17 февраля 2016 Акимовка 99  0 

«А память сердце бережет» (фоторепортаж)


DSC_0255

15 лютого — саме цього дня, у світле православне свято Стрітення, 27 років тому останній солдат колишнього СРСР, згідно із наказом командування, покинув землю республіки Афганістан. Відповідним Указом Президента України саме ця дата була визначена Днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Саме цього понеділка колишні воїни-афганці Якимівщини зустрілися у актовій залі дитячої музичної школи на заході «А память сердце бережет», щоб відзначити чергову річницю. Це була зустріч людей, яких об’єднала війна, синів Вітчизни, які виконували свій громадянський обов’язок і воювали у гарячих точках планети. Угорщина, Чехословаччина, Афганістан, Куба, Єгипет — ось далеко не повний перелік держав, де довелося служити нашим співвітчизникам. І немає ліків від пам’яті, яка зберігає стогін війни.

Хвилюючим був виступ голови райдержадміністрації Олександра Правосуда, який зазначив, що районна влада завжди із глибокою повагою і шаною ставиться до учасників бойових дій, інвалідів, сімей загиблих в Афганістані та інших країнах, і побажав усім учасникам різних війн успіхів, міцного здоров’я та мирного неба.

Із низького поклона перед присутніми воїнами-інтернаціоналістами району розпочав свій виступ голова райради Юрій Шило, а депутат обласної ради Геннадій Шевченко окрім слів подяки за проявлений героїзм у воєнний час ще зробив подарунок районній спілці воїнів-інтренаціоналістів. Зворушливими стали виступи й мера Якимівки Миколи Захарова та керівника районної спілки УСВА (воїнів-інтенаціоналістів) В’ячеслава Доросевича.

Цілий ряд ветеранів Афганістану та учасників війн у інших державах відзначено почесними грамотами райдержадміністрації, райради та селищної ради. Також грамотами були відзначені громадські діячі, волонтери та просто небайдужі до тематики війн на територіях інших держав люди.

Вокально-музичну програму для учасників заходу підготували культурні працівники та аматори народного мистецтва району.

Директор районного історико-краєзнавчого музею Віктор Гнєдашев презентував свою авторську книгу «И памятью сердце живет», у якій зібрано біографії більш ніж 300 наших земляків, що пройшли через більш ніж 20 локальних війн, які бушували на територіях багатьох країн нашої планети. По одному примірнику автор книги вручив тим людям, які доклали максимум зусиль до того, аби це видання вийшло у світ.

По завершенні урочистої частини заходу відбулася церемонія покладання квітів до меморіальної дошки героя СРСР Григорія Боярінова та до підніжжя пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам, розташованого у центральному парку.

Автор двотомника «Книга пам’яті та військової слави с.Червоноармійське» Геннадій Арестенко вручив свої книги племінницям Г.Боярінова Наталі та Ірині.

У цій церемонії, окрім керівництва району, представників райвійськкомату, ветеранської організації, ветеранів Афганістану, родин загиблих воїнів та громадськості також взяв участь народний депутат України Сергій Валентиров. У своєму виступі народний обранець зазначив, що воїни-інтернаціоналісти особливі своєю силою духу, відвагою, любов’ю до життя і вмінням цінувати життя. Бо вони бачили, як життя їхніх друзів висить на волосині, вони чули, як смерть дихає у спину. Вони боролися за мирне життя для інших народів, жертвуючи своїм власним. Мабуть, тому слово «Афганістан» і досі болем віддає у наших серцях.

Після того, як делегація вшанувала пам’ять загиблих воїнів-земляків хвилиною мовчання, до пам’ятника були покладені живі квіти.

Довідково: Афганська війна залишила тяжкі наслідки для України. Не повернулися додому 3360 її синів, з яких 3280 загинули, а 80 пропали без вісті та потрапили у полон. На сьогоднішній день в Україні мешкає близько 150 тисяч учасників війни в Афганістані. З них було поранено понад 8000 і 3560 стали інвалідами. Залишились без підтримки синів 1982 батька і 2729 матерів, здебільшого пенсійного віку. Стали вдовами 505 жінок, а 711 дітей — сиротами.

Підготував Руслан БАЧУРІН
Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.