24 июня 2019 Акимовка, Район 252  0 

Напередодні професійного свята – вітання і… скорочення чисельності


Напередодні професійного свята державних службовців у районній адмінбудівлі відбулися урочисті збори працівників апарату і структурних підрозділів райдержадміністрації. Очільники району і колеги по цеху привітали службовців зі святом. Голова райдержадміністрації Олександр Правосуд поінформував присутніх про стан справ під час реорганізації державницького апарату у районі і нагородив кращих держслужбовців грамотами Запорізької облдержадміністрації та Якимівської РДА: Ірину Олександрівну КАРПУШУ, Валерія Валерійовича ВОДОП’ЯНОВА, Вікторію Миколаївну ПОДЗОЛКОВУ, Галину Дмитрівну КОРОЛЬОВУ, Оксану Сергіївну ЯКОВЛЄВУ, Юлію Володимирівну ВОЛОВУ, Наталю Олегівну ГЛАЗКОВУ, Катерину Віталіївну ЯКОВЕНКО, Наталію Михайлівну, СТАФАРІДІ, Наталю Василівну СОЛОДУХІНУ, Тетяну Михайлівну ПАНФЬОРОВУ, Олену Олександрівну КОЛОДІЙ, Світлану Олегівну ЛАБУНЕЦЬ, Світлану Сергіївну КРИСАНОВУ, Олену Миколаївну ГУБІНУ, Марину Геннадіївну НОВИКОВУ, Ганну Володимирівну ГРЕЧИНУ, Наталю Іванівну ЛИСИКОВУ.

Із доповіді голови райдержадміністрації ОЛЕКСАНДРА ПРАВОСУДА.

Враховуючи роль державної служби в процесі становлення України як суверенної, незалежної, демократичної, правової держави, Президент України своїм Указом від 4 квітня 2003 року встановив професійне свято — День державної служби, яке відзначається щороку 23 червня.

Більше ніж 100 років тому запроваджено державну службу в Україні. Відправною датою послужило прийняття Закону про урочисту обітницю урядовців і суддів та присягу військових на вірність Українській Державі від 30 травня 1918 року.

Виокремлення професійного свята державного службовця засвідчує високу оцінку внеску працівників органів виконавчої влади в управління економічними, соціальними і суспільними процесами в країні, утворення демократичної і високо розвинутої держави.

Бути представником держави — велика відповідальність. Суспільство очікує від державного службовця компетентності, ініціативи та відповідального ставлення до виконання своїх службових обов’язків. Від щоденних зусиль, фаховості, енергії та сумління держслужбовців значною мірою залежить ефективність вирішення економічних та соціальних завдань, а відтак — довіра людей до влади, їхня впевненість у майбутньому.

В Україні сьогодні формується ефективна система державної служби, яка є важливою складовою політичної трансформації українського суспільства, наближення його до європейських стандартів.

У зв’язку з реформою децентралізації влади в Україні, утворенням об’єднаних територіальних громад відбувається і реорганізація органів виконавчої влади.

З 1 липня 2019 року зменшена гранична чисельність Якимівської районної державної адміністрації на 9 штатних одиниць. Всього з 2016 року чисельність райдержадміністрації зменшилась на 22 одиниці. За цей час управління фінансів і управління агропромислового розвитку райдержадміністрації реорганізовано у відділи. У структурі РДА — апарат адміністрації, 1 управління, 9 відділів, 1 служба у справах дітей. Нині штатна чисельність райдержадміністрації затверджена у кількості 88 одиниць, у т.ч. 22 — апарат райдержадміністрації.

 Серед працюючих всі державні службовці мають повну вищу освіту. Майже 60% посадовців віком до 40 років. Це свідчить про систематичну роботу зі зміцнення молодого кадрового потенціалу державних службовців районної державної адміністрації. Серед службовців превалює кількість працюючих жінок,  що складає 79%.

За останні роки із 217 до 34 зменшилася кількість державних службовців у структурних підрозділах РДА.

Знята державна служба з посадовців районного центру зайнятості населення, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Проведено реорганізацію управління ПФУ у Якимівському районі, районного відділу статистики, відділу Держпродспоживслужби у Якимівському районі,  Якимівського управління Головного управління Державної фіскальної служби, Азовського відділу Державної установи «Запорізький обласний лабораторний центр «МОЗ України», відділу Головного управління Держгеокадастру в Якимівському районі.

На теперішній час у районі успішно працює сучасний Центр надання адміністративних послуг, щорічно послугами Центру користуються майже 10 тисяч  громадян району. За Програмою партнерства від Німецького товариства  міжнародного співробітництва Центр отримав мобільний офіс, що дає змогу надавати виїзні послуги. Відремонтовано приміщення управління соціального захисту населення райдержадміністрації, оновлено  меблі, приладдя. Створені нормальні умови для діяльності відділу міграційної служби в Якимівському районі.

Сьогодні у когорті державних службовців району працюють особи із великим  досвідом роботи у державних органах: Горбань Володимир Олександрович, Терещенко Валентин Михайлович, Сокол Костянтин Вікторович, Сокол Галина Михайлівна, Драчук Олексій Іванович, Михайлова Ірина Іллівна, Перелигіна Любов  Василівна, Нічебай Тетяна Володимирівна, Охремчук Михайло Платонович, Нікрилова Інна Анатоліївна, Корольова Галина Дмитрівна та багато інших професіоналів.

Шановні колеги, сьогодні як ніколи суспільству потрібна тверда державницька  позиція,  витримка, чітка й злагоджена робота, спрямована на досягнення позитивних змін у нашій країні. Щиро дякую всім державним службовцям, які із повною віддачею працюють на державній службі, дякую за сумлінну та наполегливу працю ветеранам, які більшу частину свого життя присвятили державній службі та зараз перебувають на заслуженому відпочинку.

Нехай же на вашому шляху не стають перешкоди, а почесне звання — державний службовець — назавжди залишається шанованим людьми.

 Зі святом!

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА: Незважаючи на складний та суперечливий етап національного піднесення, в добу Української Держави, сто років тому,  було розпочато процес формування та становлення інституту вітчизняної державної служби в Україні. Тодішнє керівництво Української Держави визначило, що без урегулювання цих важливих відносин будувати державу вкрай важко.

Однак, служба державі як окремий інститут національної держави у її нинішньому розумінні, започаткувалася на теренах України за часів гетьманату Павла Скоропадського.

З метою побудови державного апарату у доповнення до основного закону, що отримав назву Законів про тимчасовий державний устрій, від 29 квітня 1918 року було прийнято та значною мірою впроваджено цілу низку системних законів, які вперше в історії України на законодавчому рівні закріпили основу інституту державної служби. За різними оцінками, було прийнято близько 400 нормативно-правових актів, різних за статусом, для врегулювання нових суспільних відносин.

Державні службовці початку ХХ століття повинні були скласти урочисту обітницю на вірність Українській Державі. Сам текст обітниці був дуже лаконічний та схожий на сучасну присягу державного службовця.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.