30 октября 2019 Область, Страна 117  0 

Як і що у сусідів на будівництві вітряків


Напередодні громадських слухань екологічного звіту товариства, яке планує розмістити на території Якимівського району вітряні електростанції «Зофія-ІІ» і «Зофія-ІІІ», депутат Якимівської селищної ради Олександр Чкан організував для журналістів обох районних видань оглядову екскурсію на будівництво подібної ВЕС у Приазовському районі. Наталя Солодка-Могилевська  оцінювала ситуацію ще і як селищний депутат, а енергетик ОТГ Валерій Кауфман знайомився із картиною майбутніх електроліній.

У Гірсівській ОТГ біля сіл Гірсівка і Дунаївка компанія Юрокейп Юкрейн (українське підприємство компаній EuroCape New Energy) розгорнула активну фазу будівництва ВЕС. Підрядні організації без упину прокладають під’їзні шляхи для обслуговування об’єктів будівництва. Біля обох сіл — цілі терикони із ґрунту, який вибирається із місць майбутнього розташування вітряків. Бачили ми на власні очі, як поруч із лісосмугами риються широченні траншеї для прокладання кабелів, які у майбутньому будуть використовуватися у технологічному виробництві.

Найбільший сердечний щем у нашого мобільного екіпажу викликала закатана у грунт десятиметрова полоса озимих сходів. Олександр Чкан не зміг стримати емоції багаторічного аграрія, коли уявив, що така картина може повторитися на полях Якимівщини під час будівництва ВЕС «Зофія-ІІІ» і «Зофія-ІІ». Не побачивши біля мирно і ретельно працюючих спеціалістів компанії-забудовниці нікого із власників земельної ділянки, на якій зіпсовано, за підрахунками пана Олександра, 5 гектарів посівів, ми вирішили запитати у місцевих жителів про відносини землевласників та орендарів із забудовником.

Першим на телефонний дзвінок відгукнувся директор їхньої місцевої районної газети «Приазовская новь» Леонід Тимофєєв. Наш колега повідомив, що скарг і незадоволених звернень до газети від землекористувачів за час будівництва не надходило. Додатково повідомив, що перед початком будівництво першої у їхньому районі Ботієвської ВЕС він як редактор перебував у складі навчальної групи від області у Франції. Члени делегації задавали французам багато питань стосовно впливу вітряків на людину і довкілля. У відповідь чули: «Люди вже призвичаїлися до сусідства, а польові миші спокійно живуть під вітряками, екоенергокомпанії сплачують  оренду за землю під вітряками. Але звучали і думки про те, що, хоч земля під вітряками і не першого ґатунку, але її теж можна було б здавати в оренду фермерам».

Другим на зв’язок із нами вийшов голова обласного відділення Аграрного союзу України, місцевий житель Приазовського району Анатолій Тиховод. На запитання про відносини компанії-забудовниці із землевласниками, про наявність чи відсутність компенсацій за пошкоджені сходи, він повідомив наступне: «Мені достеменно відомо, що під час будівництва Ботіївської ВЕС забудовник ДТЕК дозволяв собі деякі невиплати компенсацій фермерам. Аграрії були змушені звертатися до судових інстанцій. Зараз же інша компанія Юрокейп, що будує Гірсівську ВЕС, угоди із землевласниками оформлює письмово. Наведу приклад: я маю власний пай, через який буде проходити кабель. Так от за роботи на моїй землі я уже отримав компенсацію у розмірі 3 тисяч гривень. Як бачимо, все залежить від партнерських відносин і правильно укладених договорів між землевласниками чи то приватними, чи то у особі ОТГ.

Така відповідь трохи втамувала вибух наших емоцій від побаченого у сусідньому районі. На що чекати нашим землевласникам і землекористувачам — залежить від правильно юридично врегульованих партнерських відносин.

Довідково: згідно плану зонування, вітряки для вироблення електроенергії мають бути розміщені на відстані не меншій ніж 2 км від житлових будинків і соціальних об’єктів. Встановлюватися строго на землях несільськосподарського призначення, у цьому випадку — у захисних лісопосадках. Чинним законодавством передбачений захист флори і фауни території України, особливо ретельно тих, що мають особливий статус чи то природних парків, чи то тварин і птахів, занесених до Червоної книги України. Із доповіді представника забудовника Алли Люнгман присутнім стало відомо, що після спостережень, проведених кваліфікованими спеціалістами у сфері орнітології і фахівців різних галузей, які беруть участь у підготовці будівництва із додержанням вимог українського законодавства, із 80-ти попередньо запланованих вітряків на території Кирилівської селищної ради буде встановлюватися 60, а на території Якимвської ОТГ із планованих 120 погоджено до встановлення 104.

Додатково повідомляємо, що 12 листопада знову відбудуться чергові громадські обговорення питань, що стосуються будівництва ВЕС на Якимівщині. Якщо є запитання — не ігноруйте захід, на якому зможете отримати відповіді на питання, які з приводу будівництва турбують саме вас.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

На знімку: на будівництві Гірсівської ВЕС біля с.Дунаївка, Приазовського району

Фото автора

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.