3 августа 2018 Акимовка 757  0 

Працювати треба на людей, а не на себе!


Після проведення 13-ої сесії Якимівської селищної ради, на якій розгромно провалилася так звана Програма переведення на індивідуальне (поквартирне) опалення соціально вразливих верств населення багатоквартирних житлових будинків смт Якимівка протягом 2018 року (децентралізація теплопостачання), я вирішив звернутися до мешканців селища та всіх небайдужих. Програма підтримки міфічних 100 із 400 власників квартир багатоповерхових будинків Якимівки, вочевидь писалася, як то кажуть, поспіхом та на коліні, ніби учнями-трієчниками у школі. Логічно не була підтримана депутатами і стала дуже обговорюваною у ЗМІ області та району і Інтернеті.У соцмережах на депутатську більшість селищної ради посипався шквал негативу з боку політичних сил, які позиціонують себе опозиціонерами до сьогоднішньої влади, особисто перебуваючи у цій владі.

Л.Любім — депутат Запорізької обласної ради від округу по Якимівці, у притаманній її політсилі манері  почала робити винними представників депутатської групи «За розвиток Якимівського краю». Нібито саме через них «100 одиноких пенсіонерів взимку будуть замерзати».

На усі ці закиди «великих спеціалістів у галузі ЖКГ» я як голова Якимівської райдержадміністрації не можу не відреагувати і вважаю за необхідне прокоментувати ситуацію, яка склалася у Якимівці на етапі підготовки до опалювального сезону 2018/19:

Нині друга особа Оппоблоку в області дозволяє собі писати, що «депутати провладної партії кинули людей напризволяще», оперуючи інформацією деяких ЗМІ про те, що нібито після створення ОТГ якимівське підприємство-монополіст ТОВ «Якимтеплозбуд» відмовилося постачати теплову енергію у багатоквартирні будинки, яких у селищі 45. Обласний депутат, не володіючи інформацією або умисно, не повідомляє про те, що згаданий підрядник не є монополістом із надання послуг з теплопостачання у Якимівці, бо на території райцентру працює ще одне підприємство, яке забезпечує теплом частину дошкільних закладів. Тож звинувачувати «Якимтеплозбуд» у «монопольності» і покладати на нього усю провину за зрив підготовки до опалювального сезону 2018/19 — це вкрай некоректно. Альтернативні варіанти у селищі є, але теплопостачальні компанії не бажають братися за роботу, коли на поверхні вбачають її безперспективність. І причиною цьому, в першу чергу, є відсутність нормальної роботи з боку місцевого органу самоврядування. У разі коли нормально не працює влада на місяцях, то ніяке комерційне підприємство не виявить бажання співпрацювати із нею.

Другий момент: наскільки мені відомо, «Якимтеплозбуд» не відмовляється постачати тепло у багатоквартирні будинки. На сьогодні керівництво підприємства констатує факт збитковості цієї частини виробничого процесу, тому зверталося до селищної ради за компенсацією вартості опалення місць спільного користування, яке до цього часу ніде не враховувалося. І депутатами селищної ради була прийнята програма підтримки теплопостачального підприємства у розмірі 1,5 мільйона гривень. Однак Якимівська селищна рада заблокувала виділення даних коштів, підприємство до цього часу їх так і не отримало. За словами О.Шахмаєва, ці кошти планувалося направити на утримання тепломережі. Тобто, була б можливість безперешкодно подавати тепло людям у сезоні 2018-2019 р. Оскільки ці кошти не були виділені, то підприємство, яке працює за законами ринкової економіки, зробило досить логічний хід, воно звільнило частину своїх співробітників, бо не могло виплачувати їм заробітну плату. Відповідно обслуговувати мережу стало нікому. Через таке  халатне ставлення керівництва громади, у особі її голови, тепер у райцентрі маємо ситуацію, коли для вирішення питання забезпечення теплом жителів Якимівки уже треба не 1,5 млн.грн., а у рази більше. Адже, за підрахунками спеціалістів, щоб поставити усім котли (сьогодні таких абонентів близько 400),  потрібна сума у межах 10 мільйонів гривень. Тобто керівництво селищної ради за 3 місяці у десятки разів збільшило фінансову проблему громади.

На мою думку, розумні люди мали б іти іншим альтернативним шляхом. Однак, за мовчазної згоди керівника громади газові котельні демонтовані і передані на зберігання балансоутримувачу (селищній раді).

Я «за» індивідуалку. Інколи це, безумовно, конструктивний підхід до вирішення проблеми. Але для того, щоб безболісно перевести на індивідуальне опалення одночасно майже півтисячі абонентів, у команді ініціаторів програми необхідно мати висококласних спеціалістів, які у нашій ОТГ на сьогодні відсутні. Додатково потрібно мати ще й хорошу фінансову підтримку, щоб мати змогу реалізовувати виважену програму. Програма мала б бути розглянутою компетентними спеціалістами, прийнятою на сесії і вже після цього поетапно реалізовуватися. Нині моє найбільше побоювання полягає у тому, що навіть якби наша громада мала достатні кошти, вона б не змогла їх реалізувати і на 100% вирішити питання забезпечення теплом жителів багатоквартирних будинків у Якимівці.

Обласний депутат і деякі газетки запевняють, що нібито голова Якимівської ОТГ зверталася до обласної ради та облдержадміністрації із проханням розгляду питання про надання допомоги території для вирішення проблеми з теплопостачання багатоквартирних будинків. Офіційно заявляю, що таких звернень не бачив і бажав би, щоб вони були опубліковані. Впевнений, що їх попросту не існує. Натомість у кінці травня — на початку червня на засіданнях обласної та районної державних адміністрацій голова ОТГ під протокол заявляла, що проблема буде вирішена. Запевняла присутніх у тому, що селищна рада працює із банками на предмет видачі так званих «теплих кредитів», і коли їм у райдержадміністрації заявляли про те, що така процедура малоймовірна і фактично неможлива, у відповідь лунали доводи про зворотне. Хочу офіційно запитати: де сьогодні ті  кредити, чому люди не отримують їх і не встановлюють собі котли, про які говорило керівництво громади? Де сьогодні допомога від обласного фонду «Сільське подвір’я», про який активно говорили на нарадах представники ОТГ? Де ті автобуси, які обіцяла голова селищної ради для забезпечення підвозу якимівців до обласного центру з метою отримання пільгових кредитних коштів. Де усі ці заходи і чому вони не втілюються на практиці?

У мене як у голови райдержадміністрації виникає резонне запитання: чому, коли на дворі кінець липня, голова ОТГ у авральному порядку виносить питання прийняття програми про переведення на індивідуальне опалення квартир? Невже вона не розуміє і не дає собі ради, що чотири сотні котлів неможливо встановити за 30-40 календарних днів до початку опалювального сезону. Є всі підстави вважати, що на це знадобиться значно більше часу. Де і ким передбачено фінансування цієї програми, адже, крім бажань керівництва Якимівської селищної ради, жодна комісія обласної чи районної рад не розглядала питання про надання цільових субвенцій ОТГ на вказану програму. Виникає резонне питання: де брати кошти? Невже знову знімати їх із територій, яким передбачені асигнування на соціальні потреби — на ремонти доріг, будинків культури, закладів охорони здоров’я, шкіл і дошкільних закладів та ін.?

Я зовсім не здивований результатам голосування з цього питання на сесії селищної ради. Адже депутати своїм рішенням не підтримали бездумні і непрофесійні пропозиції селищного голови, яка продемонструвала своє безсилля і спробу за рахунок інших (депутатів) закрити свою бездарність, некомпетентність і хоч якось виправдати її. Усі розсудливі люди розуміють, що така програма не може бути реалізованою. Спочатку треба спитати дозволу у мешканців усієї громади. У депутатів виникло логічне запитання: де брати кошти, з якої конкретної території їх доведеться знімати для того,  щоб залучити у Якимівку для встановлення котлів у квартири, які перебувають у приватній власності?

Обласний депутат у своєму пості у соцмережі і голова громади на сесії наголошували, що із бюджету ОТГ пропонується профінансувати встановлення індивідуального опалення у квартирах одиноких пенсіонерів, інвалідів та малозабезпечених. Однак у самій програмі не вказані списки конкретних осіб, не врахований регламент роботи комісії — хто, коли і як буде працювати та визначати осіб, що можуть розраховувати на таку щедру матеріальну допомогу? Під час роботи із програмою у мене як у керівника району виникло питання: чому ті люди, які цього року вже встановили собі індивідуальне опалення, не можуть вважатися малозабезпеченими?…

Вважаю, що депутати селищної ради у цій ситуації проявили не лише свою громадянську позицію, а й державницькій підхід у вирішенні проблем частини жителів об’єднаної громади, і тому вони не дозволили собі підтримати некомпетентні пропозиції голови селищної ради і, відповідно, не прийняли недолуге рішення. У цьому сенсі особисто я оцінюю їхню роботу як дуже правильну і об’єктивну. Впевнений, що селищні депутати не бажають відмовлятися від прийняття виваженої і дієвої програми з підтримки земляків, однак вони не бажають у черговий раз підписуватися під сумнівними папірцями для закриття прорахунків у роботі голови громади і її команди. Ця команда сьогодні потрапила у ситуацію, коли ще у травні місяці наобіцяла людям допомогу у процесі переведення на індивідуальне опалення квартир, але й досі не зробила жодного кроку у бік вирішення нагальної проблеми. Сьогодні за рахунок консолідації бюджетних коштів усієї Якимівської громади намагаються вирішити проблему теплопостачання у райцентрі і таким чином закрити одне питання — питання своєї некомпетентності, недалекоглядності і нерозуміння процесів, які відбуваються по всіх територіях об’єднаної громади.

Повертаючись до коментаря Л.Любім, яка дозволяє собі звинувачувати депутатів селищної ради у бездіяльності, хотів би звернутися до неї як до обласного депутата, який обирався від якимівського округу, із пропозицією частіше відвідувати саму Якимівку, щоб правильно і об’єктивно розуміти ті проблеми, які є на території. І хотів би зазначити, що по-суті це вона разом із головою громади сьогодні створили таку ситуацію, а тепер свої власні прорахунки намагаються перекласти на адекватну частину депутатського корпусу селищної ради, райдержадміністрацію і обласну владу. І не радив би нікому, перебуваючи у Запоріжжі, дозволяти собі давати коментарі, які не відповідають дійсності і ще більше розпалюють і без того гарячу обстановку у селищі. Ще раз наголошую: на мою думку, депутати не голосують за некоректні і неадекватні проекти рішень, які їм надаються прямо у сесійній залі і у яких не вказані ні конкретні кроки, ні цифри, ні будь-які інші механізми їх реалізації.

Насамкінець вкотре наголошую, що я абсолютно аполітично ставлюся до усіх процесів, що відбуваються у районі, на відміну від позиції обласного депутата, яка дозволяє собі розділяти районних і селищних депутатів на провладних і опозиційних. Звертаю увагу всіх зацікавлених — Якимівська райдержадміністрація, районна рада і депутати із депутатської групи «За розвиток Якимівського краю» за підтримки депутата обласної ради Г.Шевченка і народного депутата С.Валентирова на території Якимівського району працюють над вирішенням проблем пересічних громадян, а не грають у політику і закликають до співпраці і консолідації зусиль депутатів усіх рівнів, незважаючи на політичні уподобання.

Олександр ПРАВОСУД


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.