22 августа 2018 Область 90  0 

Молочний лиман рятують завдяки небайдужим до долі області людям


Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль провів виїзну нараду щодо розв’язання проблем Молочного лиману, яка відбулася в Кирилівській селищній раді під його керівництвом. Участь у заході також взяли Герой України, генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський, народний депутат України Сергій Валентиров, перший заступник голови Державного рибного агентства рибного господарства Володимир Фалей, керівництво області, Кирилівський селищний голова Іван Малєєв та представники громадських організацій. Про це повідомляє сайт ЗОДА

Як наголосив Костянтин Бриль, оскільки ситуація з водообміном у Молочному лимані стала критичною, з метою недопущення загибелі водних біоресурсів ТОВ СП «Нібулон» було надано днопоглиблювальну техніку та розпочато роботи з відновлення водного сполучення між Азовським морем та Молочним лиманом.

18 серпня для розчищення промоїни, що з’єднує Молочний лиман з Азовським морем, до Кирилівки прибув земснаряд фірми «НІБУЛОН». Відгукнувшись на прохання керівництва облдержадміністрації, очільник ТОВ СП «НІБУЛОН» Олексій Вадатурський дав доручення перевезти це обладнання з Миколаївської області.

— Наша фірма матиме збитки через тимчасове зупинення власних робіт на 10-15 днів. Проте ми розуміємо, що це надзвичайна ситуація і маємо допомогти на виключно на громадських засадах, — повідомив Олексій Вадатурський.

Зі свого боку, Костянтин Бриль висловив велику подяку Олексію Опанасовичу Вадатурському за небайдужість та допомогу у вирішенні складної ситуації.

— Як і минулого року, ми побачили, що ситуація з солоністю води в лимані катастрофічна. Через сильну спеку та відсутність водообміну стан території Молочного лиману постійно погіршувався. Відсутність водообміну призвела до збільшення солоності від 60 до 80 проміле, що є неприйнятним для існування водних біоресурсів. За даними фахівців Національного парку «Приазовський», у певних місцях Молочного лиману солоність досягла 90 проміле. Тож, незважаючи на те, що порятунок лиману не лежить у зоні відповідальності облдержадміністрації, ми маємо допомогти Мінекології з розв’язанням цієї проблеми. Дякувати Богу, що в Запорізькій області є відповідальні інвестори, небайдужі до потреб наших людей. Тож я хочу висловити подяку Олексію Вадатурському, який відгукнувся на наше прохання про допомогу. Хочу нагадати, що на початку року влада регіону зробила все можливе, аби розчищення гирла лиману здійснювалося своєчасно протягом року. Проте далася взнаки недобросовісна конкуренція. Адже через блокування торгів та численні скарги до Антимонопольного комітету було зірвано кілька тендерів на виконання відповідних робіт. Тим часом хочу звернути увагу Остапа Семерака, Міністерства екології та природних ресурсів України, представників інших міністерств та народних депутатів України на певні колізії законодавчих норм, які заважають знайти чесного підрядника і тим самим зберегти унікальні природні багатства для запоріжців та всієї країни, — підкреслив Костянтин Бриль.

Тим часом, за словами народного депутата України Сергія Валентирова, нині питання Молочного лиману нарешті зрушило з місця.

— Минулого тижня в Міністерстві екології та природних ресурсів України було затверджено план робіт. Також прийнято рішення про виділення коштів для будівництва стаціонарних гідротехнічних споруд та хвилеломів, — поідомив Сергій Валентиров.

Привезений ТОВ СП «Нібулон» земснаряд призначений для розчищення дна промоїни та моря. Він також допоможе підтримувати глибину дна в каналі Молочного лиману. Крім цього, зусиллями ТОВ СП «Нібулон» розпочато встановлення захисної гідротехнічної споруди – геотуби, а саме наповнення його піщаною сумішшю. Встановлення геотуби забезпечить захист від занесення з’єднувального каналу піском, яке відбувається в результаті східних вітрів та шторму.

Усі присутні висловили окрему подяку місцевим рибалкам та активістам, які протягом останніх років завжди брали участь у розчищенні гирла лиману та рятуванні популяції піленгасу.

http://pro.tokmak.biz


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.