12 ноября 2019 Акимовка, Область, Район 101  1 

Гуртом зроблена добра справа на благо невиліковно хворих людей (ФОТОРЕПОРТАЖ)


Фаховою допомогою нужденним на Якимівщині нині нікого не здивуєш. Уже більше як півтора десятки років у районі успішно функціонує будинок для одиноких літніх людей. І як би офіційно не змінювалася назва цієї установи, жителі району знають, що за потреби одинокі особи там отримають прихисток. Про ще одну біду, яка часто спіткає родини, у суспільстві віднедавна почали говорити все голосніше, але найчастіше на кухнях. Мова про родини, у яких рідні перенесли інсульти із паралічами, або мають невиліковну стадію раку, або довгий час перебувають у посттравматичному стані, або у них діагностовано невиліковну хворобу на кшталт розсіяного склерозу. Такі сім’ї найчастіше залишаються із своєю бідою сам на сам. І у тих «кухонних» розмовах знайомі та друзі співчувають таким родинам і кивають у бік закордону, мовляв, там для невиліковно хворих людей організована кваліфікована медична допомога — паліативна. А у нас роками і навіть десятиліттями такі родини залишаються без підтримки у неймовірно складному морально-психологічному і фізичному стані. Про це всі знають і усвідомлюють ступінь складності кожної конкретної ситуації, і бояться як дамоклового меча такої власної участі. А якщо біда уже прийшла у родину, то як невідворотне несуть сам на сам тягар безвиході.

У Якимівці вперше заговорили про організацію паліативної допомоги ще тоді, коли після останньої оптимізації районної медичної галузі у ЦРЛ вивільнився цілий двоповерховий корпус старої терапії. Уже тоді, у 2016 році, спеціалісти заговорили про необхідність збереження приміщення і розширення сфери медичних послуг паліативною допомогою. Тим більше, що із 2011 року паліативна допомога як окремий вид медичної допомоги закріплена на законодавчому рівні. За стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я, необхідним мінімумом вважається 100 ліжок для паліативних хворих на 1 млн. населення. Тобто для України ця потреба становить 4 200 ліжок. У 2017 році  у країні офіційно функціонувало лише 1247 лікарняних ліжок, у десять разів більше пацієнтів отримували допомогу вдома, а потребують близько 600 000 невиліковно хворих осіб.

Паліатив — одна з табуйованих тем, про які незручно говорити. Нині паліативна допомога перебуває у пріоритеті нашої держави і включена до програми медичних гарантій у ході реформи галузі охорони здоров’я. Однак наше суспільство знаходиться тільки на початку шляху з організації належної паліативної допомоги.

У Якимівці на минулому тижні пройшли урочистості з нагоди відкриття першого у сільській місцевості відділення паліативної допомоги. Письмове звернення жительки райцентру, яка протягом п’яти років сама доглядала невиліковно хворого чоловіка, до депутатів Якимівської селищної ради на початку 2018 року знайшло відгук у їхніх серцях. У квітні минулого року вперше була прийнята і профінансована програма створення відділення паліативної допомоги на базі районної лікарні. Ініціаторка проекту Валентина Овсянникова завжди по життю займала активну громадську позицію. Тож ще на початку реконструкції старої терапії на громадських засадах почала організовувати всебічну допомогу і адміністрації лікарні, і апарату селищної ради. Разом із однодумцями вона створила благодійний фонд для збору пожертвувань на незвичайне відділення. Багато людей відгукнулося на її особисті звернення, на заклики через районну газету і соцмережі. Небайдужі до чужого горя люди: сільгостоваровиробники  і підприємці, дорослі і діти, забезпечені і не дуже, здорові тілом і інваліди за станом здоров’я — допомагали фінансово і власною працею. На рахунок благодійного фонду «Благочинність» протягом року надходили грошові перекази (іменні і інкогніто), дорослі і діти долучилися до виготовлення лотів-поробок і збору коштів під час благодійного аукціону, жителі району жертвували зароблені гривні до скриньок Фонду на сільських заходах, дехто допомагав будівельними матеріалами і власною працею на об’єкті — все це відбувалося протягом активної фази реконструкції нового відділення ЦРЛ.

На відкриття відділення зібралося багато причетних до втілення мрії ініціаторки проекту і тих людей, чиї рідні місяцями і роками, вимучені болем невиліковної хвороби, чекали на хоча б невелику перерву і відпочинок у процесі догляду за лежачими близькими. На відкритті головний лікар райлікарні Валерій Строкань     наголосив, що головне завданням паліативної допомоги — стабілізувати загальний стан здоров’я, хай і невиліковно хворого пацієнта, створити гідні умови отримання медичної допомоги у стаціонарі. А у цей час рідні і близькі хворого отримають час на відновлення власних сил і здоров’я. Вони зможуть трохи відпочити, хоча б елементарно вивітрити кімнату, де тривалий час перебувала хвора особа, і переклеїти шпалери. І коли наш пацієнт повернеться додому, у нього і його близьких настане новий етап життя. А якщо так станеться, що для когось нове відділення стане останнім місцем життя, то хай воно буде гідним людини.

Із ним погодилися всі, хто того дня зміг прийти на відкриття.

За особистий внесок і активну громадянську позицію під час реконструкції відділення паліативної допомоги Валентина Овсянникова отримала грамоту Якимівської селищної ради, яку їй вручив секретар ради Максим Забара. А сама ініціаторка проекту як голова БФ «Благочинність» разом із засновниками фонду Василем Цапом і Аліком Шуляковим вручили іменні подяки найактивнішим благодійникам, які безпосередньо долучилися до проведення ремонту і придбання обладнання для відділення паліативної допомоги у Якимівці.

Зі сльозами на очах Валентина Овсянникова говорила добрі слова на адресу номінантів благодійного фонду. Вручаючи грамоту, вона розповідала про спільну працю і особистий внесок кожного, хто отримав подяки: Алли Абдулаєвої і її родини, районного товариства інвалідів і його активного організатора Наталії Іщенко, Валентини Громихіної, колективу редакції газети «Слово трудівника», Олександра Чкана, Василя Цапа, Василя і Людмили Субботіних, Григорія і Людмили Краткових, Юрія Гончарова, Марини і Сергія Перепелок, Валентина Наприклада і Валерія Строканя, Дениса Колесникова, Ігоря Шерстюка, Івана Малєєва, депутата Верховної Ради VIII скликання Сергія Валентирова, депутатів обласної ради Людмили Любім і Геннадія Шевченка, Володимира Прошина, Олексія і Тетяни Сидорових, Віктора і Олени Ганових, Анатолія Тиховода, Олени Лисак, Олександра Зануди, Юрія Макарова, Наталії Солодкої-Могилевської, Наталії Кузнецової, Оксани Навроцької, Любові Погорєлої, Тетяни Скрипник, Тетяни Борцової, Любові Серебрякової, Валентині Федосєєвої, Сергія Глінки, Ніни Павленко,Олега і Алли Дойко, В’ячеслава Андросовича, Марії Лисяної, Андрія Азаренкова. Окремі слова вдячності звучали на адреси колективів і громадських активістів, які організовували збір коштів у своїх селах чи закладах: творчого колективу «Серпантин» і жителів села Шевченка, голови ветеранської організації с.М.Горького Наталії Шпак і жителів сіл округу, депутата селищної ради Світлані Бондаренко і жителів села Переможне, вихованців і наставників центру дитячої творчості «ПоДіРоДіЮн».

Перед відкриттям наставник Свято-Казанського храму протоієрей Димитрій Арабаджі провів чин освячення відділення і благословив медичний персонал святою іконою на благочестиву справу допомоги нужденним. Під час промови настоятель повідомив  присутнім, що за добрі справи, благодійність та за сприяння діяльності церкви архієпископ Бердянський і Приморський Єфрем благословив Валентину Овсянникову на відвідування святої землі. Почесне право урочистого перерізання стрічки було надане голові благодійного фонду Валентині Овсянниковій і головам селищної та районної рад Максиму Забарі і Юрію Шилу. У день відкриття фонди відділення паліативної допомоги повнилися новими побутовими предметами: плазмовим телевізором від Романа Селищева, картинами від Олександра Чкана і магазину «Gatta» та іменним настінним годинником від «СТ».

Того ж дня дев’ятеро працівниць нового відділення приступили до виконання своїх обов’язків. По обіді госпіталізовано першу пацієнтку, яка потребує постійної кваліфікованої допомоги. А взагалі відділення розраховане на шість ліжко-місць для невиліковно хворих пацієнтів. У ньому чотири палати: дві одномісні, і дві двомісні. Також є кімната для волонтерів, кімната для персоналу та інші необхідні приміщення. На сьогоднішній день під наглядом фахівців у відділенні одночасно можуть перебувати 6 осіб, за потреби кількість ліжок може бути збільшена. Основні кошти на реконструкцію виділялися із бюджетів Якимівської і Кирилівської селищних рад. Новоданилівська сільська рада на даний час ніяк не відреагувала на письмове звернення лікарні і  селищної ради стосовно співфінансування відділення паліативної допомоги. Хоча, за результатами засідання наглядової ради і рекомендацій МСЕК, один мешканець села Новоданилівка потребує паліативної допомоги і уже її отримує у новому відділені райлікарні, не дивлячись на те, що сільрада не бере участі в його утриманні.

Гуртом зроблена добра справа!

Тетяна БЕЛИМЕНКО

фоторепортаж Руслана Бачуріна


  1. Felldman:

    А что ето вообще ??

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.