8 апреля 2019 Акимовка 73  0 

ОСББ — крок до забезпечення енергоефективності


Для співвласників багатоквартирних будинків Якимівки створення ОСББ — прекрасна нагода увійти до програми підтримки і отримати консультаційну допомогу від експертів проекту United Nations Development Programme — UNDP/ПРООН в Україні «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES), адже Якимівська громада прагне стати учасницею цього міжнародного проекту.

Перший тренінг від експертів проекту відбувся у Якимівці 16 лютого. Жителі, старости, активісти, спеціалісти селищної ради отримали консультації щодо процесу створення ОСББ, системи управління будинком, ведення документації. Отриманий під час консультацій досвід наступного ж дня було безпосередньо втілено на практиці — офіційно трьома ініціативними групами жителів багатоповерхових будинків райцентру на платформі HOUSES зареєстровано заявки на створення 3 ОСББ

Вчора у межах проекту відбувся другий тренінг у Якимівці. Експерт проекту Геннадій Устімов надавав представникам і ініціативним групам десяти багатоповерхових будинків методичну і практичну допомогу у створенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Він також поінформував присутніх про кроки, які в подальшому необхідно буде зробити для участі у міжнародному проекті з підвищення енергоефективності, та про подання заявки на фінансування до Фонду енергоефективності України. На початку зустрічі тренінг відвідали голова райради Юрій Шило, перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Горбань і в.о. селищного голови Максим Забара.

Під час тренінгу учасники семінару, розділившись на групи, підготували і «провели» перші установчі загальні збори співвласників багатоповерхових будинків для створення ОСББ.

Нагадаємо: основна мета Проекту — об’єднання співвласників житла у багатоквартирних будинках та їх мотивація до підвищення рівня енергоефективності власних будинків. Експерти проекту будуть проводити інформаційну кампанію з метою інформування населення щодо нового законодавства у сфері енергоефективності, програм Фонду енергоефективності та механізмів фінансування, які він пропонує.

Усіх бажаючих і зацікавлених осіб чекає серія групових та індивідуальних консультацій для активістів, які мають намір створити ОСББ, активів вже створених ОСББ, діяльність яких нині призупинена, та представників влади з питань створення ОСББ, ведення бухгалтерії та фінансового менеджменту, пошуку та отримання фінансування для ініціатив щодо покращення стану будинків. Настає час разом, спільними зусиллями співвласників дбати про благополуччя своїх будинків.
Крім цього, об’єднавшись, співвласники зможуть претендувати на фінансову підтримку від Фонду енергоефективності України для реалізації своїх енергоефективних проектів.

У ході реалізації Проекту ПРООН спирається на партнерські відносини з місцевими органами влади, а також на майже десятирічний досвід мобілізації громадян для втілення місцевих спільних ініціатив.

Підготувала Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.