1 декабря 2015 Район 117  0 

ШЛЯХ ДОВЖИНОЮ У 95 РОКІВ


DSC_0216

95 років — це майже століття, це глибока історія творчого, духовного надбання нашого району. За цей час багато чого змінювалось, величезна кількість людей зі своєю історією пройшли цей шлях, збудували інтелектуальну спільноту, надбали величезну кількість літератури та зберегли минуле, про яке ми сьогодні говоримо.
А зараз пропоную відправитись до 1894 року і дізнатись, як у Якимівському районі розпочалась бібліотечна епопея. Перші безкоштовні народні бібліотеки почали з’являтися у волостях Мелітопольського повіту, однією із перших така установа була відкрита у Якимівці. Народження бібліотек у Якимівському районі можна пов’язати із вагомою подією в історії російської імперії, а саме із весіллям Миколи II Олександровича та Олександри Федорівни. На земських зборах було вирішено протягом 5 років відкрити безкоштовні народні читальні в усіх селах. Із 1897 року почали діяти Радивонівська, Володимирівська, Тернівська бібліотека. Згодом книгосховища почали з’являтись у селах Охрімівської волості, у Давидівці, Горілому, Кирилівці, а пізніше, у 1901 році, в Атманаї. У 1902 році в Мелітопольському повіті було засновано понад 100 бібліотек.
Якимівська бібліотека буда відкрита 23 лютого 1897 року на кошти земства (140 рублів). Також сільська громада посприяла та виділила ще 384 рублі. На рахунку в бібліотеці було приблизно 700 «назв», котрі складали понад 800 томів. Дуже цікавий факт, що за рік роботи до бібліотеки звернулося близько 155 осіб, з них 129 чоловіків. Мабуть, жінки були дуже заклопотані домашніми справами та не мали вільного часу для читання.
За рік було видано величезну кількість книг — 2137 одиниць! Можна із упевненістю сказати, що в Якимівці читали, та читали багато. А улюбленою літературою більшості було визначено казки та романи.
28 листопада 1920 року Якимівським виконкомом була організована культурно-просвітницька спільнота та створена бібліотека, фонд якої становив 1200 екземплярів. 900 читачів відвідували будинок книги.
Під час Другої Світової війни фонд бібліотеки був повністю знищений. Після звільнення Якимівки у жовтні 1943 року відроджується і бібліотека.
Це коротенька історія заснування бібліотекарської справи. У наш час хранителі книг відповідально та зі всією душею дбають про 95-річну скарбницю літературної спадщини району. Сьогодні фонд Якимівської бібліотеки становить 32000 екземплярів, 3900 читачів, 23300 відвідувань. Працівники якісно, творчо виконують свої завдання та розвивають бібліотечну справу.
З 2003 року директором Якимівської центральної бібліотеки є Солтис Вікторія. Вона професійно виконує свій обов’язок, її щиро поважає колектив та користувачі послуг бібліотеки.
Таку дату не можливо не святкувати, тому працівники Якимівської бібліотеки підготували та провели чудовий захід і урочисто відсвяткували знаменну для Якимівського району подію.
До будинку культури завітали безліч гостей, які привітали чарівний жіночий колектив зі святом. Заступник голови Якимівської райдержадміністрації Водоп’янова І. (стажер) першою висловила свої привітання та нагородила почесними грамотами Альохіну В., Чайковську Л., Подзолкову О., Дєдушеву Ю. Також виступила начальник відділу культури і туризму Якимівської райдержадміністрації Нічебай Т., яка вручила грамоту та привітала весь колектив Якимівської районної бібліотеки.
Зі словами привітання та подяки до всіх звернулась Солтис Вікторія, вона запросила на сцену друзів бібліотеки, які завжди підтримують та допомагають у підписці нової літератури, періодики та активно сприяють у проведенні масових заходів, — Громихіну В., Мілосьордова В., Арестенка Г. Вікторія Володимирівна пригадала та висловила свою вдячність тим, хто не зміг бути присутнім на заході, але завжди допомагає у житті бібліотеки — Маргариту В., Чудакову В.
Запальними виступами привітали друзі бібліотеки, які тісно співпрацюють, а саме Якимівські ЗОШ №1 та №2. Завідуюча шкільною бібліотекою Подольська Т. та учні приготували кліп та віршовані вітання.
Теплі слова звучали від працівників районного будинку культури, які також подарували винуватцям свята веселі номери художньої самодіяльності. Якимівська дитяча музична школа та директор історико-краєзнавчого музею Гнєдашев В. висловили свою повагу та привітали із великою датою.
Про теплі стіни гостинної хати Вам розповіли:
Бібліотекар читального залу Олефіренко Н.В.
Бібліотекар для дорослих Дєдушева Ю.А.
Бібліотекар дитячої Качанова О.Л.
Заступник директора по роботі із дітьми Строкань Е.А.
І наші провідні: бібліотекар кафедри юнацтва Здрала Р.Ф.
Бібліограф Подзолкова Е.М.
Бібліотеки із такою глибокою історією — це великий скарб, це неосяжний простір цікавого та повчального. Такі заходи надихають робити щось вагоме, вчитись та читати гарну літературу. У майбутньому обов’язково чекаємо на столітню річницю святкування культурного просвітницького будинку книги!

Анастасія КОНДРАТЕНКО
фото Р.Бачуріна


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.