8 апреля 2019 Акимовка 137  0 

Безпритульні чотирилапі — право на життя (+ АНКЕТА)


В останні роки у світі все більшого визнання набуває державницька політика, що гуманне поводження із тваринами — один із показників цивілізованості суспільства.

У XX столітті необхідність захисту тварин від жорстокого поводження була визнана на міжнародному рівні. Зокрема, Європейська конвенція про захист домашніх тварин №125 від 13 листопада 1987 р. визнає наявність у людини морального обов’язку перед тваринами, вказує на цінність домашніх тварин для суспільства, а також на те, що людину і цих тварин пов’язують особливо тісні зв’язки. Основні принципи ставлення до домашніх тварин включають: заборону на заподіяння страждань тваринам і ЗАЛИШЕННЯ ЇХ НАПРИЗВОЛЯЩЕ.

Явище бездомності свійських тварин є дуже поширеним у багатьох країнах і набуває особливого розвитку у центрах урбанізації. Найбільше безпритульних собак концентрується в місцях їх потенційної підгодівлі людьми — базари, двори. І це створює загрозу для людей з боку безпритульних тварин через те, що вони можуть бути джерелом збудників зооантропонозів, а також проявляти агресію до людини. Саме тому залишається актуальною дискусія щодо шляхів вирішення проблеми безпечного співіснування людини із безпритульними собаками на вулицях населених пунктів.

У 2005 році в Україні прийнятий закон «Про захист тварин від жорстокого поводження», який заборонив вбивати собак і кішок прямо на вулицях. При цьому закон прямо вимагає вилову всіх бездомних собак і допускає вилов бездомних кішок, у тих випадках, коли тварини є переносниками небезпечних для людини інфекцій. У всіх випадках закон допускає гуманне умертвіння бездомних тварин.

Кодекс України  про адміністративні правопорушення дає на законодавчому рівні визначення поняття «жорстоке поводження з тваринами» — це знущання над тваринами, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань, і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі  і залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин. Всі перелічені дії людини у відношенні до тварин тягнуть за собою накладення штрафу від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 гривень) з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я. У 2017 році Україна приєдналася до 26 країн світу, законодавством яких передбачена кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами,  як самостійний вид злочину (вчинення таких дій, що призвели до каліцтва чи загибелі тварини). На сьогодні Україна є другою, після Латвії, пострадянською країною, що прийняла подібний закон.

Проте на вулицях населених пунктів збільшується кількість безпритульних собак. Після введення у дію закону про кримінальну відповідальність під його дію попали попередні  дії органів місцевої влади, направлені на відлов і знищення всіх без розбору тварин, які знаходилися без догляду людини. У цей же час активізувалися різного роду захисники тварин: і ті, які організовують притулки для збирання, догляду, стерилізації і перетримки тварин, викинутих на вулицю безвідповідальними господарями, та їх приплодів, і ті, які підгодовують безпритульних тварин на вулицях населених пунктів і вважають свою місію із захисту тварин виконаною, а також ті, у кого не піднялася рука знищити приплід  домашнього улюбленця і вони винесли його під сміттєвий бак або околицю населеного пункту. У разі фізичного знищення безпритульних тварин посадові особи стали попадати під дію закону про кримінальну відповідальність і про це їм повсякчас нагадують «захисники», а любителі чотирилапих безкарно продовжують жорстоко поводитися із тваринами, бо викидають їх на вулиці у небезпеку (залишення напризволяще). За це теж передбачений адміністративний штраф.

Однак треба, щоб люди боялись не штрафів, а були дійсно відповідальними і турбувалися про своїх тварин. Згідно чинного законодавства, власники домашніх тварин зобов’язані запобігати неконтрольованому розмноженню домашніх тварин. За висновками спеціалістів, часто люди  не розуміють, що означає бути відповідальним власником. Інколи вони не можуть утримувати тварину або вона їм набридає і вони позбавляються від тварин. Добре, якщо люди підійдуть до ситуації відповідально і знайдуть нових господарів. Але часто тварина опиняється на вулиці, поповнюючи ряди чотирилапих безхатченків. Як бачимо, за появою на вулицях безпритульних тварини завжди стоїть людська легковажність чи безвідповідальність!

До написання статті спонукала нас реакція частини жителів на перший етап реалізації програми Якимівської селищної ради «».

Тому звертаємось до жителів Якимівки із пропозицією відповісти на запитання анкети «Ставлення жителів до проблеми безпритульних тварин на території Якимівщини». Результати анкетування будуть оброблені і направлені до апарату ОТГ для використання під час удосконалення роботи на проблемою зменшення кількості безпритульних собак.

підготувала Тетяна БЕЛИМЕНКО

АНКЕТА

Вік_____ Стать ________ Населений пункт ______________________________

  1. На вашу думку, чи загрозлива ситуація у Вашому населеному пункті з кількістю безпритульних собак?

А) так;  Б) ні.  В) ніколи не вникали в це питання.

  1. Чи несуть загрозу безпритульні собаки для жителів міста?

А) так; Б) ні; В) можливо.

  1. Як часто впродовж 1 тижня Ви бачите безпритульних собак на вулицях міста?

А) 1-5 раз; Б) 6-10 разів; В) 11 і більше.

  1. Чи мають право на життя безпритульні тварини?

А) так; Б) ні; В) байдуже.

  1. Чи знаєте Ви ознаки агресивності в поведінці собак?

А) думаю що так; Б) ні; В) ніколи цим не цікавились.

  1. Яких правил, на Вашу думку, необхідно дотримуватись при зустрічі з безпритульними собаками, щоб уникнути агресії з їхнього боку?

А) втекти; Б) лишатися на місці; В) повільно обійти іншою дорогою; Г) не звертати уваги і далі продовжувати рух.

  1. На Вашу думку, які бродячі собаки найбільш небезпечні в сенсі прояву агресії щодо людей?

А) ті, що тримаються поодиноко; Б) ті, яких підгодовують люди біля ринків, магазинів тощо; В) ті, котрі тримаються зграями; Г) вони взагалі неагресивні.

  1. На Вашу думку, чому бездомні собаки проявляють агресію щодо людей?

А) вони захищають свою територію; Б) вони голодні; В) рівень агресії залежить від їх породи;

Г) вони захищають своїх цуценят; Д) це їх психологічна особливість.

  1. Як, на Вашу думку, стерилізація впливає на кількість собак?

А) їх чисельність зменшується; Б) їх чисельність збільшується; В) чисельність не змінюється.

  1. Як Ви ставитесь до проекту Закону про реєстрацію домашніх тварин?

А) позитивно; Б) негативно; В) ніколи не чули про такий; Г) байдуже.

  1. Як на Вашу думку, потрібно вирішувати проблему безпритульних собак?

А) дозволити всім, в тому числі і населенню, відстрілювати і труїти бездомних собак; Б) карати тих, хто кидає собак на вулицю; В) налагодити систему «вилов-стерилізація»; Г) нехай бродять, мені не заважають; Д) потрібно збільшити фінансування на утримання існуючих та створення нових притулків для тварин.

  1. Яка, на Вашу думку, основна причина збільшення чисельності безпритульних собак у містах?

А) неконтрольоване розмноження домашніх тварин; Б) викинуті та загублені тварини; В) господарі надають вихованцям самостійний вигул, під час якого відбувається неконтрольоване спарювання.

Ваші інші пропозиції ___________________________________________________

_______________________________________________________________________

Дякуємо. Вирізані і заповнені анкети просимо направляти до редакції «Слова трудівника» (смт Якимівка, вул. Молодих патріотів,9) або сфотографуйте заповнену анкету і відправте на вайбер редакції газети: 098 92 522 89.

Відповіді прийматимуться до 25 квітня включно.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.