2 октября 2019 Акимовка 245  0 

Сесія об’єднаної ради — проблемні питання, неочікувані рішення


У середу, 25 вересня, відбулася чергова сесія Якимівської селищної ради. На порядок денний виносилося 69 питань і розділ «Різне» із двома окремими питаннями «до відома». За результатами роботи депутатів на засіданнях постійних депутатських комісій, а ще завдяки пакетному голосуванню, сесію вдалося закінчити за пару годин.

Спочатку депутати одноголосним голосуванням затвердили передавальний акт  матеріальних цінностей на загальну суму трохи більше 4,5 мільйонів гривень некомерційному комунальному підприємству «Якимівська центральна районна лікарня» (у ході втілення медичної реформи у вторинній ланці медицини). Відповідальними за виконання рішення сесії, за наполегливою вимогою депутата Шулякова, депутати визначили не лише головного лікаря ЦРЛ Валерія Строканя, а й персонально заступника голови селищної ради з питань діяльності виконавчих органів Олександра Арутюняна. Контроль покладено на постійну  комісію селищної ради з комунальної власності, інфраструктури, транспорту та житлово-комунального господарства (голова депутат А.Шуляков).

У черговий раз, за поданням апарату ради, депутати внесли зміни до плану соціально-економічного розвитку громади на поточний рік (доповідач — заступник начальника відділу економічного розвитку та інвестицій, житлово-комунального господарства, транспорту, комунального майна, благоустрою, містобудування та архітектури селищної ради Максим Шпиганович). Цього разу депутатами до переліку заходів внесено пункти про поточні ремонти систем опалення дитсадка «Топольок» (Якимівка) – 200 тисяч гривень, Вовчанської ЗОШ і Вовчанського ЗДО «Колобок»  — 150 тисяч гривень, системи опалення приміщення селищної ради на суму 150 тисяч гривень і Розівської ЗОШ. Також збільшеено із 500 000 гривень до 757 029 гривень майбутні видатки на спорудження тротуару у центрі Розівки. Останні зміни викликані остаточними розрахунками проектних робіт. Під час розгляду питань соцекономрозвитку головуючий Максим Забара прокоментував ситуацію із необхідністю дорожнього покриття по вулиці Меліораторів від провулку Спортивного так: «На сьогоднішній день, перед тим як проводити ремонт дороги на цьому відрізку, необхідно вирішити проблему водовідведення у дитсадку «Топольок». У цьому закладі щомісячне використання води у рази перевищує об’єми фактичного вивезення рідких нечистот. Вигрібні ями наповнюються не пропорційно використанню води. Куди дівається решта рідини, утвореної у результаті життєдіяльності і функціонування дитячого закладу, — відкрите питання. Однак достеменно відомо, що на подвір’ї самого дошкільного закладу є просідання грунту, у сусідніх багатоповерхівках постійне накопичення води у підвалах, що, ймовірніше за все, є причиною просідання фундаментів житлових будинків. Тож спочатку необхідно вирішити проблему із водовідведенням на згаданому відрізку шляху, а потім братися за дорожнє покриття. Однак, для організації пішохідного доступу до обох дошкільних закладів («Тополька» і «Росинки») планується облаштування на цьому відрізку тротуару  із тротуарної плитки. А стосовно ремонту під’їзного сполучення із боку РЕМу, то після завершення ремонтних дорожніх робіт у старостинських округах, комунальний УЯР буде знову задіяний на вулицях райцентру. Але це буде не раніше кінця жовтня  — у округах на дорогах великі об’єми робіт, і працівники “Довіри» із ними справляються на пристойному рівні».

Два питання порядку денного стосувалися регуляторної політики селищної ради  стосовно ставок земельного податку на 2020 рік і визначення кола пільговиків зі сплати цього податку (ставки самі цього податку чиновники відкрито не друкували. Лише порекомендували всім бажаючим знайти інформацію за посиланням у Інтернеті. Успіхів нам! Примітка автора).

Бюджетним коштом підвозити за знаннями школярів будуть, але не всіх!?…

Згідно  клопотання селищного відділу освіти (доповідач начальник відділу Микола Альохін), 28 школярів добираються до навчальних закладів рейсовими автобусами. Послуга ця не безплатна. Щороку коштом бюджету батьки таких дітей і вчителі, які їздять у сусідні села на роботу, отримували компенсацію за проїзд. У цьому році на таку компенсацію розраховували в основному батьки учнів Радивонівського старостинського округу (22 школяра  їздять до всіх трьох навчальних закладів Якимівки, і 9 — із Богатиря  до Радивонівської ЗОШ), батьки двох шевченківців — за проїзд до Переможненської школи, і чотирьох давидівських старшокласників, які навчаються у Вовчанській ЗОШ. Всього 37 школярів. Підвезення учнів і одного педагога здійснюється рейсовими автобусами за відповідними маршрутами. За розрахунками відділу освіти, на ІІ півріччя навчального року необхідно 34512 гривень., на 2020 рік – уже 85417 гривень.

Однак на постійних комісіях рекомендували розглянути на сесії скорочення бюджетних асигнувань на підвезення учнів. За це і проголосували. Відтепер компенсацію за  проїзд  учнів до навчальних закладів отримуватимуть батьки тих дітей, які  їздять навчатися до опорних шкіл (у даному випадку Якимівська ЗОШ №2 і Вовчанська). Для цього у бюджеті на 2019 рік  буде передбачено 16 976 гривень, на наступний – 42 016 гривень. У решті випадків, коли батьки самостійно обрали навчальні заклади для своїх дітей (для 17  —  гімназія,  для двох — Якимівська ЗОШ №1, та ще для двох — Переможненська школу), компенсації з бюджету не буде.

Тетяна Белименко

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.