20 декабря 2016 Район 210  0 

Один район. А чи одна громада?


dsc_0047У рамках обговорення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» на території Якимівського району у багатьох населених пунктах відбуваються громадські слуханнях з питання об’єднання територіальних громад. Подібні зустрічі за участю керівництва району — голови райдержадміністрації О.Правосуда і голови районної ради Ю.Шила — вже відбулися у Володимирівці, Таврійському, Охрімівці, В.Тернівці та інших населених пунктах.

На сьогодні дане питання розглядається у форматі «один район — одна громада», тобто створення однієї Якимівської об’єднаної територіальної громади із центром у смт Якимівка. Щоправда, мешканці та керівництво курортної Кирилівки висувають сільським громадам Охрімівки та Атманаю свою пропозицію про створення об’єднаної громади із центром у смт Кирилівка, окремо від інших територій, які нині є у складі Якимівського району. Обидві пропозиції у громадян вищезазначених населених пунктів викликають велику кількість питань, багато з них обговорюються досить палко і довго.

Обговорення у приміщенні Охрімівської школи відвідав народний депутат України С.Валентиров, який ознайомив присутніх із ходом реформи децентралізації в Україні в цілому. Розповів про її переваги і преференції, які отримають мешканці новостворених громад від прямої взаємодії із Урядом у бюджетних питаннях, від співпраці із європейськими грантодавцями.

Сергій Васильович наголосив на тому, що європейські сусіди однозначно мають намір прямої співпраці лише із новоутвореними громадами, які зможуть створити привабливі інвестиційні пропозиції: і це не лише курорт! В першу чергу їх цікавить розвиток інфраструктури і екологічний напрямок розвитку сусідньої держави.

Керівники району у своїх виступах перед мешканцями територій зазначають, що в результаті децентралізації збільшаться доходи до місцевих бюджетів, відбудеться розбудова інфраструктури, буде запроваджено стратегічне планування розвитку об’єднаної територіальної громади, підвищиться якість надання адміністративних послуг тощо.

Окрім керівників району у обговореннях також беруть участь мери обох селищних рад, які зараз мають на меті створення спроможних об’єднаних територіальних громад навколо центрів селищних рад  Якимівки (М.Захаров) та Кирилівки (І.Малєєв).

Руслан БАЧУРІН

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.