13 ноября 2019 Область, Страна 53  0 

Землю назад не повернеш!


У понеділок, 11 листопада, майже 300 аграріїв на годину заблокували рух автотранспорту трасою Харків-Сімферополь, виступаючи проти продажу землі. Про це повідомили у Укрінформі.

Такі ж акції протесту із перекриттям автошляхів у понеділок  відбулися на магістралях Вінницької, Черкаської, Чернігівської, Тернопільської, Кіровоградської, Миколаївської, Хмельницької, Житомирської, Одеської, Полтавської, Волинської, Рівненської, Львівської, Дніпропетровської і Сумської областей.

Люди із плакатами «Земля — Божий дар, а не товар», «Не дамо вбити село податками», «Не дамо продати землю», «Державну землю — в оренду, а не на продаж» перекрили трасу о 9-ій годині ранку на пішохідному переході поблизу села Новобогданівка. Акція тривала годину. За цей час на трасі утворився затор із великогабаритного транспорту. Мітингувальники пропускали автомобілі «швидкої допомоги», людей, що їдуть до лікарні чи в аеропорт, автівки із дітьми.

«Ми можемо бути жорсткішими, але ми порядні люди. Завтра (12.11.2019 р. прим. ред.) ми візьмемо участь в акції під Верховною Радою. Окрім того, знову перекриємо трасу під Новобогданівкою», — сказав Анатолій Тиховод.

Проти продажу землі виступили члени Асоціації фермерів та приватних землевласників України, Аграрної партії України, Національного корпусу України, постачальники добрив та запчастин для сільськогосподарської техніки.

Всеукраїнська акція «Ні розпродажу України!» проводилася у понеділок, позаяк саме на 11 листопада була запланована погоджувальна рада, яка мала б прийняти рішення щодо внесення до порядку денного  законопроєкту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Учасники акції звернулися до глави держави із закликом відкликати законопроєкти про продаж сільськогосподарських земель і продовжити мораторій на продаж доти, доки не буде розроблено законодавчі акти, які відповідатимуть інтересам народу і які забезпечуватимуть можливість викупу земельних паїв державою або сільською громадою.

12 листопада, коли номер готувався до друку, редакційники зв’язалися із головою Аграрного союзу України у Запорізькій області Анатолієм Тиховодом. У телефонному режимі, під гасла гучномовців під Верховною Радою він розповів: «Не дивлячись на заклики аграріїв, відкликати даний законопроект не вдалося — за годину після закінчення акції депутати під час погоджувальної ради ухвалили таки розгляд законопроєкту №2178-10 цього пленарного тижня. Однак, пізно ввечері зняли із порядку денного, тому що багато людей приїхало на протест під Верховну Раду. Але зараз тут організували антимайдан «За продаж землі». Це сотня осіб, проплачена олігархічними структурами і підсилена кишеньковими  ЗМІ. Їх там сотня осіб, а нас тут тисяч 4-5 протестувальників. Нас розділили поліцейським кордоном і зробили локацію на одній площі. Зараз тут, під стінами Ради, зо 3 сотні представників Запорізької області. Практично всі, хто вчора пікетували на трасі Харків-Сімферополь, за ніч добралися до столиці, щоб висловити своє ставлення до намірів влади швидко запровадити ринок землі. Ті, хто не зміг приїхати до Києва, зараз підкріпилися новими однодумцями і продовжують пікетувати автомагістраль біля Новобогданівки. Ми продовжуємо пікетування!»

Ось так свою участь у протесній акції прокоментувала нашому виданню депутат Якимівської селищної ради Марина Перепелка: «У понеділок ми разом із представниками  сільгосптоваровиробників нашої області підтримали ініціативу Аграрного союзу України (обласну спілку представляє Анатолій Тиховод) і об’єднання фермерів України (голова обласного осередку Анатолій Довгань) стосовно відкриття в Україні ринку сільгоспземель. Ми разом із мелітопольськими, приазовськими, веселівськими та багатьма іншими аграріями області  перекрили на 1 годину трасу Харків-Сімферополь і тим самим висловилися проти законопроєкту про вільний продаж землі сільськогосподарського призначення. Спочатку всі, хто прибув на протест, стали учасниками мітингу, на якому всі зійшлися на думці про те, що земля — це єдине наше багатство, яке у нас (в Україні, прим. ред.) залишилося. Можна продати завод, бо пізніше можна побудувати новий, можна так само продати і фабрики, але землю уже назад не повернеш. І якщо ми її сьогодні продамо, то залишимося рабами на своїй же землі.  Не можна її продавати, бо ж ми всі живемо із землі!»

Марина Михайлівна також розповіла, що деякі водії пробували в об’їзд пікету продовжити рух, але і об’їзні шляхи пікетувальники теж перекрили. Для роз’яснення ситуації усім водіям, які протягом години стояли у заторах, учасники акції роздавали брошури із аргументацією своїх дій проти продажу сільськогосподарської землі і переліку вимог до влади.

Довідково: Кабінет міністрів України 25 вересня схвалив законопроєкт про проведення земельної реформи та відкриття ринку землі. Про це, за підсумками засідання уряду, повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. За його словами, документ мають найближчим часом передати у Верховну Раду. 18 жовтня депутати на закритому засіданні рекомендували до прийняття законопроєкт про ринок землі. Однак пізніше спікер Дмитро Разумков назвав це рішення неактуальним, так як засідання проходило у закритому режимі. При цьому голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський впевнений, що «таємне» рішення по землі залишиться у силі. У Держгеокадастрі планують завершити інвентаризацію земель до 1 жовтня 2020 року. Після скасування мораторію землю зможуть продавати через Інтернет-платформу «ProZorro».

Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення запроваджений у 2001 році. Його дія має завершитися 1 січня 2020 року, якщо Верховна Рада знову його не продовжить.

Відкриття ринку землі підтримують західні організації, зокрема Міжнародний валютний фонд та Європейський суд із прав людини. Продаж сільськогосподарської землі в Україні наразі офіційно заборонений.

Підготувавла Тетяна БЕЛИМЕНКО Фото із інтернету


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.