22 августа 2018 Район 195  0 

На порятунок опалювального сезону у Якимівці зібралися аси обласного і районного масштабу


У понеділок, 20 серпня, у райцентрі протягом дня перебували заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва — начальник управління експлуатації житлового фонду та систем життєзабезпечення Запорізької облдержадміністрації Сергій Мельник та спеціаліст у галузі ЖКГ, радник заступника голови ОДА Петро Чуктуров.  Вони разом із представниками райдержадміністрації, засновником теплогенеруючого підприємства і об’єднаної громади як власника майнового комплексу з централізованого опалення особисто ознайомилися із станом підготовки котелень і трубопроводів селища до зими. Це вже друга виїзна робоча група такого рівня працює із спеціалістами ОТГ стосовно забезпечення стабільного теплопостачання у багатоповерхових будинках Якимівки.

За результатами обстеження, на виконання протокольного рішення обласної державної адміністрації від 15.08.2018 року, у кабінеті голови райдержадміністрації Олександра Правосуда відбулася підсумкова нарада, на яку були запрошені представники усіх місцевих структур, відповідальних за безперебійне забезпечення теплом населення комунального сектору Якимівки. У визначений час нарада не відбулася через відсутність голови ОТГ. Через півтори години на нове засідання вона прибула, але без своїх спеціалістів відмовилася брати участь у нараді, аргументуючи це тим, що на 16.00 у селищній раді «зберуться всі для обговорення цього ж питання».

На засіданні спочатку доповів керівник Якимівського структурного відділення ПАТ «Запоріжгаз» Богдан Крилик: станом на 20 серпня п.р. на індивідуальне опалення повністю переведена 31 квартира, 2 у роботі — тобто всього 33 із 372-ох, які згідно оголошеного стратегічного плану Якимівської селищної ради повинні перейти на автономне опалення. За інформацією спеціалістів газової сфери, підготовка і виготовлення проектно-кошторисної документації «на індивідуалку» потребує не менше місяця, встановлення котла із обв’язка (за ідеальних умов) займе ще 2-3 дні. За потреби, газовики зможуть прикомандирувати у Якимівку 8 кваліфікованих бригад, але на сьогоднішній день оплачених заявок на встановлення індивідуальних котлів у газовому господарстві немає. Це перша конкретика: нині у нез’ясованому стані перебуває 339 квартир. За підрахунками спеціалістів, орієнтовна сума затрат на монтаж індивідуального опалення однієї середньостатистичної квартири із котлом без гарячої води становить 22-25 тисяч гривень.

Тут же із засновником теплогенеруючого підприємства «Якимтеплозбуд» Олександром Шахмаєвим обговорювалися варіанти можливості авральної підготовки обладнання трьох додатково встановлених котелень на альтернативному паливі (дві для дитсадків і одну для під’єднання до централізованої тепломережі) для здійснення централізованого теплопостачання до частини багатоповерхівок. За його словами, часу втрачено багато, адже після завершення опалювального сезону центральна котельня і мережа трубопроводів законсервовані у стані, який потребує значних капіталовкладень. У разі прийняття селищною радою рішення про продовження централізованого опалення житлового фонду, який не обладнаний індивідуальним опаленням, товариство «Якимтеплозбуд» (під гарантії вчасної оплати виконаних робіт) готове власними оборотними коштами розпочати ремонтні роботи.

У обговоренні питання активну участь взяли голова районної ради Юрій Шило і перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Горбань. Підбиваючи підсумки наради, всі присутні погодилися із висновком Олександра Правосуда: до початку опалювального сезону часу залишилося дуже мало. Обласна і районна влада готові до конструктивної спільної роботи із селищною радою і її виконавчим комітетом у питанні спеціалізованої і фінансової допомоги на конкретно визначені об’єми робіт за виваженою програмою на умовах співфінансування. Затягування часу, постійне ігнорування керівництвом об’єднаної громади усних і письмових рекомендацій обласних і районних спеціалістів у галузі ЖКГ уже призвело до критичної точки безповоротності у питанні забезпечення теплом населення у багатоквартирних будинках селища. Якщо і після сьогоднішніх зустрічей не будуть виконані протокольні приписи облдержадміністрації, Якимівка може перетворитися на місцевий Алчевськ. Команда спеціалістів райдержадміністрації готова разом попрацювати над програмою поетапного переведення багатоповерхівок на індивідуальне опалення.

У кінці робочого дня представники обласного Департаменту провели консультації і надали кваліфіковані рекомендації спеціалістам апарату ОТГ. Головними із них стали: збір письмових заяв від власників житла про наміри відмови/невідмови від централізованого опалення; чіткий аналіз кількості представників соціально-вразливої категорії для надання матеріальної допомоги бюджетним коштом і ретельно допрацьована програма переведення на індивідуальне опалення багатоповерхівок із визначенням джерел фінансування. Останній пункт стосується можливості організації співфінансування із районного і обласного бюджетів.

Тетяна БЕЛИМЕНКО

Фото автора


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.