5 февраля 2016 Район 48  0 

РОБОЧІ БУДНІ РАЙОНУ


DSC_4630

У середу, 2 лютого, у кабінеті голови райдержадміністрації О.Правосуда відбулася робоча нарада усіх зацікавлених сторін стосовно «водного» питання Шелюгівської і Новоданилівської сільських рад. У роботі наради взяв участь голова районної ради Ю.Шило. Після детальних доповідей сільського голови В.Ковальова і керівника обслуговуючої організації В.Петенка вирішили, що підрядна організація, яка у борг під чесне слово голови райдержадміністрації, оперативно і якісно провела капітальний ремонт аварійної ділянки на вулиці Молодіжній, кошти має отримати до кінця робочого тижня. Останні 12 споживачів після отримання і виконання ними технічних умов (обладнати подвір’я оглядовими ямами і лічильниками) мають бути підключені до нової гілки водопостачання до 1 квітня. Саме на цю дату заплановано повне тампонування старої, дірявої ланки водогону.

У ході наради сільський голова В.Ковальов поінформував присутніх, що на території Шелюгівської ради близько 6 кілометрів водогонів потребують термінового капітального ремонту. Сільська рада нині працює над розробленням нового проекту сільського водогону без урахування старих гілок через колишні колгоспні конюшні, що значно зменшить довжину водогонів. Окремо планується пробиття додаткової артсвердловини і спорудження башти. Для втілення цих планів потрібні чималі додаткові кошти, тому слід привести у законну площину місцеві податки і збори, починаючи із розміру плати за землю, вкотре підкреслив керівнику території голова районної ради Ю.Шило (на території Шелюгівської сільради цей показник один із найнижчих).

Складнішою виявилася розмова стосовно обслуговування «Облводоканалом» мережі водогонів на території Новоданилівської сільської ради. Представник цієї організації — директор Якимівського підрозділу М.Матвійчук, чесно признався присутнім, що обласне керівництво не виділяє ніяких коштів на ліквідацію аварійних ситуацій на сільських водогонах. Кошторисом обласної організації кошти передбачені тільки на магістральний водогін. Направити спеціалістів на ліквідацію аварій коштом місцевих сільгосптоваровиробників чи то сільської ради він як керівник не може. Голова райдержадміністрації О.Правосуд назвав таку позицію керівництва обласної структури «злочинною недбалістю» і взяв на себе владнання цієї ситуації на обласному рівні.

Про назви вулиць і не тільки

Після обіду мешканці вулиці Чапаєва у Новоданилівці організували схід громадян, на який через місцевого депутата П.Стоянова запросили голову райдержадміністрації О.Правосуда. Ця частина новоданилівців вирішила поговорити про вимоги закону про декомунізацію, бо назва їхньої вулиці, за рекомендацією Українського інституту пам’яті, підпадає під дію цього закону. Трохи більше двадцяти осіб різного віку зібралося на одному із кутків вулиці Чапаєва. Зібрання уважно вислухало голову райдержадміністрації О.Правосуда стосовно стану справ у районі і конкретно на території їхньої ради (див вище). Правда, було пару жіночок, які весь час намагалися своїми викриками і поведінкою деморалізувати робочий хід зустрічі. Однак здоровий глузд селян не дав перетворити схід на балаган. І всі присутні новоданилівці обговорили наболілі питання. Обговорили, бо вони самі задавали питання керівнику району і почасти самі на них і відповідали. Як от: «Коли ж таки відремонтують покриття на нашій вулиці, бо вже навіть зерновози із «Таврії» об’їжджають цей відрізок по ще не розбитій вулиці Горького». І самі ж відповідали: «У сільській раді сказали, що це не у компетенції ради, бо дорога ця обласного значення». «Чому на всі послуги і товари споживання піднялися ціни, а пенсія залишається мізерною?» «Так гривня ж девальвує, а долар росте», — це із гурту один одному відповідали мешканці вулиці Чапаєва. А криклива жіночка, яка не назвала своє ім’я (вона весь час демонстративно спиною простояла перед зібранням і фотокамерою), запитувала коли замінять згорілі лампочки на вуличних ліхтарях і чому вони виключаються о четвертій ранку? На перший автобус розбитою вкрай дорогою треба добиратися на шосту ранку, а на вулиці ще стоїть нічна темінь! Лампочки замінять і перерозташують, щоб освітлювати максимально більшу частину вулиці протягом місяця, обіцяв місцевий депутат. А стосовно гнучкості графіку у зимовий і літній час до голови сільради звернеться О.Правосуд.

На сході присутні піднімали ще чимало нагальних питань. Один їх блок стосувався харчування дітей пільгових категорій (просила розібратися матуся семикласника Якимівської гімназії) і взагалі організації харчування учнів 1-4 класів у Новоданилівській ЗОШ (це питання озвучила молода мама і пообіцяла передати до РДА листа-звернення від усіх батьків). Поступово підходили все більше і більше людей, і практично всі задавали голові райдержадміністрації питання про стан дороги і назву вулиці, на якій живуть. Тож після обговорення усіх попередніх проблем присутні поговорили про доцільність чи недоцільність перейменування. Звучали різні думки, але головним було розуміння того, що закони таки треба виконувати!… Хоч наша життєва дійсність часто демонструє декларативність навіть деяких конституційних положень. Як сказав один із присутніх: «Деякі можна і не виконувати, а цей обов’язковий для виконання…» Проте після обговорення варіантів назв усі присутні зупинилися на мелодійній назві із добре відомого радянського кінофільму, який знімався у нашому обласному центрі, «Весна на Заречной улице». Тож під протокол вирішили передати до сільської ради  свої пропозиції про перейменування вулиці Чапаєва у селі Новоданилівка на вулицю Зарічна.

Гуртом у нас

У четвер керівники району разом із мером Якимівки М.Захаровим обговорили найближчі плани розвитку райцентру. Особливу увагу приділили вирішенню соціально-екологічної проблеми мікрорайону «опитна»: спорудження вуличного туалету для чотирьох двоповерхівок і ремонт 100 метрів водогону. За словами селищного голови, як тільки встановиться оптимальна погода, підрядники розпочнуть роботи на обох об’єктах. На найближчий час заплановано відновлення трьох вуличних ліхтарів із одночасною заміною перегорілих лампочок. Микола Іванович поінформував присутніх, що на наступному тижні проектанти розпочинають роботу над проектом побудови об’єктів відведення каналізації на цьому кутку.

Мер Захаров просив у керівників району допомоги у вирішенні питання стосовно отримання права користування 1200 гектарами ріллі, яка досі обліковується за південною філією ІМЕСГу і не обробляється ось уже кілька років поспіль, і податки напівзбанкрутілим підприємством до селищного бюджету не сплачуються. Питання зміни цільового призначення земельних угідь треба вирішувати на столичному рівні, повідомив голова райдержадміністрації О.Правосуд. Тож будемо разом збиратися у відрядження до Києва.

Стосовно ремонту доріг Микола Іванович повідомив, що у бюджеті закладено 960 тисяч гривень на ямковий ремонт вулиці Молодих патріотів, і є надія отримати обіцяну ще у минулому році субвенцію із обласного бюджету на вулицю Лікарняну.

Окремо присутні обговорили можливість передачі на баланс селищної ради двох лікарняних корпусів, які можна перебудувати під житло черговиків. Тим більше, що на приміщення колишньої неврології вже є проект реконструкції. Разом із цим можуть передатися комплексно і котельня, і три насоси. Це питання, за словами голови райради Ю.Шила, слід розглянути до сесії районної ради, запланованої на 25 лютого.

Тетяна Белименко

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.