17 октября 2019 Район 230  0 

Свято вирувало і гомоніло (ФОТОРЕПОРТАЖ)


Три чудові, величні, сімейні свята зібрали жителів Горьківського старостинського округу на центральній садибі 14 жовтня. Саме цього дня, коли весь український народ урочисто відзначає три державні свята: Покрови Пресвятої  Богородиці, День українського козацтва та День захисника України, горьківці святкують День села.

Цього року адміністрації округу і організаторам святкових заходів вдалося залучити до підготовки і проведення святкування практично всіх жителів трьох сіл. Ніхто із найактивніших господинь і господарів не залишився осторонь сільської події. Поблажливою до всіх старань місцевих жителів виявилася і погода.

Цього року на святі разом зібралися пригощати односельців представники багатьох вулиць. Як і годиться, одні справилися в одиночку, а деякі згуртувалися «щоб більше, краще і легше було». Вісім прикрашених імпровізованих майданчиків представили господарі свята. Гучними оплесками і щирою дякою за частування вітали вправних хазяєчок і майстринь, а також шеф-кухарів чоловічої статі гості свята. За уміння, старання і гостинність майстринь, які підготували для присутніх яскраві, креативні і смачні страви, адміністрація старостинського округу «розкусила» родзинки кожного столу і номінувала усіх. Вулицю Молодіжну — за розмаїття страв із картоплі, вулицю 60 років України — за найсмачніший бограч,  вулицю Максима Горького — за рибну юшку і глінтвейн, об’єднану господу вулиць Житника, Нової і Зарічної — за бутербродний рай,  об’єднання вулиць Центральної, Ювілейної і Будівельної — за страви на мангалі, представників вулиці Молодіжної із села Михайлівського  — за найсмачніші котлети, а турецьку діаспору із села Степового — за національні страви. Усі бажаючі мали змогу скуштувати всі наїдки і напої, запропоновані земляками, і від щирого серця гучними оплесками підтримували висновки організаторів.

Тепло і радісно присутні на святі біля культурного осередку привітали учасників творчого конкурсу, оголошеного у сільській групі у соцмережах. Як виявилося, учасниками творчого конкурсу стало 11 осіб. Переважна більшість із них були діти, яким римувати слова любові до рідного села допомагали  матусі. Усіх їх і запросили на сцену для оголошення переможця. За результатами голосування на сторінці групи «с.М.Горького. Ось ця вулиця, ось цей дім» перемогу отримав допис юної школярки Ірини Ширшової. Переможниця Ірина отримала пару тематичних кухлів  із логотипом групи у соцмережі, а всі учасники — призи учасників конкурсу. «СТ», як і обіцяло, надрукувало найкращий допис, за версією учасників групи «с.М.Горького. Ось ця вулиця, ось цей дім».

Традиційно горьківці відзначили роль своїх земляків у тривалій боротьбі за незалежність України на Сході. На урочистостях назвали імена усіх учасників АТО/ООС із числа жителів старостинського округу. Особисто привітали тих, хто був присутнім на святі, а за тих, хто на варті, привітання і квіти отримали їхні рідні. Згадали роль багатодітних і прийомних родин у процесі виховання підростаючого покоління. Провели невидиму паралель між подружніми довгожителями і новоствореними сімейними парами. Привітали 5-ох місцевих довгожительок і 7-ох новонароджених у цьому році. А з якою гордістю повідомили присутнім, що 1-ий клас місцевої школи поповнився 12-ма першокласниками.

Свято вирувало і гомоніло: усі вітали один одного, пригощали смаколиками і глінтвейном. Не порушили проекту свята і місцевий староста Владислав Шпак і голова Якимівської селищної ради Максим Забара. Вони вітали зібрання із державними святами і вручали солодощі місцевій дітворі. А дітворі розваг вистачало від початку свята: всі смаколики від місцевих майстринь і солодка вата від Олександра Правосуда були до їхніх послуг цілий вечір.

Сучасні фотозони горьківських культпрацівниць, вуличних активістів і Олександра Правосуда нікого не залишали байдужими. Індивідуальні і групові фотозвіти  враз заповнили стрічки соціальних мереж.

Горьківське свято чули, знали і відвідали усі бажаючі, не оминули його і сусіди. Свої творчі музичні композиції дарували винуватцям свята артисти із сусідніх сіл: шевченківський «Серпантин», Ольга Шуть та Назар Козловський із Чорноземного та Сергій Щербатько із Петрівки. Обрання циганського барона, безпрограшна рідинна лотерея і вечірня дискотека від Титаренків надовго запам’ятаються усім, хто відвідав День села Максима Горького.

СТешники теж на святі були, мед-пиво не пили, бо працювали. Додому повернулися переповнені гарними враженнями і місцевими смаколиками.

Тетяна Белименко

Фото автора

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.