19 октября 2018 Акимовка 98  0 

Презентація книги про земляка


Напередодні свята українського козацтва, Покрови та Дня захисника України, в Якимівській ЗОШ №1 пройшов захід-презентація, присвячений 100-річчю із Дня народження ЛАХМАНЛОСА ЗАХАРА СОЛОМОНОВИЧА.

У затишній залі школи зібрались педагоги, учні-старшокласники, гості, щоб згадати найбільш яскраві сторінки життя Вчителя, фронтовика, вченого-краєзнавця та прекрасної людини, життя якої тісно пов’язане з історією нашої школи, з історією нашої рідної Якимівки.

На фоні пісень Булата Окуджави, творчість якого полюбляв Захар Соломонович, ведучі, вчитель історії Василенко Людмила Миколаївна та завідувач бібліотеки Подольська Тетяна Євгеніївна, розпочали розповідь про людину, через розум і серце якої пройшли багато поколінь.

Захар Соломонович Лахманлос — Учитель від Бога. У ньому було стільки людяності, добра, інтелекту, незгасної енергії, завзятості — і все це він віддавав своїм учням. Його життя — це книга, кожна сторінка якої наповнена суттю, справами, надіями.

Скромний, тихий, але із великим люблячим серцем, яке було відкрите для всіх, він безкорисливо та віддано служив тому, у що вірив.

Захар Соломонович був людиною великої внутрішньої сили, енциклопедійних знань, чесною та принциповою. Він вабив своїх учнів минулим, таким далеким, але цікавим та захоплюючим. Він не «вчив патріотизму», він просто любив — любив свою Батьківщину, свою родину, друзів, учнів — і ця любов передавалася всім, хто спілкувався із ним.

Із презентацією своєї книги «Захар Соломонович Лахманлос. Учитель. Ученый. Человек» виступив перед присутніми директор Якимівського краєзнавчого музею Гнєдашев Віктор Миколайович. Він розповів про кропітку роботу над книгою, яка складалася із матеріалів родинного архіву, архіву школи, матеріалів-спогадів усіх небайдужих людей, хто знав, поважав та любив Захара Соломоновича.

Словами вдячності привітала учасників цього заходу донька Захара Соломоновича Лахманлоса Хованська Тамара Михайлівна. А Олександр Олексійович Маругін поділився спогадами про свого вчителя і згадав  гострий розум, почуття гумору цієї дивовижної людини, вміння знаходити вихід зі складних ситуацій.

Протягом усього заходу лунали вірші Захара Соломоновича, пісня «Калинова балада» у виконанні учениці 10 класу Марюхіної Олесі, демонструвалися слайди презентації «Учитель. Вчений. Людина» із фотографіями героя нашого часу, яку підготувала вчитель інформатики Євлаш Ганна Вікторівна. Сльози спогадів і радості переповнювали залу.

Минають роки, ідуть у вічність від нас люди, а з ними і ціла епоха…

Приходять інші — молоді, цілеспрямовані, ладні відкривати нове, творити та будувати. Життя триває…Але назавжди у наших серцях залишиться пам’ять про Людину, Вчителя, Фронтовика, Ученого — Лахманлоса Захара Соломоновича, який усім своїм життям заслужив, щоб його пам’ятали, а справу його продовжували.

І ми, представники Якимівської ЗОШ №1, будемо і надалі проводити такі заходи-спогади про наших учителів.

Доки ми пам’ятаємо — ми живемо!

Так співпало, що наприкінці заходу пролунав шкільний дзвоник, ніби сам Захар Соломонович дав його і нагадав, що він завжди поруч із нами…

­Завідувач бібліотеки школи Подольська Т.Є., учитель історії Василенко Л.М.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.