29 января 2016 Район 25  0 

Вода та земля – найболючіші питання району


DSC_0133

Цього тижня із робочою поїздкою наш район відвідав в.о.голови облдержадміністрації Костянтин Бриль, який ще й провів особистий прийом громадян.
Першим зі своєю наболілою проблемою до керівника області звернувся володимирівський фермер Петро Овечко. Зокрема він скаржився на роботу обласного Держгеокадастру — особисто він із 2011 року не може оформити договір оренди із державою на земельну ділянку саме у названій організації. З тогу часу документи постійно повертаються із зауваженнями або з інших причин (як то вимагання незаконних оплат у іноземній валюті).

Також на роботу цієї структури поскаржився і голова фермерського господарства Олексій Гороховський. Тривалий час (з 2005 р.) він не може оформити документи на земельну ділянку для розведення вівчарства. За словами К.Бриля, такі питання вже стали системними на територій майже всієї області.

— Нині вся область реально скаржиться на роботу Держгеокадастру, і це починає викликати велике соціальне напруження. Наразі вже підготовлено листа на адресу Верховної Ради України та Президента із проханням звернути увагу на законопроект, яким передбачено розподіл землі на місцевих рівнях. Крім того, обласна влада проголосила 2016-й роком наведення порядку у земельних питаннях. Адже близько 60% проблем, які порушують перед владою жителі регіону, стосуються саме землі, — підкреслив в.о.голови ОДА.

До очільника регіону звернувся і Охрімівський сільський голова Юрій Дєдушев із наболілим питанням щодо необхідності завершення недобудови міжселищного газопроводу ГРС смт Якимівка – смт Кирилівка, а конкретно — його частини між Шелюгами і Охрімівкою. Із 2012 року залишилися недобудованими 5,6 км газопроводу.
На сьогодні жителі 130 дворів с.Охрімівка зробили підведення газової труби та вуличну розводку, значна частина із них встановила газові котли. У середньому кожен двір (у цінах 2015 р.) витратив по 35 тисяч гривень. Для проведення робіт по завершенню недобудови газопроводу необхідно 12 млн.грн. К.Бриль підкреслив, що такі ж проблеми нині існують і у жителів Приазовського району.

Не менш важливим для району є питання водопостачання. Представник Новоданилівської громади Анатолій Пилипчук підняв тему необхідності ремонту водогону у селах В.Тернівка, Ганнівка та Єлизаветівка (загальна кількість мешканців — 900 осіб), оскільки їхній водогін 60-х років минулого століття вийшов із ладу. Згідно із проектно-кошторисною документацією, вартість робіт складає 998 тисяч гривень. Він просив посприяти у виділенні коштів на ремонт водогону із обласного бюджету. Це питання озвучувалося на засіданнях постійних комісій обласної ради і включено до програми фінансування із обласного бюджету.

Потребує покращення водозабезпечення і одне із найвіддаленіших сіл району — Атманай, на що необхідно 12,5 мільйона гривень. Питання про вирішення цієї проблеми, а також реалізації обласної програми «Питна вода Запорізької області на 2012-2020 роки» підняв на розгляд посадовців Атманайський сільській голова Ігор Сажнєв.
За словами К.Бриля, хоча ці об’єкти і подано до переліку фінансування за рахунок обласного бюджету на 2016 рік, проте влада регіону планує внести головні із них на розгляд бюджетного комітету Верховної Ради, аби вони були профінансовані за рахунок нерозподілених коштів із держбюджету.

Загалом прийом громадян пройшов конструктивно і результативно, щодо кожного звернення обласний посадовець дав завдання керівникам відповідних обласних структур для скорішого вирішення озвучених проблем. По завершенні даного заходу в.о.губернатора області разом із керівництвом нашого району відвідав курортну зону регіону.

Руслан  БАЧУРІН
Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.