20 апреля 2018 Акимовка, Район, Страна 249  0 

У районі розпочато укладання договорів із сімейними лікарями


З початку поточного тижня Якимівський районний Центр ПМСД розпочав процес укладання угод (декларацій) між мешканцями району і сімейними лікарями.

За даними медичного закладу, станом на 19 квітня на території нашого району вже офіційно внесено у базу doctor.medcard24.net 105 підписаних декларацій із сімейними лікарями.

Великих черг під кабінетами сімейних лікарів під час нашого перебування у поліклініці ми не спостерігали. Лікарі (не на камеру) кажуть, що існують деякі труднощі із оформленням декларації, зокрема із доступом до Інтернету. Багатьом медсестрам доводиться ходити по кабінетах у пошуках доступу до всесвітньої мережі, аби внести ту чи іншу заявку у базу. Так само є деякі труднощі із оформленням документів при відсутності у пацієнта телефону (чи то мобільного, чи то стаціонарного), бо без номеру зв’язку електронна система видає збій.

Нагадаємо, що на території Якимівського району можна укласти договори із 9 сімейними лікарями (їхній перелік ми вже неодноразово друкували).

На знімку: редактор районної газети «СТ» Тетяна Белименко підписує декларацію із обраним сімейним лікарем у кабінеті інженера-програміста ПМСД Олексія Петрова (відсутність достатньої кількості принтерів для друку декларацій на даному етапі значно ускладнює процес підписання декларацій про вибір лікаря).

Руслан БАЧУРІН

Фото автора

***

В Кирилівці розпочався запис до сімейного лікаря

Українці почали підписувати декларації із терапевтами, сімейними лікарями та педіатрами. Це і є запуск принципу «гроші ходять за пацієнтом», про який два роки кажуть у МОЗ.

У Кирилівській громаді на сьогоднішній день можна записатися до сімейного лікаря вищої категорії, завідуючого Азовською лікарською амбулаторією загальної практики сімейної медицини Сергія Павловича Кузьменка. Так, за законом, договір сімейний лікар може підписати лише із 1800 особами.

На даний момент із документами до місцевої лікарні з’явилося вже 268 осіб. Проте запис пацієнтів йде тільки до журналу, в який вносять паспортні дані та контактні номери телефонів. Технічно у нашій амбулаторії для підпису декларацій вже все готово, проте Сергію Павловичу ще трохи складно розібратися зі всіма тонкощами комп’ютерної техніки.

Не варто відкладати підпис декларацій. Адже, якщо на першому етапі реформи людині потрібна буде допомога сімейного лікаря, то він її отримає. Але якщо людина усвідомлено відмовляється від підпису декларації, їй прийдеться платити за лікування у сімейного лікаря зі своєї кишені.
Нагадуємо: для запису на обслуговування до сімейного лікаря при собі потрібно мати ксерокопію паспорту та ідентифікаційного коду.

За матеріалами сайту Кирилівської селищної ради

***

МОЗ відповідає на питання про вибір лікаря

За даними Міністерства охорони здоров’я України, вже понад 650 тисяч українців обрали свого лікаря — терапевта, педіатра чи сімейного лікаря. Національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї» не має терміну дії, а підписати декларацію із вибраним лікарем можна у будь-який момент.

МОЗ відповідає на найбільш поширені питання про вибір лікаря і, зокрема, про декларацію: чи має вона строк дії, чи можна підписати декларацію із лікарем вузького профілю або кількома лікарями, чи можна буде без декларації потрапити до свого дільничного терапевта, як розірвати декларацію.

Чи має декларація строк дії?

Декларація, яку ви підписуєте зі своїм сімейним лікарем або терапевтом, — безстрокова. Вона діє доти, доки ви не вирішите укласти декларацію з іншим лікарем. Для дитини декларація із педіатром діє до 18 років. Потім потрібно вибрати сімейного лікаря або терапевта.

Чи можна підписати декларації із кількома лікарями?

Ні, можна підписати декларацію лише з одним лікарем. Він має стати вашою довіреною особою у більшості питань щодо здоров’я. При укладанні декларації з новим лікарем попередня декларація анулюється автоматично.

Чи можна підписати декларацію з вузьким спеціалістом, якщо він має спеціальність терапевта або педіатра?

Кампанія з вибору лікарів діє лише для фахівців первинної ланки, тому не можна підписати декларацію з вузьким спеціалістом. Обирайте лікаря серед тих фахівців, котрі працюють у галузі надання первинної допомоги: для дитини — це педіатр або сімейних лікар, для дорослого — терапевт або сімейний лікар.

Як розірвати декларацію з лікарем?

Якщо вирішили змінити лікаря, немає потреби окремо розривати з ним декларацію. Достатньо підписати декларацію з новим лікарем. Попередня декларація анулюється автоматично.

Чи обов’язково підписувати декларацію з дільничним лікарем?

Ви можете обрати будь-якого лікаря незалежно від вашої прописки чи місця проживання. Єдина причина, з якої лікар може відмовити вам у підписанні декларації, — він уже має оптимальну кількість пацієнтів (для терапевта — 2000, для сімейного лікаря — 1800, для педіатра — 900). Тому не варто надто довго зволікати із вибором, адже хороші спеціалісти швидко наберуть собі пацієнтів.

Ви можете обрати свого лікаря з іншого району чи навіть іншого міста. Проте вам буде зручно, якщо він практикує поблизу вашого дому або місця роботи, адже до нього потрібно буде звертатись не лише за медичною допомогою, але й за довідками, направленням до інших спеціалістів тощо.

Чи можна буде без декларації потрапити до свого дільничного терапевта?

Так, навіть без підписання декларації ви можете безоплатно відвідувати лікаря, до якого ходили раніше. Проте рано чи пізно треба буде всім підписати декларації. Якщо вас влаштовує лікар, до якого ви ходили раніше, підпишіть декларацію з ним під час наступного візиту. Вибір у будь-якому разі за вами.

За матеріалами Урядового порталу


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.