23 марта 2016 Акимовка 85  0 

Децентралізація влади, або скільком і яким громадам бути на Якимівщині?


DSC_0005

Саме ці питання стали ключовими на засіданні робочої групи з питань децентралізації, яке відбулося цього понеділка. Як повідомив присутнім сільським та селищним головам, членам робочої групи очільник району О.Правосуд, вже поточного року необхідно завершити розгляд усіх питань щодо реорганізації адміністративно-територіального розподілу району та укрупнення громад. Також він повідомив, що протягом місяця треба заявити про свої остаточні наміри щодо децентралізації, а точніше — вирішитися із кількістю та складом створюваних спроможних територіальних громад і подати ці пропозиції до КМУ.

Свої пропозиції та бачення питання щодо створення громад конкретно по нашому району висловили сільські і селищні голови (І.Малєєв, А.Воробйов, Т.Зологіна, Т.Кофанова, Р.Селищев, І.Сажнєв і М.Захаров), голова РДА О.Правосуд, голова райради Ю.Шило і депутат обласної ради Г.Шевченко.

У ході тривалих обговорень присутніми усіх можливих пропозицій по створенню громади було вирішено: проводити серед населення району роз’яснювальну роботу щодо питань децентралізації; направити делегацію від Якимівського району для візиту у діючі новостворені територіальні громади, які є на території нашої області (учасники засідання вирішили відвідати Веселівську громаду). Крім всього цього було запропоновано провести розрахунки видатків створюваних громад у двох варіантах. Перший: дві громади — Якимівська (усі сільські ради, окрім Кирилівської селищної) і Кирилівська громада окремо. Другий варіант: також дві громади — Кирилівська (Кирилівська селищна рада + Охрімівська та Шелюгівська сільські ради) і Якимівська (Якимівська селищна рада + усі інші сільські ради).  За словами О.Правосуда, усі остаточні пропозиції щодо даного питання керівникам усіх територій району треба внести вже до кінця поточного тижня, а головне — вирішитись із кількістю та складом територіальних громад.

Довідково: На сьогодні на території Запорізької області вже сформовано 6 територіальних громад: Берестівська (3 сільради), Веселівська (1 селищна та 2 сільські ради), Комиш-Зорянська (1 селищна, 4 сільські ради), Преображенська (5 сільрад), Смирновська (3 сільради) та Чапаєвська (2 сільради).

Також на офіційному сайті Децентралізації влади (decentralization.gov.ua), як пропозиція, поки що розміщено перспективний план створення двох спроможних територіальних громад — Якимівської та Кирилівської.

До складу Якимівської громади входять 1 селищна (Якимівська) та 8 сільських рад (Володимирівська, Горьківська, Новоданилівська, Переможненська, Радивонівська, Розівська, Червоноармійська та Чорноземненська).

До складу Кирилівської — 1 селищна (Кирилівська) та 4 сільських ради (Атманайська, Давидівська, Охримівська і Шелюгівська).

Руслан БАЧУРІН

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.