10 января 2017 Район 180  0 

Аннушка масло уже разлила…


Так писав класик, розповідаючи про вічну боротьбу Добра і Зла. І це перше, що спало мені на думку, коли переступила поріг редакції після чергового сходу громадян у Новоданилівці. Там обговорювалися перспективи об’єднання Новоданилівської сільської ради разом із десятьма сільськими громадами у одну об’єднану територіальну громаду із центром у смт Якимівка. Даний схід був організований за ініціативою місцевих жителів на чолі із депутатами районної ради з метою роз’яснення положень чинного законодавства стосовно створення об’єднаних громад.

На запрошення ініціативної групи на збори у Новоданилівку прибули представники органів районної влади і місцевого самоврядування. Послухати детальні роз’яснення положень чинного законодавства головою районної ради Ю.В.Шилом і першим заступником голови райдержадміністрації В.О.Горбанем зібралося із півсотні місцевих жителів: представники обох місцевих шкіл, дитячих садків сільської ради, представницька делегація місцевих сільгосптоваровиробників і працівники апарату сільської ради. На чиєсь запрошення на збори у Новоданилівку прибула трійка якимівців, яка від самого початку зібрання своєю нестриманою поведінкою намагалися перетворити збори на балаган. І тільки після зауваження місцевих фермерів крикуни із Якимівки втихомирилися.

Більше двох годин проходили збори. У залі вирували різні емоції. Одні хотіли від представників району почути конкретні відповіді на запитання, як ми будемо жити після об’єднання, чи є перспективний план розвитку громади і яке місце відводиться їхній громаді? Педагогів цікавило джерело фінансування місцевих закладів освіти, адже державна дотація на одного учня ледь покриває половину затрат на освітню галузь (9,5 тисяч гривень із фактично витрачених на утримання одного учня — 13,5 тисяч гривень у Новоданилівській та 16 тисяч гривень у Великотернівській школах — уточнення відділу освіти, молоді і спорту станом на 1.01.2017 р.). Працівники дитячих садків хвилювалися, бо бояться, що після об’єднання можуть закрити частину дитячих садків, яких нині три на території сільської ради і всі вони сезонні. Та найбільше звучало питань від місцевих сільгосптоваровиробників до представників уже сільської ради. Конкретно, яким бюджетом збирається апарат сільської ради розвивати територію у разі необ’єднання ні з ким. Першим на це запитання дав відповідь Новоданилівський сільський голова Р.Г.Селищев: «Школи, ФАПи і бібліотеки будуть фінансуватися із районного бюджету, бо райони будуть існувати до закінчення процесу об’єднання. А коли це буде, у 2017 чи у 2027 році, нікому не відомо!» Багато претензій висказував молодий голова до своїх попередників, мовляв, чому дитячі садки не передали на баланс районного бюджету, чому на спорт не виділяли кошти раніше, чому водогони і дороги не ремонтували?

Про фінансові плани сільської ради на 2017 рік присутніх поінформувала виконуюча обов’язки головного бухгалтера І.О.Стельмах: дохідну частину заплановано на рівні минулого року — у розмірі 4 мільйонів гривень. Додатково на рахунках ради залишилося 2,5 мільйони гривень невикористаних коштів, так званих перехідних залишків. На грудневій сесії ради уже затверджено розподіл першої суми: майже 1,5 мільйона гривень — видатки на утримання апарату сільської ради і клубних закладів; по 20 тисяч розписано на матеріальну підтримку учасників АТО і мешканців, які потрапили у складні життєві обставини; заплановано кошти на ремонт дорожнього покриття по вулиці Димитрова; дотацію на харчування дітей пільгової категорії і 5 тисяч гривень на сільський спорт. Розподіл перехідних залишків, згідно чинного законодавства, буде проводитися на черговій сесії.

Найприкметнішою ознакою зборів стала стурбованість місцевих сільгосптоваровиробників: яким чином буде наповнюватися сільський бюджет, якщо уже достеменно відомо, що із 1 березня зменшується грошова оцінка землі, а значить зменшиться величина земельного податку і майже удвічі можуть зменшитися надходження до сільського бюджету. Відповідь сільського голови була миттєвою: «Доведеться збільшувати відсоткову ставку місцевих податків, так, щоб у грошовому еквіваленті надходження до сільського бюджету не зменшилися». Багато ще звучало запитань стосовно фінансів на зборах. Роз’яснення і відповіді на них надав присутнім начальник фінансового управління райдержадміністрації О.І.Драчук.

На зборах слово для виступів мали всі: і вихідці із села, і місцеві жителі. Насамкінець прозвучала ідея створити нову об’єднану громаду навколо Новоданилівки із центром у самій Новоданилівці. Тільки із ким зібралися об’єднуватися — на зборах не уточнювалося. А по факту, на сьогоднішній день у районі всі сільські, селищні громади визначилися. Охрімівська і Атманайська ради відгукнулися і прийняли пропозицію Кирилівської селищної ради. Розівська, Давидівська, Шелюгівська, Таврійська, Горьківська, Переможненська, Чорноземненська, Володимирівська і Радивонівська сільські ради прийняли пропозицію Якимівської селищної ради про створення об’єднаної громади із центром у Якимівці. А Новоданилівка, за визначенням письменника, залишається на сьогодні олійною плямою на території Якимівського району.

Вірити чи не вірити класикам, то одна справа, правильність прийнятих рішень — життя оцінить. Та на сьогоднішній день держава проводить реформи, задекларовані нею під час підписання Європейської хартії, і нині бере на себе зобов’язання фінансової підтримки новостворених громад. Новостворені об’єднання одразу ж стають привабливими для іноземних грантодавців, а на перспективу — і цільових інвестиційних капіталовкладень. Не можна сьогодні дозволити собі втратити можливість переходу на вищий щабель розвитку!

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.