23 марта 2016 Акимовка 33  0 

Зусилля громад треба об’єднати


DSC_0039

У понеділок у залі засідань адмінбудівлі відбувся форум місцевого самоврядування. На запрошення голови районної ради Ю.Шила куратор добре зарекомендованої на теренах нашого району міжнародної структури ЄС/ПРООН/МРГ (місцевий розвиток, орієнтований на громаду) Г.Устімов презентував зібранню представників місцевого самоврядування, у тому числі і головам громадських організацій району, нові форми співпраці, впроваджувані у рамках проекту ЄС/ПРООН/МРГ. За словами куратора, у рамках Проекту нині успішно завершуються 2 пілотні мініпроекти зі створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК). На закупівлю обладнання (нового трактора) для новоутвореного кооперативу ЄС/ПРООН/МРГ надало 80% коштів, по 10% — внесок громади і органів місцевого самоврядування. На такий мініпроект у нашому районі можна сподіватися у наступному році.

Окремо Геннадій Миколайович презентував перелік міжнародних структур, які нині виступають донорами на території України, виділивши напрямки їхньої діяльності.

Під час форуму представники територій, активні учасники спільних проектів ЄС/ПРООН/МРГ, успішно реалізованих у районі, поділилися набутим досвідом роботи. Всі виступаючі наголошували на соціальній важливості обраних напрямків спільної роботи (покращення якості питної води, гаряче водопостачання дитячого садка, вуличне освітлення на сонячних батареях, енергоефективність споруд: заміна вікон і дверей у школі та місці проживання вимушених переселенців і одиноких осіб, перекриття даху для вимушено переміщених осіб) та на досягнутих результатах стосовно об’єднання зусиль сільських громад на вирішення проблемних питань власних територій.

Обговорили на форумі і критичні питання, які виникли у селі Таврійському та Охрімівці після завершення мініпроектів по воді. Як показує практика, після встановлення перетворювачів електроенергії і вирівнювання атмосферного тиску у всій водогінній мережі вода рівномірно з’являється у всіх куточках сіл, але… Найперше: відкриваються пориви у старій мережі — їх ліквідовують обслуговуючі організації. А друге і головне на сьогодні: із кранів у обох селах тече руда вода (як вияснилося на форумі, із півроку таке було і у Вовчанському після вирівнювання тиску води. Цей період Ю.Шило назвав періодом промивки труб). Так воно і є. Воду із обох сіл, а за словами Г.Устімова, така ж ситуація була практично на всіх територіях, де ремонтували башти Рожновського, встановлювали перетворювачі, але не міняли старі труби. Вода, за лабораторними аналізами, придатна для використання у їжу, але із великою кількістю заліза. Не було цієї проблеми тільки у Розівці, бо останні 700 метрів старого водогону замінять у цьому році. Тож і виходить, що латкові заміни труб на пластик при рівній подачі води одразу малоефективні. На форумі прозвучала репліка: скоро почнуться поливи городів, і система швидше вимиє бруд із водогонів. Весна іде!

На завершення форуму Г.Устімов детально розповів про переваги і часткові недоліки створення міні-ферми із вирощування перепелів на яйце. У всьому цей вид індивідуальної діяльності перспективний, якщо правильно прорахувати логістику реалізації продукції, яка нині затребувана на ринку.

Як завжди, куратор проекту ЄС/ПРООН/МРГ залишив купу роздаткового матеріалу і посилання на його інтернет-видання.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.