18 ноября 2016 Акимовка 87  0 

Якимівські енергетики — учасники страйку


img_20161118_082837На сьогодні робота компанії ВАТ «Запоріжжяобленерго» та його структурних підрозділив практично паралізована діями Національної комісії регулювання енергетики України. Компанія не має можливості забезпечувати проведення експлуатаційно-господарської діяльності з причини повної відсутності обігових коштів компанії. У зв’язку із невиплатою заробітної плати майже за три місяці працівники компанії ВАТ «Запоріжжяобленерго» вступили у колективний трудовий спір.

Причиною ситуації, що склалася, є відсутність у енергокомпанії коштів на здійснення господарської діяльності внаслідок рішень Національної комісії регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) — держструктури, яка встановлює тарифи на електроенергію для споживачів та алгоритми  відрахувань для енергопостачальних компаній.

Близько 6 тисяч співробітників не отримали заробітну плату вже практично за 3 місяці, а враховуючи їх сім’ї, без засобів до існування залишилися близько 20 тисяч осіб. Хтось вважає, що вони не повинні їсти і платити за житлово-комунальні послуги, тому було прийняте рішення оголосити й довести до керівників місцевих управлінь та центральних органів влади, що ВАТ «Запоріжжяобленерго» 18 листопада оголошує страйк.

Профспілкова організація й адміністрація ВАТ «Запоріжжяобленерго» неодноразово зверталися до Прем’єр-міністра України, Міністра енергетики та вугільної промисловості України, Голови ФДМУ, Голови НКРЭКУ з метою вирішення цієї критичної ситуації. Проте ні звернення, ні примирливі процедури позитивного результату не дали. Тому трудовий колектив згідно із Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» прийняв рішення про проведення страйку.

Для співробітників ВАТ «Запоріжжяобленерго» це єдиний спосіб звернути увагу на себе та вирішення своїх проблемних питань.

У листопаді закінчується термін дії полісів автострахування транспортних засобів ВАТ «Запоріжжяобленерго» (автовишок, машин аварійних бригад та іншої спецтехніки). Це означає, що з кінця листопада жоден з автомобілів енергокомпанії не зможе працювати: енергетики просто не зможуть виїжджати на об’єкти, щоб відновлювати енергопостачання.

Тобто, відключення електроенергії, які виникатимуть в результаті розкрадання електрообладнання або аварійної ситуації в будь-якій частині регіону, запорізькі енергетики з 19 листопада усувати не зможуть. Підприємства, установи, організації та жителі Запорізької області можуть залишитися без енергопостачання  на невизначений термін.

С.Ю.Лукачина, начальник Якимівського РЕМ


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.