25 октября 2016 Мир 78  1 

ГАЛУЗЬ ОСВІТИ, ПОЛЬСЬКИЙ ПРИКЛАД


IMG_20160922_135842Перебуваючи у Польщі в рамках проекту «Інституційна підтримка — активізація місцевих ЗМІ у рамках інформування про реформу децентралізації в Україні», делегація українських журналістів, серед яких були представники нашої районки, відвідала чимало державних установ, громадських організацій та мас-медіа сусідньої держави.

Перше, що кинулося у очі, тільки-но ми ступили на землю польського міста Катовіце, — привітні люди, які із посмішкою оформляли наші документи на митному контролі у аеропорту, бажаючи гарного перебування у Польщі. Наступним,  на що ми звернули увагу, були чисті, охайні вулиці і, найголовніше, рівні дороги без ям та вибоїн. Пересуваючись автобусом між містами, журналісти стали свідками ремонту державної траси — бригада дорожників, одягнена у новий спецодяг, працювала сучасним обладнанням, а поруч із місцем проведення дорожніх робіт було встановлено біотуалет, тобто, люди забезпечені усім необхідним для якісного та комфортного виконання своїх обов’язків.

Але сьогодні, як раз після Дня працівників освіти, буде доречним розповісти про польську освітню галузь, і зробимо це на прикладі функціонування однієї із кращих гімназій міста Дзержонюв Нижньосілезького воєводства, яку нам пощастило відвідати.

Наразі у Польщі розпочалася реформа системи освіти. Сьогодні викладачі гімназій переймаються тим, чи матимуть вони робочі місця після її завершення. Принаймні, під час нашого візиту у вищезгаданий навчальний заклад тамтешні вчителі заявили, що питання поки залишається відкритим. Зараз середня ланка освіти у Польщі виглядає так: початкова школа (це 1-6 класи), гімназії (7-9 класи) і ліцеї (10-12 класи). Діти навчаються дванадцять років. Але тепер тамтешній уряд вирішив, що варто об’єднати початкову школу із гімназією, ліквідувавши останню як структуру.

Дзержонювська гімназія №3 відносно нова, бо розпочала свою діяльність всього 22 роки тому. Приміщення гімназії розраховане на 1100 осіб, хоча зараз тут проходять навчання трохи більше 500 учнів, які складають всього 20 класів, а дають їм раду 44 педагоги. У зв’язку із неблагополучною демографічною ситуацією, яку наразі переживає Польща, тепер кількість учнів ледве сягає 24 осіб на клас, хоча ще якихось п’ять років тому у класах цієї гімназії навчалося по 30 учнів. Аби хоч якось вирівняти ситуацію, держава запровадила програму «500+», коли при народженні другої і більше дітини із державного бюджету родина щомісяця отримує по 500 злотих (3350 грн.) на кожну дитину до досягнення нею 18 років.

При гімназії №3, починаючи з 2011 року діє, повітова Школа спортивної майстерності, що спеціалізується на вихованні майбутніх відомих футболістів. Її учні протягом тижня мають 16 годин фізичного виховання, тоді як учні у звичайних класах гімназії тільки 4 години. Крім футболу, діти у цьому навчальному закладі ще займаються плаванням, легкою атлетикою, гімнастикою тощо. Заняття відбуваються на трьох міських стадіонах, один з яких — із штучним покриттям, плюс шкільний багатофункціональний стадіон. Крім цього майбутні спортсмени займаються на спортивних об’єктах, збудованих для Євро-2012.

Що стосується системи фінансування закладів освіти, то у Польщі на кожного учня із державного бюджету розраховується дотація, яка іде у той заклад, де навчається дитина. Але цих грошей часто не вистачає, тож органи місцевого самоврядування таку ж саму суму виділяє із місцевого бюджету.

Існує у гімназії №3 і система батьківських внесків, але ці кошти ні в якому разі не використовуються на потреби школи (ремонти, або придбання будь якого обладнання тощо), вони витрачаються виключно на придбання нагород і солодощів для дітей, які беруть участь у різноманітних конкурсах, олімпіадах та ін. Також саме за кошти батьківських внесків для школярів організовуються численні екскурсії, які відбуваються під час позаурочного навчання.

За останні п’ять років тут значно оновилася матеріально-технічна база. Наприклад, відремонтували спортивну залу, обладнали класи для вивчення інформатики, біології та хімії, оновили бібліотечний фонд. Абсолютно всі класи мають проектор та мультимедійну дошку для зручнішого проведення уроків та засвоєння навчального матеріалу.

Стаття створена на основі досвіду, отриманого у рамках проекту «Інституційна підтримка — активізація місцевих ЗМІ в місії інформування про реформу децентралізації в Україні». Проект реалізується у рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії, співфінансованої з програми польської співпраці на користь розвитку, Міністерства закордонних справ РП та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

Підготував Руслан БАЧУРІН

Фото автора


  1. Алексей Николаенко:

    Хорошая статья, спасибо!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.