22 января 2018 Страна 80  0 

Різдво на Західній Україні


Вже не перший рік за ініціативи народного депутата України Сергія Васильовича Валентирова обдаровані діти 81-го виборчого округу мають змогу відправитися до Івано-Франківської області для святкування Різдва на Західній Україні. Настя Возненко, Кіра Заєць, Поліна Синькова, Настя Хмара та Ганна Наприклад із Якимівки, Роман Плосконос  із Кирилівки, Дарина Шакал із Шелюгів, Данило Чащин та Віталій Пєтухов із Охрімівки та Авеліна Фомінова із Атманаю разом із п’ятьма ровесниками із Приазовського району цього року стали учасниками подорожі.

3 січня із Запоріжжя діти поїздом вирушили на Західну Україну. Поїзд робив зупинку у Львові, тому випала нагода побувати у одному з найкрасивіших міст. Діти мали час побувати у «самому серці» Львова, познайомилися з архітектурою міста, побачили виставку льодових скульптур, головну ялинку міста, та зігрілися гарячим чаєм на різдвяному ярмарку. Ввечері 4 січня дітей зустрічав уже Івано-Франківськ. На вокзалі делегацію чекали представники місцевої влади села Старуня Богородчанського району Івано-Франківської області. У Старунському НВК нас зустріли привітні вчителі разом із директором Хімчак Марією Петрівною. Одинадцять родин із села поселили наших дітей у своїх родинах, щоб на власному прикладі познайомити нас із традиціям та звичаям святкування Різдва на Прикарпатті. Дітей приймали дуже гостинно, добре годували та розважали.

Кожна сім’я навчала наших дітей місцевим колядкам, вчила готувати різдвяні страви — кутю, пляцки (святкове печиво), деруни, пісні вареники, бабки (солодкий хліб), знайомила з місцевими традиціями зустрічі Різдва Христового. Із 7 по 9 січня діти разом із родинами починали день із служби у місцевій церкві, а вже потім брали участь у святкуваннях-розвагах. У кожній хаті на кухні у куточку стояв дідух — символ урожаю, добробуту, багатства, безсмертного предка, зачинателя роду, духовного життя українців, оберіг роду.

Канікули були цікаві та насичені: діти відвідали м.Івано-Франківськ та Яремче. Пішохідна екскурсія обласним центром закінчилася відвідуванням краєзнавчого музею. Найбільше дітям сподобався водоспад та традиційний ярмарок у Яремче. Дуже вразив своїми краєвидами Манявський монастир, що знаходиться між горами. Духовні настоятелі привітали нас колядками, розповіли історію монастиря та провели екскурсію по храму. Мальовничі краєвиди Прикарпаття залишили незабутню пам’ять про цю подорож.

Діткам із нашого району поталанило трохи більше за інших: родини, у яких вони проживали під час перебування, познайомили їх із красою Буковеля, де наші каталися на санях та пробували спускатися на лижах.

12 січня ми вирушили додому. Діти пообіцяли один одному, що ще зустрінуться, і запросили при карпатців до себе на літні канікули на Азовське море. Переповненні позитивними та яскравим емоціями від подорожі діти написали листа народному депутату Сергію Валентирову з подякою та враженнями від незабутнього Різдва.

Мирослава ГУБАР, вчитель математики Якимівської гімназії

Враження дітей:

Наприклад Ганна (Якимівка): На цих зимових канікулах ми поїхали до села Старуня Івано-Франківської області. Всі ці дні я гостювала у чудовій родині Григоруків. Вони — люди з великою душею, з великим серцем.

Мене дуже вразили традиції і звичаї місцевих жителів, яких немає у нас. Ми колядували, ходили вночі у «Рожеву» — у ніч з 7 на 8 січня молоді парубки колядують з акордеоном, сопілкою та бубном під будинками, де живуть незаміжні дівчата, які натомість дають їм гроші.

До нас тричі приходив «Вертеп» — народне дійство, коли молоді хлопці 10-11 класів перевдягнені у царів, ангелів, циган, смерть, охоронця, пастуха, чорта, жида та іуду. Біля кожної хати вертепівці виконували колядки та показували театралізовану виставу. Натомість господарі давали їм гостинці та гроші, а якщо ні, то учасники «Вертепу» жартували, роблячи якусь «капость» на подвір’ї. Напередодні свята ми усією родиною готували українські страви — кутю, пляцки, деруни та бабки.

7 січня ми побачили «пухнасте» простирадло білого снігу, що вкрив гори й створив пречудові краєвиди, на фоні яких можна було гарно фотографуватись.

Я знайшла багато нових друзів, котрим вдячна за кожен момент, за кожну мою посмішку. З ними я два рази ходила на місцеву дискотеку, репетиції «Вертепу» і тренування із тенісу і волейболу у місцевій школі. Мене дуже вразили археологічні розкопки села: знахідки залишків мамонта, знаряддя праці давніх людей. Це село багате на грязьовий вулкан, «вічний вогонь» і соляну криницю, що знаходяться у горах.

Від цієї поїздки я отримала багато позитивних емоцій.

Возненко Анастасія: Найбільше мені сподобались поїздки у автобусі. Було дуже весело, бо ми слухали і співали колядки. Сім’я, у якій я проживала, дуже тепло мене прийняла. Жила я у багатодітній родині. Мені дуже там сподобалось. Я познайомилась із багатьма іншими дітьми. Спочатку я скучила за домівкою, але потім настрій покращився. Нам казали, що ми «файно колядували».

Хмара Анастасія (Якимівка): Третього січня на запрошення народного депутата Сергія Васильовича Валентирова наша делегація від Якимівського району вирушила у подорож до Західної України. Дорога була важка, ми їхали 28 годин. Але воно було того варте. За час подорожі ми встигли побувати у Львові, Івано-Франківську, у селі Старуня, у Яремче та у Маняві.
Ми ознайомилися з традиціями та звичаями прикарпатської України. Було дуже цікаво та захоплююче  спілкуватися із місцевими жителями. До нас ставилися не як до туристів, а як до своїх рідних, близьких, знайомих. На Прикарпатті проживають дуже чуйні та не байдужі до чужого горя люди. За час перебування у селі Старуня в мене з’являлося багато нових друзів. Нам випала можливість колядувати разом з нашими однолітками. Коли ми заходили у двір нас усіх радо приймали господарі.
Також мені дуже запам’яталися чудові краєвиди Прикарпаття. Гори, засніжені ліси причаровували своєю особливою красою.
Хочу особисто подякувати організаторам подорожі, а особливо С.В. Валентирову, за наші чудові Новорічні канікули.

Заєць Кіра: Мені найбільше сподобався музей у Івано-Франківську. Я оселилася в дуже гарній родині. Господарі приготували мені багато подарунків. Ми всі разом один день розважалися у Буковелі, де я каталася на лижах.

Синькова Поліна: Проживали ми у селі Старуня. Мене прийняла дуже гарна сім’я. Вони мені подарували м’яку іграшку — великого ведмедя. Ми були у гарних місцях. Мені дуже сподобався Івано-Франківськ. Ще ми побували у Яремче, Манявському монастирі. Мені сподобався водоспад. Всюди, де ми перебували, нас частували ласощами. Найскладнішим для мене виявилися автобусні переїзди, а от краєвиди і гостинність місцевих жителів запам’ятаються надовго.

Чащин Данило (Охрімівка):  Мене дуже вразили традиції у с.Старуня. Я навчився колядок. Дуже сподобалося у Манявському монастирі та в Яремче. Сім’я, де жив, — дуже добрі та привітні люди. Їхній син прислуговує у місцевій церкві. Вони дуже поважають один одного та цінують. Останнього дня ми разом із учнями школи села грали у волейбол, були на екскурсії у краєзнавчому музеї с.Старуня, що знаходиться у школі.

Я ніколи не забуду цю подорож.

Плосконос Роман (Кирилівка): Мені дуже сподобалися Яремче та Івано-Франківськ. А ще сподобалась родина, у якій я проживав. Вони такі добрі та гостинні. Якщо у мене буде ще така можливість, то я ще поїду у с.Старуня. Дуже сподобалось їздити у поїзді.

Фомінова Авеліна (Атманай): Мені найбільше сподобалося село, де я проживала ці всі дні.

У цьому селі є такі прекрасні і чудові місця. Наприклад, вулкан і «вічний вогонь». Ще в цьому селі, яке носить назву Старуня, знайшли залишки великого мамонта і оленів, які дуже чудово збереглися.

Ще мені дуже сильно сподобалась моя сім’я, в якій я проживала. Ми багато куди їздили — і в Манявський монастир, і в Яремче на маленький водоспад.

Я ще познайомилась із їхніми традиціями, і думаю, що в нас будуть так само робити. Там навіть немає такого, що мені не сподобалось. Хочу сказати одне, там дуже чудово і дуже добрі і приємні люди.

Петухов Віталій: Мені найбільше сподобалось їхати в поїзді до Івано-Франківська. Я знайшов собі  нових друзів, із якими грали у різні ігри. У дорозі мені сподобалося спостерігати за гарними краєвидами і як вони змінювалися.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.