1 сентября 2018 Акимовка 532  1 

Для припинення бездіяльності не вистачило 1 депутатського голосу!


29 серпня 24 депутата Якимівської селищної ради зібралися на пленарне засідання чергової 14-ої сесії 7-ого скликання, але вона не відбулася. Причиною послужили декілька фактів.

Почалося все з того, що голова В.Громихіна, поспішаючи представити обласних високопосадовців, «забула» поставити на голосування питання про відкриття сесії, а перейшла одразу до порядку денного. Сесійна зала районної адмінбудівлі не вміщала всіх бажаючих бути присутніми на пленарному засіданні. Серед запрошених були заступник голови обласної державної адміністрації В.Скобліков, заступник начальника департаменту ЖКГ Запорізької ОДА С.Мельников, обласний депутат Л.Любім (їх офіційно представила загалу голова ОТГ, «забувши» представити голову райдержадміністрації О.Правосуда). Також на сесію прибули делегація із Шелюгів (питання про розгляд Доручення депутатам від жителів села депутатам не було внесене до порядку денного сесії) і більше десяти представників громадськості райцентру, які стурбовані проблемою переведення багатоквартирних будинків на індивідуальне опалення. Із запізненням до сесійної зали зайшла група осіб на чолі із обласним депутатом Я.Гришиним (трохи згодом він саме так відрекомендував себе присутнім).

По процедурі: на зауваження депутатів про відсутність одного члена лічильної комісії, голова поставила на голосування кандидатуру нового члена комісії. Це було перше голосування на цій сесії.

Голова одразу запропонувала розглянути першочергові питання із порядку денного («забувши» затвердити сам порядок денний) і надати одразу слово запрошеним особам. Однак депутат Шуляков висловив пропозицію внести до порядку пленарного засідання і поставити на голосування депутатів ще одне питання — про недовіру голові селищної ради. Голова Громихіна відмовилася ставити на голосування це питання, вимагаючи аргументації, а сама почала розповідати присутнім, що за її каденції зроблено багато чого «…за 9 месяцев моей каденции сделано даже больше, чем в 15-ом году! (2015-ий рік взятий для порівняння, найімовірніше, за кількістю витрачених коштів — прим.автора.). Наша ОТГ процветает и мы … развиваемся!». Частина ж депутатів у своїх виступах підтримала пропозицію А. Шулякова і наполягала на голосуванні, частина відмовчувалася, а депутат Милосердов (не знаючи що сказати) спробував передати слово заступнику голови селради. Голова наполегливо не ставила питання свого імпічменту на голосування і пропонувала почекати до 5 грудня — річного строку її перебування на посаді, після чого оголосила п’ятихвилинну перерву для вивчення ситуації. 

Але «вивчення» ситуації призвело до того, що протягом наступної години у сесійній залі відбувалися некеровані події. Найбільший гвалт учинив самопредставлений обласний депутат Я.Гришин. Захопивши трибуну, він вимагав першочергового слова, бо він має право… На сесію викликали представників нацполіції. Присутність правоохоронців із відеокамерою вплинула на хід словесних баталій біля трибуни, і заїжджий депутат разом із охоронцями зник із зали засідань.

Під час «перерви» заступник губернатора В.Скобліков спочатку був змушений нагадати процедуру відкриття пленарних засідань сесій органів місцевого самоврядування  і  вказав на незадовільний стан підготовки житлово-комунального господарства Якимівки до опалювального сезону. Був дуже здивований формулюванням прийнятих рішень стосовно розірвання договору оренди із теплопостачальним підприємством. Відповідаючи на запитання депутата О.Чкана про відсутність допомоги із обласного бюджету нашій громаді, нагадав, що із створенням ОТГ змінено алгоритм наповнення місцевих бюджетів, прикладом тому є і Якимівська громада, у якої нині на рахунках є більше 4 мільйонів нерозподілених коштів. «Скільки і куди витрачати за поданням голови ради — вирішують місцеві депутати. А якщо прийняті на сесії рішення не виконуються розпорядником коштів, то тут уже компетенція інших органів»,  — далі розтлумачував заступник губернатора.

Через півтори години від початку зібрання голова ради поставила на голосування питання про прийняття підготовленого апаратом ради порядку денного за основу. Всі депутати проголосували «за». Настав час внесення пропозицій: частина депутатів наполягала на внесенні до порядку денного питання про недовіру, депутат Ю.Гончаров наполягав на розгляді на сесії доручення від шелюгівців (за порадою юриста ради це питання винесли у розділ «Різне»). Не маючи аргументів для відмови у голосуванні, голова селищної ради скористалася перевіреним методом вирішення критичних питань: вона оголосила перерву у роботі сесії на три (!) дні і разом із частиною депутатів та представниками апарату селищної ради залишила сесійну залу. 19 депутатів  і частина в.о. старостів залишилися у сесійній залі, як і деякі представники громадськості та поодинокі представники структурних підрозділів ОТГ. Останніх у телефонному режимі і приказному порядку відкликали на робочі місця (у присутності керівниці їм дозволяється бути присутніми на всіх сесіях, навіть, якщо питання порядку денного не стосуються їхніх функціональних обов’язків, а тут – зась!).

Депутати, що залишилися, маючи конституційну більшість — 19 осіб із 18-ти необхідних, вирішили провести процедуру таємного голосування у вирішенні питання про недовіру селищному голові. Підстав для визнання незадовільною роботи ради і її керівника назбиралося багато і всі вони були оформлені проектом рішення і озвучені на загал. За результатами таємного голосування 17 депутатів висловилися за оголошення недовіри голові ОТГ, а двоє — проти.

Спроба виправити ситуацію і припинити бездіяльність голови і апарату Якимівської ОТГ не набрала необхідної кількості голосів. НЕ ВИСТАЧИЛО 1 ДЕПУТАТСЬКОГО ГОЛОСУ! Тож товчення води у ступі коштом офіційних платників податків селищної ради продовжується.

За подіями слідкувала Тетяна БЕЛИМЕНКО.

Фото Р.Бачуріна


  1. Руслан Пчеловод:

    А народ молчит и терпит ( судя по фото ) …

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.