6 ноября 2019 Область, Район, Страна 205  0 

У продовження теми зведення на Якимівщині електростанції із відновлюваних джерел


У ході обговорення даного питання на громадських слуханнях і під час пленарних засідань сесії Якимівської селищної ради редакція «СТ» отримала додаткові роз’яснення фахівців стосовно технічних характеристик і соціально-відповідальної співпраці між іноземним інвестором і відповідальними представниками органів місцевої влади. Надаємо їх увазі наших читачів.

У разі виникнення додаткових запитань пишіть, телефонуйте або до редакції «СТ» (098 92 522 89), або представникам забудовника (067)-537-04-12 (Дмитро Кисельов), або пишіть Аллі Люнгман ().

Зофія ВЕС 792,5 МВт

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЄКТУ

Вітрова електростанція буде складається з приблизно 160 вітрових електроустановок (ВЕУ), кожна потужністю від 4,2 МВт до 5 МВт, зведення яких пропонується на території Якимівського району Запорізької області України, Якимівської та Кирилівської територіальних громад, розташованих за межами сіл Шелюги, Охрімівка, Косих, Давидівка, Вовчанське, Мала Тернівка, Радивонівка, Володимирівка та Юр’ївка, та на природоохоронних територіях, а саме: Приазовський національний парк (Молочний лиман) та Алтагирський зоологічний заказник.

Компанії, що планують будівництво та експлуатацію Зофія ВЕС — ТОВ «Азовпроменерго», ТОВ «Азовінвестпром» та ТОВ «Зофія ІІІ» — продовжують виконувати оцінку впливу на довкілля та соціальне середовище визначеної кількості запропонованих місць розташувань ВЕУ, які розділені на секції, а саме:

  • Секція 3, ВЕС Зофія ІІІ (ТОВ «Зофія ІІІ») оцінює вплив від розташування умовних ВЕУ (максимальні параметри) на 118 запропонованих ділянках, як зазначено на малюнку із мапою.
  • Секція 2, ВЕС Зофія ІІ (ТОВ «Азовпроменерго») оцінює вплив від розташування умовних ВЕУ (максимальні параметри) на 80 запропонованих ділянках, як зазначено на малюнку із мапою.
  • Секція 1, ВЕС Зофія І (ТОВ «Азовінвестпром») оцінює вплив від розташування умовних ВЕУ (максимальні параметри) на 12 запропонованих ділянках, мапа додається.

Невід’ємною частиною проекту є будівництво трансформаторної підстанції 330/35 кВ «Азовська» (ПС) із заходами 35 кВ ліній від двох ВЕС та повітряних ліній електропередач (ПЛ) 330 кВ довжиною приблизно 90 км (далі — ПС із заходами та ПЛ) із приєднанням до ВРУ 330 кВ ПС 330 кВ «Молочанська» ТОВ «Азовпроменерго».

КОРИСТЬ ВІД ПРОЄКТУ

Виробництво електроенергії Проектом оцінюється на рівні приблизно 2772 млн. кВт·год/рік, що при заміщенні об’єму електроенергії в Об’єднаній енергосистемі України, яка має фактор викиду 0,738 тон CO2-екв  на кВт·год, дозволить запобігти викидам еквіваленту диоксиду вуглецю обсягом 2,05 млн. тон CO2-екв  на рік.

Додатково у бюджет об’єднаних громад Якимівського району щорічно будуть надходити податки та будуть створені робочі місця на період будівництва та під час експлуатації ВЕС.

ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ ЗВІТУ З ОЦІНКИ ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ

Наступні громадські слухання відбудуться 12 листопада 2019 року у залі засідань Якимівської районної державної адміністрації за адресою: вул. Ігоря Щербини, 6, смт Якимівка (актова зала), Якимівський район Запорізької області. Планується обговорення наступних Проектів:

·        О 10:00 з питань оцінки впливу на довкілля будівництва й експлуатації трансформаторної підстанції 330/35 кВ «Азовська» (ПС) із заходами 35 кВ ліній від двох ВЕС та повітряних ліній електропередачі (ПЛ) 330 кВ довжиною приблизно 90 км (далі — ПС із заходами та ПЛ) із приєднанням до ВРУ 330 кВ ПС 330 кВ «Молочанська» для приєднання до мережі двох вітроелектростанцій загальною встановленою потужністю 750 МВ (Зофія II (ТОВ «Азовпроменерго») та Зофія ІІІ (ТОВ «Зофія ІІІ»)).

·        О 13:00 з питань оцінки впливу на довкілля будівництва й експлуатації вітроелектростанції Зофія I (ВЕС) загальною встановленою потужністю 42,5 МВт. ВЕС Зофія І, що передбачає встановлення 10-12 вітроенергетичних установок (ВЕУ) одиничною потужністю до 4,2 МВт із підключенням до діючої ПС 330 кВ «Мелітопольська» та будівництво двоповерхового адміністративно-побутового корпусу (АПК) із допоміжними спорудами.

Варто відзначити, що вже пройшли Громадські слухання згідно процедури ОВД з питання оцінки впливу на довкілля будівництва й експлуатації вітроелектростанції Зофія ІІ (ВЕС) загальною встановленою потужністю 300 МВт та будівництва й експлуатації вітроелектростанції Зофія ІІІ (ВЕС) загальною встановленою потужністю 450 МВт.

Із документацією можна ознайомитись у робочі години у приміщенні:

1.     Якимівської районної державної адміністрації за адресою: вулиця Ігоря Щербини, 6, смт Якимівка, Якимівський район, Запорізька область. (Зофія І, Зофія ІІ, Зофія ІІІ та ПС з ПЛ),

2.     Виконавчого комітету Молочанської міської ради за адресою: вул. Педенка, 17, м.Молочанськ, Токмацький район, Запорізька область (ПС з ПЛ),

3.     Кирилівської селищної ради за адресою: Приморський бульвар, 1, смт Кирилівка, Якимівський р-н, Запорізька область (Зофія ІІ, Зофія ІІІ).

Крім того, Проект продовжуватиме співпрацю із місцевими громадами з метою їх підтримки за програмою корпоративно-соціальної відповідальності, а також шляхом запуску Механізму подання скарг та пропозицій.

МЕХАНІЗМ ПОДАННЯ СКАРГ ТА ПРОПОЗИЦІЙ  

Скарги та пропозиції можна подати:

  • за телефоном (Дмитро Кисельов, уповноважений представник компаній): (067)-537-04-12.
  • Надіслати на електронну пошту (Алла Люнгман, керівник з питань довкілля і соціальних відносин)
  • Надіслати листом за адресою: 72503, Запорізька обл., Якимівський район, смт Якимівка, вул. М.Патріотів, 7, ТОВ «Азовінвестпром», 4-й поверх.

Підготувала Алла ЛЮНГМАН

 

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.