13 декабря 2016 Акимовка 47  0 

Необхідна умова ефективного господарювання


dsc_0530Цього понеділка відбулася робоча нарада керівництва району із сільгосптоваровиробниками. Єдиним питанням, яке виносилося на порядок денний, було проведення нормативно-грошової оцінки землі, відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 16.11.2016 р.

Відкрив та провів засідання голова райдержадміністрації Олександр Правосуд, активну участь у нараді також взяв голова районної ради Юрій Шило.

Детальну інформацію стосовно винесеного на зустріч питання присутнім надав начальник районного відділу Держгеокадастру Сергій Кутіков. За його словами, 99% непорозумінь серед аграріїв чи пайовиків стосовно цього виникає через непоінформованість. Доповідач детально розтлумачив, що нормативно-грошова оцінка земельної ділянки замовляється її власниками (пайщиками та/або органами влади та місцевого самоврядування), але замовниками можуть виступати і землекористувачі — сільгосптоваровиробники). Розробляється оцінка згідно методик, встановлених Кабміном, і проводиться організаціями, які мають відповідні дозволи на виконання таких робіт. Оформляється у вигляді техдокументації, яка проходить обов’язкову державну експертизу і, як завершальний етап, затвердження районною радою. Після чого документація переходить до державного фонду землеустрою і зберігається у відділах Держгеокадастру. Затверджена нормативно-грошова оцінка потребує державної реєстрації через ЦНАПи, де протягом 3-х днів безкоштовно замовнику послуг видається витяг про нормативно-грошову оцінку конкретної земельної ділянки або земельного масиву (у разі групового замовлення).

Як показує практика сьогоднішня вартість нових розрахунків (НГО) сільгоспугідь нашого району майже у двічі нижча за діючі розміри із кінця дев’яностих минулого століття, якими і досі користувалися для розрахунків пов’язаних із землею.

Також виступаючий акцентував увагу присутніх на тому, що відсутність нормативно-грошової оцінки не може бути підставою для відмови реєстрації земельних ділянок чи будь-яких дій із ними, якщо іншого не вимагає закон. За його словами, у нашому районі не було жодного випадку такої відмови. Адже для реєстрації договору оренди земельної ділянки приватної власності (паїв) чи додаткових умов до них нормативно-грошова оцінка не є необхідною умовою. Обов’язковою умовою договірних стосунків є визначений розмір орендної плати (чи то у відсотках, чи у твердій сумі, чи у натуральному вигляді або змішаний).

Активну участь у обговоренні винесеного питання взяли районні аграрії — Василь Новіков, Віктор та Андрій Ганови, Петро Овечко, Олександр Євченко, Віктор Макарик, Осман Сулейманов. Вони цікавилися, чи варто проводити дану оцінку землі взагалі і у такі короткі строки, чиїм коштом це робити, хто встановив розмір таких робіт (1711,25 грн.) та чи вкладуться вони у визначений строк.

На ці та інші питання аграріям давали кваліфіковані роз’яснення в.о.начальника ДП «Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» Олег Крамаренко, районний держреєстратор Денис Колєсніков, начальник відділу з питань надання адміністративних послуг Ірина Карпуша, начальник ДЗК Максим Овсянников, начальник Якимівського відділення Мелітопольської об’єднаної державної податкової інспекції Ірина Михайлова та інші.

Як підсумок О.Правосуд наголосив на тому, що державні органи реєстрації, працівники ЦНАПу як представники діючих органів влади у жодному разі не мають права на відмову і не відмовляють у реєстрації будь-яких речових прав, пов’язаних із землекористуванням у нашому районі. Жодних зайвих документів не вимагають, а додатково проводять попередню перевірку інформації у режимі видового доступу до бази даних реєстрації прав на землю.

На нараді також пролунала порада спеціалістів землевласникам: якщо ви плануєте проводити будь-які дії, пов’язані із правом спадкування,нормативно-грошова оцінка землі є обов’язковою умовою від нотаріусів.

На завершення зустрічі голова райдержадміністрації О.Правосуд поінформував сільгосптоваровиробників району щодо стану справ у питанні меліорації району, проведення інвентаризації земель сільгосппризначення (операція «Урожай-2016») та повідомив, що районною владою у майбутньому 2017 році планується проведення повної інвентаризації лісосмуг району.

  • Наша позиція стосовно цього така, — сказав очільник району, — передача лісосмуг у безоплатне користування тим фермерам, чиї земельні ділянки межують із лісосмугами. Ведеться робота над розробленням районної програми по відновленню наших лісосмуг.

Наостанок О.Правосуд запросив присутніх аграріїв взяти участь у традиційній підсумковій прес-конференції голови райдержадміністрації.

В цілому зустріч пройшла у конструктивному руслі і кожен охочий на свої запитання отримав кваліфіковані відповіді.

Довідково: Кабмін постановою від 16.11.2016 р. затвердив Методику нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, додавши зміни до постанови КМУ від 23.03.1995 р. «Про Методику нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів».

На думку Уряду, прийняття цієї постанови суттєво спростить процедуру проведення грошової оцінки. Зокрема, передбачена можливість розробки технічної документації на адміністративний район. Оцінка конкретної земельної ділянки здійснюватиметься шляхом надання витягу з такої технічної документації. Таким чином, буде отримано більш збалансовану по регіонах нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення, що відображатиме сучасні економічні реалії.

У Методиці прописано, що нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення проводитиметься окремо за сільськогосподарськими (ріллею, багаторічними насадженнями, сіножатями, пасовищами, перелогами) та несільськогосподарськими угіддями на землях сільськогосподарського призначення; визначається відповідно до нормативу капіталізованого рентного доходу на землях сільгосппризначення природно-сільськогосподарських районів держави згідно із додатком до Методики та показників бонітування ґрунтів шляхом складання шкал нормативної грошової оцінки агровиробничих груп ґрунтів природно-сільськогосподарських районів (для сільськогосподарських угідь).

Т.БЕЛИМЕНКО, Р.БАЧУРІН


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.