14 марта 2017 Район 69  0 

Розширена апаратна нарада


У понеділок у актовій залі районної адмінбудівлі голова райдержадміністрації О.Правосуд провів розширену апаратну нараду із керівниками територій, підприємств, організацій та підрозділів РДА. На порядок денний виносилося п’ять питань.

На початку року зафіксовано зменшення злочинів

Про стан криміногенної ситуації у районі доповіли заступник начальника Якимівського відділення поліції підполковник Ю.Пудовка та начальник Кирилівського відділення поліції майор Ю.Балабін. Про роботу якимівських правоохоронців читайте у матеріалі «Якимівщина кримінальна». А про перші результати діяльності самостійного відокремленого Кирилівського відділення поліції Мелітопольського відділу поліції розповів його начальник. За словами Ю.Балабіна, із кінця грудня (з часу створення самостійного відділення) ще не завершений процес підбору кадрів. На сьогодні відділення укомплектоване 21 співробітником із необхідних 34 за штатним розписом (для порівняння — штатним розписом Якимівського відділення передбачається 54 одиниці). Керівництво Кирилівського відділення і селищної та сільських рад Кирилівки, Охрімівки та Шелюгів, які підпадають під компетентність новоствореного правоохоронного органу, сподіваються, що до початку курортного сезону комплектування кадрами і поточний ремонт додатково виділених кабінетів буде завершено. З початку року кирилівськими правоохоронцями із 150 отриманих заяв і повідомлень до ЄРДР внесено 18 правопорушень. Станом на 10 березня п.р. складено 30 адміністративних протоколів за сімома статтями КпАП України.

Аграрії уже у полі!

Начальник управління АПР райдержадміністрації Т.Бірюкова детально проаналізувала загальний стан справ у агропромисловому секторі району. (витяги із доповіді — у матеріалі «Весняно-польові роботи: старт-добрий!» у завтрашньому випуску «СТ»). Окремо Тетяна Миколаївна виділила дві проблеми сільгосптоваровиробників району, які виникли на загальнодержавному рівні у результаті реформування підрозділів аграрної галузі. Це перевірка якості посівного матеріалу та реєстрація сільськогосподарської техніки. «Хоч сільськогосподарські підприємства району у цілому забезпечені якісним насіннєвим матеріалом, та ситуація, яка виникла із перевіркою посівного матеріалу, викликала незручності для багатьох підприємств.

Тільки з 01.03.2017 року розпочала роботу лабораторія з визначення посівних якостей насіння ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», а саме найближча Приазовська лабораторія. Також існують незручності з реєстрацією техніки. На цей час її проведення можливе тільки при Головному управлінні Держпродспоживслужби у Запорізькій області у місті Запоріжжя».

Прийшла весна — гуртом на толоку!

На нараді обговорили заплановані заходи щодо благоустрою території району. Узагальнену характеристику стану справ з цього питання надав перший заступник голови райдержадміністрації В.Горбань: « На поточний рік у місцевих бюджетах сільських, селищних рад передбачені кошти:

-​ на придбання матеріалів, обладнання та інвентарю для прибирання, як то придбання фарби, вапна та інше, у сумі 339,0 тис.грн.,

-​ на оплату послуг з проведення поточних ремонтів пам’ятників, меморіалів, братських могил, вивезення сміття — 5 683,0 тис.грн.,

-​ на оплату послуг з проведення капітальних ремонтів пам’ятників, меморіалів, братських могил — 3100,0 тис.грн.,

-​ на оплату послуг вуличного освітлення (енергоносії) — 1478,0 тис.грн. Дата проведення загально районної толоки буде повідомлена пізніше».

Про напрямки роботи і заходи із благоустрою своїх територій на апаратній доповіли секретар Якимівської селищної ради Н.Кузнєцова та Розівський сільський голова Т.Кофанова. Лейтмотивом виступу Таїсії Михайлівни стали її слова: «Перше враження про населений пункт у будь-якої особи одразу складається за результатами огляду стану доріг та узбіч». Тож у планах розівчан уже на цьому тижні розпочати прибирання узбіч та несанкціонованих сміттєзвалищ на прилеглій території власними силами та з допомогою місцевих сільгосптоваровиробників. У квітні планують розпочати ремонтні роботи доріг як комунальної власності (внутрішньосільських), так і дороги загального користування. У бюджеті передбачено 720 тисяч гривень на ці роботи.

Гроші на ремонт доріг є — хто його якісно зробить?

Коли на нараді почалося обговорення питання про заходи щодо поліпшення стану автошляхів на території району, то начальника мелітопольської дільниці експлуатації доріг (ДЕД) С.Яковенка керівники територій засипали питаннями і висловили незадоволення результатами минулорічної співпраці. Так, у минулому році дорожники частково виконали об’єми робіт у Кирилівській селищній раді та у напрямку на Атманай, зовсім відмовилися від виконання ремонту на території Розівської ради. У результаті такої бездіяльності тільки у бюджетах цих трьох рад залишилися невикористаними більше 400 тисяч гривень. І, як наголошували очільники цих територій, дороги за зиму стали ще більш розбитими — уже не залишилося узбіч, якими можна об’їжджати вибоїни. І як не намагався Сергій Михайлович виправдовуватися, що, мовляв, ДЕД тільки виконавець робіт, а державним замовником виступає лише державний власник — Служба автомобільних доріг у Запорізькій області, це ніяк не заспокоїло виступаючих. Після отримання інформації про те, що у районі заплановано із районного і сільських, селищних бюджетів півтора мільйона гривень на співфінансування ремонту доріг, керівник дорожників порекомендував очільникам територій терміново замовити дефектуальні роботи стану доріг і подати заявки та підписати договори на ремонтні роботи із Службою автомобільних доріг для включення у графік ремонтів. Окремо С.Яковенко висловив сподівання, що у поточному році працівники Мелітопольського ДЕДу, у тому числі і якимівська бригада, будуть працювати у межах підпорядкованої території (Мелітопольський, Якимівський і Приазовський райони), а не на виїзді, як було минулого року, на Токмаччині. Додатково очільник дорожників повідомив про розцінки державного підприємства. Однак керівники району і територій занепокоєні можливістю повторення минулорічної ситуації, коли живі гроші залишилися на рахунках, а дороги залишилися не ремонтованими.

Підбиваючи підсумки обговорення питання, голова райдержадміністрації О.Правосуд і у залі засідання, і під час окремої наради із головами сільських рад, наголосив: «Ремонт дорожнього покриття сьогодні є дуже чутливим подразником для мешканців району. Нам — представникам влади — у поточному році треба докласти максимум зусиль для якнайшвидшого початку ремонтних робіт». Вирішили письмово звернутися до Служби автомобільних доріг із конкретними пропозиціями.

Мінеральна, технічна чи ж таки питна?

Як варіант деякі сільські ради готові виділити кошти із місцевого бюджету на покриття різниці у тарифах на водопостачання. Проте керівник постачальної організації не погоджується на таку пропозицію.

Дуже гостро на нараді постало питання непроведення організацією-постачальником бактеріологічних аналізів води. На підвищеній небезпеці даного невиконання вимог Санпіну наголошували головний  санепідеміолог В.Скляров і керівник районного управління Держпродспоживслужби М.Громихін. Доповідач же пояснював свою позицію тим, що, за рішеннями судових інстанцій, комунгосп провів повний хімічний аналіз води із усіх свердловин, які обслуговуються підприємством. За результатами, деякі проби визнані майже мінеральними (на зразок води «Куяльник»), але у переважній більшості вода  частково питна. Тому на вимогу знову ж таки суду, з кінця минулого року товариство укладає договори про постачання води для господарсько-побутового використання.

Окремо Василь Васильович наголосив на значних втратах води у застарілих (1968 року введення у експлуатацію) мережах, які підприємство орендує у територіальних громад.  Згідно проведеного аналізу, на початок 2017 року  товариство орендує 149 кілометрів водогонів, 16,6 км із яких прокладені сталевими трубами, 69,1 км — чавунними каналізаційними трубами, і 47,4 км — азбестоцементними. І тільки за останні роки у згаданих сільських радах на пластикові замінено 15,9 км мережі. Діалогу між В.Петенком і очільниками територій на нараді не вийшло.

Із даного питання виступив і начальник ТОВ «Якимжилсервіс» В.Субботін, який засудив безвідповідальне ігнорування бактеріологічних аналізів, проте однозначно наголосив на терміновій необхідності прийняття програми і виділення значних коштів на заміну застарілих водогонів. Адже на сьогоднішній день, при всіх бажаннях користування дніпровською водою, у районі відсутні технічні можливості для прийому цієї води від Облводоканалу і подачі її споживачам. ЗГВ відпускає воду із тиском 8 атмосфер, а наші мережі ледь витримують тиск на рівні 1,8-2 атмосфери.

На нараді вирішено терміново провести консультації із усіма зацікавленими сторонами, до наради зробить техніко-фінансові розрахунки і надати пропозиції голові райдержадміністрації.

Якимівщина кримінальна:

із доповіді заступника начальника Якимівського ВП Мелітопольського ВП ГУНП у Запорізькій області, підполковника поліції Ю.А.Пудовка.

За 2 місяці 2017 року Якимівським відділенням поліції зареєстровано у ЄРДР (без врахування закритих) 84 кримінальних правопорушення, що на 40% менше, ніж у 2016 році (141 правопорушення). Зменшилося: тяжких злочинів на 54,9% (32/71), особливо тяжких на 40% (3/5), грабежів на 50% (1/2), крадіжок на 45,7% (50/92), шахрайств на 28,6% (5/7), квартирних крадіжок на 100% (0/3).

Залишилось на рівні минулого року умисних вбивств — 2/2. У той же час, збільшилася кількість правопорушень: розбоїв — 2/0, хуліганств на 100% (1/0), угонів на 100% (2/1).

Слідчим відділенням за 2 місяці пред’явлено 18 підозр, що становить 21,4% питомої ваги (по області 20,3%), до суду направлено 40 кримінальних проваджень з обвинувальними актами, що склало 27,6% (по області 21,7%).

За 2 місяці 2017 на 42 клопотання про проведення обшуків отримано 39 дозволів суду, з яких усі проведені із результатом — виявлено 13 кримінальних правопорушень: наркотики — 6 фактів, зброя — 3, патрони — 2, холодна зброя — 1.

Результати розкриття окремих кримінальних правопорушень за видами у розрізі із обласними показниками (у порівнянні із минулим роком): тяжкі злочини — з 32 розкрито 4, або 12,5% (по області — 22%); особливо тяжкі — з 3 зареєстрованих розкрито 2, або 66,7% (по області 30%); умисні вбивства — з 2 зареєстрованих розкрито 2, або 100% (по області 95%); із 2 розбоїв розкрито 1, або 50% (по області 59%); 1 грабіж не розкритий; із 50 крадіжок розкрито тільки 8 або 16% (по області 20%); із 2 угонів розкрито 1 або 50% (по області 35,2%).

Краще у цьому році спрацювали у напрямку протидії незаконному обігу зброї. За 2 місяці зареєстровано 8 таких фактів, що на 5 більше, ніж у минулому році.

З початку року активно розпочали свою роботу групи реагування патрульної поліції. 4 змінами складено 87 адміністративних протоколів: поява у громадському місці у стані алкогольного сп’яніння (51), насилля у сім’ї (14), дрібні хуліганства (7).

Найбільше викликів про скоєння адміністративних правопорушень надійшло із смт Якимівка (41). До місць, яким потрібно приділити більше уваги, відноситься с.Радивонівка та привокзальна зона райцентру.

***

Голова райдержадміністрації привітав з Днем народження Дедушева Ю.О., Охрімівського сільського голову та Бохона І.М., начальника міжрайонного управління водного господарства.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.