10 августа 2018 Район 201  1 

Шелюгівці самоорганізовуються у земельних питаннях


У минулу суботу у Шелюгах відбулися збори місцевих власників земельних ділянок. Оголошення про збір не байдужих до питання розміру ставки земельного питання було поширене через одну із місцевих груп у соціальній мережі. На збори до Шелюгів прибули представники ще двох старостинських округів: Горьківського і Давидівського, а з — райцентру організатори (один із них виходець із Шелюгів) із відеозйомкою, помічник депутата обласної ради Геннадія Шевченка Олександр Калінін і районка. Органи місцевої влади представляли депутат селищної ради Юрій Гончаров і в.о.старости Валерій Ковальов.

Учасники зборів провели своє засідання у малій залі сільського будинку культури. Сидячих місць вистачило не всім — велика зала на три сотні крісел була під замком (по приїзді у село ми узнали: серед учасників зборів поширювалася чутка, що «у клуб не пускають, бо не взяли дозволу на проведення заходу»). У емоційному обговоренні взяли участь 57 осіб. Протягом двох годин всі бажаючі мали змогу висловити свою думку стосовно основних питань, винесених організаторами на порядок денний: завищена ставка земельного податку (1,3% — для фізичних осіб на земельну ділянку без нормативно-грошової оцінки цієї ділянки) і непрозорість прийняття різкого, більше ніж у 2 рази, підвищення ставок місцевих податків. Серед різного обговорили некоректну поведінку голови ОТГ на одній із сесій, на якій була присутня делегація шелюгівців із зверненням і зауваженнями до проекту рішення про ставки місцевих податків, а також занадто дороге утримання апарату ОТГ і конкретно Шелюгівського округу.

Бажаючих виступати перед загалом виявилося небагато, особливо із місцевих. Головуючий інколи перетворював збори на «театр одного актора», який вважав за необхідне подовгу висловлювати власну позицію із кожного питання. Уважно слухали присутні виступи селищного депутата і старости. Їхні промови перетворювалися на діалоги і бліц-питання стосовно заявленої теми. Брав слово і представник обласного депутата, сільгосптоваровиробники із М.Горького і Давидівки. На зборах звучало чимало викриків, спонтанних гуртових виступів і доручень представникам влади: провести інвентаризацію платників земельного податку по старостинському округу, бо багато не платять роками і про це всі знають; розібратися із відумерлою спадщиною, бо власники померли, а земля їхня вся заростає бур’янами; прорахувати ефективність роботи і доцільність утримання «роздутого» апарату, бо дорого обходиться, а також прорахувати необхідні суми на утримання соціально-культурної інфраструктури округу; порушити питання недовіри голові об’єднаної громади.

На голосування було поставлено три питання: знизити ставку земельного податку по Шелюгівському округу до 0,5% від нормативно-грошової оцінки землі (аргументи: у селі найгірша земля по району і у минулих роках вистачало коштів на утримання інфраструктури), вияснити обставини обробітку конкретної земельної ділянки саду і зобов’язати старосту інформувати (розвішувати оголошення по селу) про основні питання життя ОТГ (газети мало хто виписує, а інтернет слабкий). У голосуванні взяли участь 32 особи. Депутату Гончарову доручили донести інформацію про рішення зборів до депутатського корпусу Якимівської селищної ради і під час голосування дотримуватися позиції жителів округу, обласному — взяти на контроль виконання рішення зборів. 6 серпня організатори зборів селищному голові Валeнтині Громихіній і дeпутату сeлищної ради Юрію Гончарову направили доручення про включення до порядку денного найближчої сесії питання про зниження ставки земельного податку.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

фото автора


  1. Руслан Пчеловод:

    Все в натуре так и было …и прошло…

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.