22 октября 2018 Область, Страна 59  0 

Питання сільських поштовиків — у епіцентрі журналістських буднів


На минулому тижні у прес-центрі «Журналіст» Запорізької обласної організації НСЖУ відбулася зустріч головних редакторів обласних та міських та районних газет із директором обласної дирекції «Укрпошти» Олексієм Руіном. Говорили як партнери, але з претензіями: одні — про ліквідацію Центру поштового зв’язку у Токмаку, інші — про закриття поштових відділень та скорочення листонош у селах, про хронічну несвоєчасну доставку видань до передплатників. Журналісти висловили обурення, що графіки доставки газет (середа і субота), розроблені поштовиками, не завжди узгоджені із графіком виходу газет (якщо газета виходить у четвер, то, згідно нового графіку, може надійти до сільського читача аж у суботу, а якщо поламається поштова машина, то аж наступного тижня — це ж які «тухлі» новини будуть!). Колеги-редактори звертали увагу директора обласної дирекції «Укрпошти» Олексія Руіна на неналежним чином організований продаж газет у поштових відділеннях, на «традиційну» практику «Укрпошти» по затягуванню розрахунків із редакціями за передплату видань.

Окремо обговорили питання передплатної кампанії-2019, перспективи доставки газет у села, розвитку співпраці «Укрпошти» та місцевих друкованих ЗМІ.

У результаті зустрічі констатували, що ми як видавці газет розуміємо виробничу потребу збільшення вартості поштових послуг за доставку і реалізацію у роздріб місцевих газет, проте фінансові критерії сільського населення не дозволяють видавцям працювати у реальних економічних умовах. Журналісти впевнені, що кардинально змінити ситуацію можливо або за реалізації державної політики підтримки реформованих друкованих ЗМІ, або за умови виконання державою своїх зобов’язань у питанні реалізації соціальної функції державного оператора «Укрпошта».

НСЖУ та редактори газет вимагають від Міністерства інфраструктури України зупинити зростання тарифів на приймання і доставку вітчизняних друкованих видань за передплатою та фінансово сприяти державному оператору «Укрпошта» надавати якісні поштові послуги населенню, особливо у сільській місцевості.

За матеріалами Запорізької ОО НСЖУ

 


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.