14 августа 2019 Акимовка, Район 264  0 

Заборгованості за газ побутових споживачів розклали по полицях


У вівторок у кабінеті голови райради Юрія Шила відбулася робоча нарада керівників району і територій, на яких проживають споживачі природного газу. Підставою для зібрання постали звернення жителів району до голови РДА Олександра Правосуда зі скаргами на газопостачальників, які почали попереджати про відключення газу за борги.

Детальну класифікацію газових боргів на нараді надала менеджер з продажів АП «Запоріжгаз» Ірина Абалєшева. Вона поінформувала присутніх про наявність у споживачів газу двох видів заборгованості: за не сплату коефіцієнту приведення газу до стандартних умов  і за спожиті об’єми газу. А також зупинилася на процедурі сповіщення споживачів про накопичені борги перед ТОВ «Запоріжгаз Збут». Спочатку постачальник газу сповіщає про заборгованість смс-кою. Далі направляється повідомлення про борг і варіанти вирішення питання (до 24.07.19 р. була можливість підписання договору про реструктуризацію боргу на строк від 3-ох до 6-ти місяців). Потім надсилається рекомендований лист через Укрпошту  із повідомленням про вручення, яким надається двотижневий термін на сплату заборгованості. У разі відсутності реакції на попередження (несплати боргу) представники Якимівської експлуатаційної дільниці АП «Запоріжгаз» у телефонному режимі попередять про отримання ними доручення на припинення газопостачання (послуга платна – у межах 850 грн. прим.авт.) Після сплати заборгованості і вартості відключення, ще треба буде заплатити за підключення до газопостачання (більше тисячі гривень).

На сьогоднішній день за інформацією районних газовиків протягом останнього півтора року від споживання природного газу за борги відключено близько 50 домоволодінь. За статистикою не всі їхні власники знову стали користувачами природного газу. Ірина Абалєшева наголосила, що на сьогодні серед відключених абонентів немає тих, хто платить за газ по лічильнику без урахування коефіцієнта, і уточнила, що таким споживачам «Запоріжгаз Збут» нараховує заборгованість. Газовики ведуть щомісячний облік заборгованих сум, доручення на припинення виписується за суми боргу від двох тисяч гривень.

Учасники наради обговорили також  інформацію про судову практику і рішення НКРЕКП стосовно незаконності дій газовиків щодоо застосування коефіцієнта приведення до стандартних умов, якою рясніють стрічки  соціальних мереж у Інтернеті. Однак на практиці жодне судове рішення не втіленне у життя, а рішення національної комісії  до цих пір не надруковане у газеті «Урядовий кур’єр», щоб воно вступило у законну силу, як того вимагає чинне законодавство.

На нараді стало відомо, що у сусідньому Мелітополі коефіцієнт приведення до стандартних умов газу тамтешнім споживачам не нараховується, бо місто  має прямі договори на постачання блакитного палива із Нафтогазом.

Порада від якимівських газовиків – отримавши повідомлення-попередження звернутися до районного підрозділу  газового господарства, де нададуть індивідуальну консультацію.

За спожитий газ платити треба вчасно! А що робити із виставленими рахунками за коефіцієнт приведення газу до стандартних умов, який нараховується всім споживачам із 1.10.2018 року, вирішувати кожному із нас: платити щомісяця, не накопичуючи боргів, а коли рішення НКРЕКП набуде законної чинності, газовики проведуть перерахунки. Або ж самостійно розраховувати суму за спожитий газ і платити по лічильнику, щомісяця збільшуючи суму боргу за коефіцієнт.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.