28 января 2019 Район 158  0 

Звідки такі нарахування?!


На поточному тижні до редакції «СТ» посипалися телефонні звернення отримувачів субсидій: Що робити із платівками на газ? Платити, чи це помилково нараховані кошти? У мене ж субсидія на 203 мЗ! Я напалив  245 кубів (коли передавав показання, уже знав, що перелімітив), тож вирішив, що субсидія перекриє одну частину, а мені доведеться заплатити за зайві 42 куби, десь у межах 350 гривень. Але коли отримав квитанцію, то ледве не втратив свідомість — до сплати майже півтори тисячі гривень. Що робити? Звідки такі нарахування?!

І такі діалоги ми слухали не один раз на день. Коли ми взяли до рук газові платіжки і повідомлення про субсидію, то все стало зрозумілим: субсидіанти не розібралися із інформацією у повідомленнях про субсидію. Наведемо конкретний приклад з повідомлення моєї знайомої (картинка нижче). Як бачимо, у графі «Обєм в межах норм споживання» вказана розрахована за діючими нормами кількість кубів 158,175 м3 і ціна цього об’єму (1352,22грн), а далі вказані розмір субсидії у гривнях: 585,34 і обовязкового платежу: 766,88. Коли ми переведемо ці гривні у кубічні метри газу, то отримаємо дві величини — 68,47 м3 і 89,705 м3, які у сумі дадуть розмір об’єму газу у межах норм розрахунку (68,47 + 89,705 = 158,175 м3). Тобто чиста субсидія від держави покриє 68,47 метрів кубічних газу, а все, що зверху встановлених норм, то коштом споживача. Якщо ж буде економія – її монетизують після завершення опалювального сезону.

Тож, як бачимо, наші співрозмовники орієнтувалися на загальну кількість газу, не заглиблюючись у деталі, а при теперішній ціні на газ кожний зайвий десяток кубів уже виливається у сотню гривень. Нижче на фото наведений приклад правильного прочитання повідомлення про призначення субсидії. Сума нарахованої субсидії копійка в копієчку вказана і у квитанції з розрахунків за спожитий газ.

Коли працювала над матеріалом, зателефонувала до одного із попередніх моїх співрозмовників і поцікавилася результатом наших спільних розборок: заплатив усю суму вказану до сплати (більше тисячі гривень)! Уже бачу, що на даний час за січень теж значно перелімітив розмір субсидії. Тепер доведеться або зменшувати до мінімуму котел, або відмовлятися від м’яса, бо печі на твердому паливі у  квартирі я не маю, так це ще й морозів великих за вікном не було.

Висновок на ум приходить сам по собі, бо прозвучав і із вуст співрозмовника: треба зменшувати споживання об’ємів палива, підвищуючи енергоефективність помешкань — власних квартир і місць спільного користування у багатоповерхівках. Цьогорічна зима на 100% підтвердила попередження спеціалістів про розбалансування системи обігріву багатоповерхівок. Власники перших і останніх поверхів, а також ті, чиї помешкання сусідствують із пустими квартирами або такими, які після відключення централізованого опалення нічим окрім «дуйчиків» не опалюються, навіть маючи роками індивідуальне опалення у квартирі, не можуть  обігріти помешкання тією кількістю газу, як було хоча б минулого сезону. Є питання до якості газу (його енергоефективності), а ще більше — до енергоефективності будинків. Єдиний вихід — це утеплення стін, підвалів та  горищ із дахами! Держава поступово допомагає у вирішенні цього питання пільговим кредитуванням («Теплі кредити») власників житла. Жителі багатоповерхівок можуть скористатися державною допомогою лише після створення ОСББ,  а у Якимівці їх немає жодного дієвого!

Проблема!

Тетяна БЕЛИМЕНКО


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.