки», у районі обліковується 10842 особи. На виконання програми на наш район у державному бюджеті заплановано виділення 417 тисяч гривень на відшкодування повної чи часткової вартості ліків. Нині нашими спеціалістами разом із представниками аптечної мережі вивчається питання збільшення кількості аптек, які будуть реалізовувати ліки за програмою, і механізм цивілізованої виписки рецептів. Як тільки будуть вирішені всі організаційні питання щодо втілення програми, через районну газету ми повідомимо мешканців району про початок дії програми.

Слова головного лікаря підтвердив журналістам і О.М.Сидоров, керівник комунальної аптеки, яка задіяна у державній програмі. Він сказав: «Дійсно, центральна аптека визнана учасником державної програми, але ще немає бланків, система не запрацювала, бо не відпрацьований механізм. Та й не всі постачальники, визначені урядовою програмою, надали нам ліки за встановленою ціною.

Т.Белименко.

Перелік ліків, які надаватимуться пацієнтам безкоштовно.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.